Diskuse:Teorie vzniku Tóry

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pentateuch[editovat zdroj]

No jo, ale co je to ten pentateuch? Něco s pětkou, ale co? --Luděk 13:25, 10. 2. 2005 (UTC)

Pentateuch - jiný název pro Tóru či Pět knih Mojžíšových. Už jsem zřídil heslo Pentateuch s redirectem na Tóru. --Ansgar 13:32, 10. 2. 2005 (UTC)

Vydá tohle téma tolik materiálu nebo je tak svébytné, že potřebuje vlastní heslo a nepostačí sekce v některém z uvedených? A i kdyby ano, jaký smysl má zakládat pahýlek s nulovým obsahem? Až nějaký napíšete, tak ho teprv zveřejněte, ale do té doby ten jeden červený odkaz navíc žádnou škodu nenadělá. --Malýčtenář 13:42, 10. 2. 2005 (UTC)

bez obav. Těch teorií (hlavních) je tuším jedenáct, takže se heslo zaplní celkem slušně, zvlášť při Ansgarově pečlivosti. --Dodo 13:49, 10. 2. 2005 (UTC)
Já ty teorie nikdy nepočítal (raději) :-) --Ansgar 13:51, 10. 2. 2005 (UTC)

Prosba o pramen[editovat zdroj]

Miý pane Qasinko, díky za doplnění hesla o Pentateuchu. Albrighta aj. sice nepočítám mezi "moderní" autory, ale to je nyní vedlejší. Zaujala mne Vaše zmínka o "výsledky výzkumu stylu a jazyka Pentautechu" izraelsko-německého týmu z roku 1980. Máte prosím nějaké bližší informace k tomuto počinu, resp. prameny, odkud čerpáte? Byl bych Vám za ně vděčný. --Ansgar 12:43, 3. 9. 2006 (UTC)

Milý Ansgare, informaci o bádání jazyka a stylu Pentateuchu jsem převzal z anglické Wikipedie. Tamní odkaz [1] se zmiňuje jako o svém zdroji o časopise Zeitschrift für die Alttestamentaliche Wissenschaft, bohužel neuvádí plnou bibliografickou citaci. Dnes jsem našel ještě informaci o knize, která na toto téma však jistě poskytne nejvíce informací - RADDAY, Y. T. et al.: Genesis: An Authorship Study in Computer-Assisted Statistical Linguistics. Rome: Biblical Institute Press, 1985. xx+235 pp. (recenze na tuto knihu v časopise Computational Linguistics, 1986 (12), č. 4, s. 310-311, naleznete online [2]).
Pokud se týče "modernosti" Albrighta a Wisemana - nevím, jaká kritéria pro posouzení modernosti použít :-) Já jsem tím myslel to, že se nejedná o tradiční náhled, ale o náhled opírající se o skutečnosti, které vyšly najevo v době, kdy tu již byla k dispozici teorie JEDP.
Mimochodem Wisemanova kniha vyšla roku 1987 v němčině a Wisemanův syn Donald J. Wiseman (*1918), profesor asyriologie na University of London, v předmluvě napsal: "Od té doby (tj. od r. 1936) se toho na poli archeologie pochopitelně odehrálo velmi mnoho. Ale nenašlo se nic, co by odporovalo jeho tezím." (WISEMAN, P. J.: Vznik knihy Genesis. Havířov: JAMI 1993, s. 5.)
Našel jsem i bibliografickou citaci německého článku, je to RADDAY, Y. T. et al.: "Genesis, Wellhausen and the Computer", ZAW 94 (1982), s. 467-481.--Qasinka 16:55, 3. 9. 2006 (UTC)

Doplnění literatury[editovat zdroj]

Doplnil jsem několik odkazů na literaturu. Josh McDowell zastává radikální konzervativní pohled. Gordon Wenham je více zdrženlivý, ale podává výbornou diskusi o pohledech na eventuelní různé dokumenty v knize Genesis (Wenhama doporučuji všem, kdo chtějí cokoli vědět o problematice vzniku Pentateuchu, zejména knihy Genesis). Zajímavý by mohl být pohled K.A.Kitchena jako archeloga, ale tuto knihu jsem nečetl (chystám se na ni). To jsou tři vynikající citace pro konzervativní pohled na vznik Pentateuchu. Více liberální pohled archeologů uvádějí I.Finkelstein a N.A.Silberman (v poslední době vydali i další knihu pouze o králi Davidovi). Průvodce Biblí (ČBS) by mohl udávat některá základní fakta o problematice vzniku Pentateuchu.

K Exodu až Deuteronomiu nemám zdroje, ty zbývá doplnit (Douglas Stuart je pouze citován jako autor myšlenky o archeologických podnětech v souvislostí s historicitou Bible, dále se věnuje spíše výkladu knihy Exodus než otázce jejího vzniku nebo autorství). Respektive jsem se měl raději ozvat k vyvážené reakci až poté, co tyto zdroje prostuduji, ale to potrvá několik let, než budu něco víc vědět. – Tento příspěvek přidal Břeťa,13:08, 21. 4. 2007 SE(L)Č

Pentateuch/Tóra[editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že a) Tóra označuje pět knih Mojžíšových pouze v užším smyslu slova, kdežto označení Pentateuch je jednoznačné a že b) v biblické kritice se v češtině obvykle hovoří opravdu o "teoriích vzniku Pentateuchu", považuji přesunutí článku a zásahy do textu za nevhodné a v jistém smyslu za zavádějící. Proto doporučuji návrat text článku k původnímu stavu. --Dodo 25. 1. 2011, 15:08 (UTC)

Pokud se v biblické kritice používá častěji verze s "pentateuchem", pak by byl takový název asi očekávanější. Byl by k tomu nějaký zdroj? Jinak Tóra je rovněž jednoznačné označení pěti knih Mojžíšových. --Faigl.ladislav slovačiny 25. 1. 2011, 15:22 (UTC)

To, že Tóra není jednoznačné určení, tvrdí i článek Tóra. Zeptat se můžete např. Wikipedista:Ansgar, který je biblista a původní článek vytvořil. --Dodo 25. 1. 2011, 15:32 (UTC)