Diskuse:Tektonická deska

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nejsem si zcela jist, jestli se jedná o to samé, proto se raději ptám tady: jedná se o to samé, co je gologická kra a s čím souvisí kerné pohoří? Lze vytvořit přesměrování? --Palu (diskuse) 28. 1. 2014, 18:19 (UTC)

Tak vzhledem k polskému kra tektoniczna a kra litosfery to tak asi bude. --Palu (diskuse) 28. 1. 2014, 18:30 (UTC)

Ahoj, takže (pokud se nepletu, přece jen tohle není přesně obor mého vědeckého zájmu):

  • kerné pohoří je pohoří, které vznikne rozlámáním zemské kůry. Zemská kůra je tvořená litosférickými deskami, takže u kerného pohoří se láme jedna a/či více litosférických desek. Pojem litosférická deska, litosférická kra, tektonická deska a tektonická kra jsou synonyma používaná pro to samé, takže vzájemně dělat redirecty určitě ano. V obecné rovině, kra je termín označující blok zemské kůry, který je nějak ohraničen. Může odpovídat litosférické desce, ale také nemusí. Může být klidně menší, například se někdy vyčlěňuje Moldanubická kra nacházející se v ČR, což ale neznamená, že to je vlastní litosférická deska. Z toho důvodu bych přesměrování z geologická kra na tektonickou desku nedělal. Ten termín by si zasloužil krátký článek a v něm vysvětlení. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 28. 1. 2014, 18:37 (UTC)
Založil jsem vzhledem k tomu, že pro mě je to téměř úplně cizí, alespoň minipahýlek. Prosím o kontrolu a případně i o nějaké rozšíření, jestli máte trochu času, protože je to skoro subpahýl. Díky za odpověď i případnou kontrolu. --Palu (diskuse) 28. 1. 2014, 19:09 (UTC)