Diskuse:Ternární operátor (programování)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesun??[editovat zdroj]

Přesun nechápu. „Ternární operátor“ je libovolný operátor s aritou 3. Je pravda, že v „klasických“ programovacích jazycích se takový vyskytuje jen jeden, a sice právě podmíněný operátor, ale je to zhruba jako tvrdit, že „Země“ je synonymem pro „planeta s inteligentním životem“. Tenhle článek není o ternárním operátoru, ale o podmíněném operátoru. Cf. též en:Ternary operation versus en:?:. Článek patří buď na podmíněný operátor, nebo na ?: (teď o ničem jiném nemluví). --Mormegil 3. 8. 2011, 16:04 (UTC)

Však je to v pořádku, tento článek rozšířím tak, že zahrnu všechny ternární operátory, nejen ?:. --G3ron1mo 3. 8. 2011, 16:19 (UTC)
Tak na tom nevidím v pořádku vůbec nic. Původní stav: Máme článek o podmíněném operátoru. Cílový stav: Někdo napsal článek o ternárních operátorech. Přechod mezi těmito dvěma stavy nezahrnuje zrušení (přepsání, „rozšíření“) článku o podmíněném operátoru, stejně jako sepsání článku o inteligentním životě ve vesmíru nezahrnuje zrušení (přepsání, „rozšíření“) článku Země. --Mormegil 3. 8. 2011, 20:49 (UTC)
Tento článek bude o ternárním operátoru, kde budou zmíněny jak všechny podmíněné operátory (nejen ?: ale i !!??) + ty, které se v podstatě nevyskytují (jak jste zmínil), resp. asi by nevydali na samostatný článek. Takže moje motivace: článek bude tak jako tak o podmíněných operátorech, protože ty jediné se vyskytují, ale bude v něm i zmínka o dalších ternárních, protože ty není kam zahrnout, tak budou v zastřešujícím článku. To vše se bude týkat programování. Ještě podotknu, že Vámi zmíněné anglické články se náplní liší jen první větou v en:Ternary operation. --G3ron1mo 4. 8. 2011, 05:08 (UTC)

Problém bych viděl především v tom, že článek je o specifickém použití ternárního operátoru v programování. Je to ale obecnější matematický pojem - podmíněný operátor v programovacích jazycích je pouze jednou z jeho konkretizací. --Postrach 5. 8. 2011, 15:34 (UTC)

Ano, chtělo by to článek Ternární operátor (jak se dělá odkaz na redirekt přes wikisyntaxi?), nebo ještě lépe Ternární operace. --G3ron1mo 5. 8. 2011, 15:50 (UTC)
Já hlavně pořád nevím, proč se tu pracuje s názvem „ternární operátor“ a jeho rozlišovačích, když článek není o ternárním operátoru v jakkoli vymezeném oboru (programování, matematika, …), ale o podmíněném operátoru (a jeho implementaci v různých jazycích). Existují i jiné ternární operátory, a to i v programování. Například operátor | v dc. Opakuji ještě jednou, tento článek má být na názvu podmíněný operátor. --Mormegil 5. 8. 2011, 16:14 (UTC)
A kam by pak patřil zmíněný | z dc? Já ten článek budu rozšiřovat i o jiné operátory, než o podmíněné. --G3ron1mo 5. 8. 2011, 16:27 (UTC)
Ale proč? Vždyť spolu vůbec nesouvisí! Podmíněný operátor je vcelku jasně vymezený koncept, do kterého patří podmíněné operátory v různých jazycích, lze se rozepsat o souvisejících problémech s líným vyhodnocováním (a funkcemi jako Iff()) atd., což naprosto nijak nesouvisí s tím, že je to ternární operátor (ba je možno klidně zmínit související neternární funkci Switch() či konstrukci CASE WHEN). Oproti tomu máme abstraktní koncept ternární operace, o kterém se toho asi moc psát nedá, ale výsledkem bude stručný článek typu binární operace, kde bude zmíněno několik ternárních operátorů z matematiky i programování (prostě proto, že jsou ternární, ačkoli spolu jinak nemají nic společného).
Pár příkladů témat: ?:, ??!!, If(), Iff(), CASE WHEN, |, smíšený součin. Jak chcete ta témata rozdělit do článků „ternární operátor (programování)“ a „ternární operátor (matematika)“ (nebo „ternární operace“)? A Iff() či CASE WHEN nebudou nikde (neboť nejde o „ternární operátor“)? A proč? Čím je | (jakože „programování“) bližší ??!! než matematice?
--Mormegil 5. 8. 2011, 18:50 (UTC)
Nezodpověděl jste mi mou otázku, kterou považuji za dost zásadní. --G3ron1mo 5. 8. 2011, 18:56 (UTC)
Přišlo mi to zřejmé z kontextu, tedy explicitně: Operátor | bude zmíněn jako jeden z existujících ternárních operátorů v článku ternární operace, nikam jinam nepatří (kromě toho, že může být zmíněn v dc (programovací jazyk) a teoreticky i v modulární mocnina), žádnou souvislost s ?: a podobnými nemá. --Mormegil 5. 8. 2011, 20:34 (UTC)
Já tam právě vidím silnou souvislost v tom, že se jedná o ternární operátor, který je v programování poměrně specifický. Většinou se opravdu jedná o podmíněný, ale je pár těch, co mají jinou funkci a souhrnně by se jinam nevešly a proto chci mít článek o ternárním operátoru v programování. --G3ron1mo 6. 8. 2011, 06:27 (UTC)