Diskuse:Tadeusz Rydzyk

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Článek ve své současné podobě porušuje Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu. Forma prezentace údajů je zaujatá proti předmětu článku. Prezentace probíhá z úhlu pohledu Rydzykových odpůrců. Navíc je zcela zjevné, komu autor těchto úprav fandí: Rydzykovi odpůrci se scházejí, aby vyjádřili obavy před iracionálním zpřísněním zákona atd. K poznámkách vkladatele o morální obhajitelnosti, o zdrojích a o srovnání s ostatními Wikipediemi blíže zde. --Dezidor 02:28, 23. 3. 2007 (UTC)

Změnil jsem šablonu na celkově zpochybněno. Článek je jednoznančně pojat jako útok na popisovanou osobu, bez jakékoliv snahy o vytvoření objektivního životopisu. Jako encyklopedický text je nepoužitelný, hodil by se spíše do extrémně antikatolických publikací, jako jsou Haló noviny či tiskoviny Volné myšlenky. Míra útočnosti textu a jeho velmi vágní podloženosti je až taková, že šablona NPOV dle mne nepostačí.

1) neobhajitelné prezentování POV jako faktu:

  • Pozornost světové veřejnosti upoutal jako nacionální šovinista, xenofob a antisemita (patří též do bodu 3)
  • Skupinu žurnalistů, kteří se setkali u první dámy Polska, aby společně vyjádřili obavy před iracionálním zpřísněním zákona nazval "žumpou".

2) Nezdrojovaný či nepřijatelně ozdrojovaný text poškozující žijící osobu

  • Přestože je skutečným majitelem Radia Maryja Nadace Lux Veritas, funkce ředitele je pro Tadeusze Rydzyka zdrojem velkého osobního majetku. V Polsku bývá parodován pro svou známou hamižnost a mocichtivost. - článek v nonsensopedii není způsobilý doložit toto tvrzení, navíc údajné parodované vlastnosti prezentuje jako fakt
  • dané výroky převzaté z wikicitátů často nejsou ozdrojované, takže jejich ozdrojování jako z wikicitátů je zcela bezcenné, navíc wikicitáty jako takové nejsou způsobilé jako věrohodný zdroj obecně - nelze je používat jako referenci. Pokud je na wikicitátech výrok ocitovaný, pak je na místě uvést v referencích onu citaci (nejlépe po překontrolování)

3) Nadávky a urážlivá spojení, která nelze používat pro encyklopedický popis osoby

  • mediální manipulátor

Cinik 04:11, 23. 3. 2007 (UTC)

4) falšování citací

  • je zde jako ozdrojované uvedeno tvrzení, že Vatikán odmítá údajný antisemitismus stanice, proti kterému měl ostře vystoupit, ovšem v uváděném zdroji toto uvedeno není - Vatikán podle něj kritizoval přílišné propojování politiky a náboženství [1]. I důtka byla udělena vpodstatě za něco jiného - za politickou podporu Ligy polských rodin - alespoň podle citovaného textu v daném zdroji. Zdroj sice tvrdí, že jde i o potrestání za antisemitismus, ovšem zjevně jde o jeho interpretaci, ne o prezentaci jasného faktu, takže ani toto ozdrojování není vpořádku. Cinik 04:25, 23. 3. 2007 (UTC)


ad 1) Obojí jsou fakta a Tvoje neznalost, Ciniku, mě pouze zbytečně nutí je dohledávat na webu. Okrádáš mě o čas. Pokud něčí antisemitismus, xenofobie a homofobie upoutá pozornost EP a skrze něj světa, jak bys to chtěl jinak - při Svaté Panne Čenstochovské - prezentovat?

ad 2) Satiry jsou běžně uváděny na české Wikipedii jako příklad satiry na dotyčného. Nechápu, co ti vadí.

ad 3) Mediální manipulátor není "nadávka", nýbrž fakt. Člověk, který o politických oponentech naznačuje, že jsou možná Ukrajinci a možná Židi, je mediální manipulátor.

ad 4) Toto je naopak příklad hrubé manipulace ze tvé strany. Samozřejmě nejde o "falšování citací", prostě o nedočtení zdroje.

Dezidor odpustí, že ho budu ignorovat. --Felipe 14:15, 23. 3. 2007 (UTC)

Postscriptum - stanovisko k upravenému článku s ohledem na Cinikovy výhrady je zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Pod_lípou_(v_rohu)#Obsah_hesla_Tadeusz_Rydzyk Doufám pevně, že tímto se diskuze o subjektu i článku Tadeusz Rydzyk skončila.--Felipe 16:18, 23. 3. 2007 (UTC)
  1. Vatikán odmítá Rydzykův antisemitismus - sk. [1]