Diskuse:TCP/IP

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Myslím že by to chtělo přepsat ten úvod. Když si jako počítačový laik (vím jak se dostat na net a umím poslat poštu outlookem) přečtu první dvě úvodní věty, tak vím akorát že tam je něco o protokolech a syntaxi. Asi by se mělo začít "TCP/IP je síťový protokol používaný pro komunikaci mezi počítači (a jinými zařízeními)....". Takhle je to spíš jako zápisky ze sešitu ze školy. Kdybych o TCP něco věděl tak bych to upravil, ale takhle můžu jenom prudit :) ---ReconTanto 08:56, 15. 10. 2004 (UTC)

To nejde, protože TCP/IP neni protokol, ale obecně se tak mluví o skupině protokolů založených na IP. --Jezevec 17:55, 10. 11. 2004 (UTC)

Název stránky nesedí[editovat zdroj]

Pochybuji, že Sada protokolů Internetu (562 odkazů v českých stránkách podle Google, přičemž většina je odkaz na tento obskurní název zde na Wikipedii) je běžně používaný název. V literatuře se spíše používá zkratka TCP/IP (348 000 na českých stránkách podle Google) nebo se opisuje jako Rodina protokolů TCP/IP (17 300 českých odkazů podle Google). Preferoval bych samotné TCP/IP, protože každý ví, co to znamená (a samozřejmě předělám rád odkazy v ostatních článcích). --Milan Keršláger 4. 8. 2008, 12:07 (UTC)

Oficiální název je tuším TCP/IP Protocol Suite, viz odpovídající RFC. Takže "Sada protokolů TCP/IP" mi zní nejlépe. Pavlixnet 15. 3. 2010, 12:18 (UTC)

Nepřesnosti?[editovat zdroj]

Dobrý den, rád bych vyvolal diskusi o několika věcech (neznám přesně teorii, jsem praktik):

  • vrstva síťového rozhraní se většinou rozděluje na dvě: vrstvu fyzickou (tam běží protokoly daného rozhraní s danými el. signály apod.) a dále na vrstvu , která fyzické rozhraní "organizuje", linková vrstva - tj. MAC: adresace sítě apod.
  • V článku na en Wiki se ARP, RARP protokoly zařazují k Linkové vrstvě
  • Navrhuji IPSec zařadit mezi protokoly linkové vrstvy. Proč? Ačkoliv pracuje IPSec na aplikační vrstvě, v počítači vytvoří virtuální síťovou kartu (linková vrstva), na kterou se teprve zadává IP adresa (IP vrstva).
  • K IPv4/IPv6: domnívám se, že IPv4 také poskytuje službu fragmentace stejně jako IPv6?
  • U ARP se domnívám, že je chyba: stanice by se nikdy neměla ptát pomocí protokolu ARP na počítač mimo svůj segment: v takovém případě by se měla podívat do své routovací tabulky, zjistit, že je adresa mimo segment, zjistit si z routovací tabulky IP adresu implicitní brány (default gateway) (nebo jiné brány, která cílový segment obsluhuje). Pak se pomocí ARP zeptá na MAC adresu této brány, načež packet pošle s cílovou MAC adresou brány a cílovou IP adresou konečného příjemce. Pokud stanice nemá ve své routovací tabulce údaj o implicitní bráně, prípadně o jiné konkrétní bráně, přes kterou by mohla poslat packet do dané destinace, neměla by se vůbec ptát pomocí ARP protokolu na MAC adresu, ale okamžitě odpovědět 'Network unreachable' tj. 'Síť je nedostupná'.

Zdraví --Jmarek 12. 4. 2009, 19:22 (UTC)

TCP/IP do vrstvy linkové zahrnuje i fyzickou, vrstva síťová je samostatně ([1],[2] apod), protože používá jen 4 vrstvy. Model ISO/OSI zavedl další vrstvy (některé evidentně prakticky zbytečně). Proto ARP a RARP patří do linkové. IPSec je na síťové úrovni, na linkové by nebyl schopen překonat hranici jedné podsítě. IPSec využívá pro přepravu IP protokol, ale je to samostatný transportní protokol (jiný než TCP a UDP, ale na stejné úrovni). Fragmentace u IPv6 odstraňuje některé nedostatky implementace v IPv4. Na ARP odpověď skutečně může odpovědět router (při použití proxy ARP) nebo bridge (jeho standardní funkce), článek to ale nepopisuje dobře. --Milan Keršláger 13. 4. 2009, 19:22 (UTC)
Omlouvám se, ale nepochopil jsem to, že by IPSec nedokázal překonat na linkové vrstvě hranici podsítě: domnívám se, že to není pravda. Proč: IPSec pracuje na aplikační vrstvě (jde pomocí UDP, příp. i TCP vrstvy a pracuje na úrovni klient-server, kdy klient a server realizují ono zabezpečené spojení a tedy se jedná o vrstvu aplikační), čímž samozřejmě je schopen překlenout hranici jedné podsítě. Nicméně směrovače do jeho packetů nevidí a proto jejich vnitřek neumí směrovat a ani nesměrují: IPSec prakticky realizuje mezi dvěma body něco podobného jako ppp linku, proto se domnívám, že poskytuje vlastně linkovou vrstvu, nikoliv vrstvu síťovou. Je možné, že ještě záleží na realizaci: pokud se použije např. openvpn, vzniká síťové rozhraní (čili linková vrstva), pokud se použije kernel s racoonem (který zajišťuje pouze výměnu klíčů a autentikaci), je asi možné mluvit o vrstvě síťové, OK. O čtyřech vrstvách v TCP vím, ale i článek na anglické Wikipedii ukazuje, že někteří autoři linkovou vrstu rozdělují na dvě (řekněme alespoň) podvrstvy tak, jak jsem to popsal já, čili v zájmu nestranného posouzení věci by se tento fakt mohl alespoň zmínit. Navíc je to výhodné ještě z jiného důvodu: je totiž možné jasně říci, že HUB pracuje na vrstvě fyzické, zatímco bridge (resp. bridgeovací switch) na vrstvě linkové. Proxy ARP mě nenapadl (otázka je, jak moc je proxy ARP realizací routingu, mě to přijde spíše jako bridge?), otázka bridge však nebyla zmiňována (je výslovně popisován router, bridge neslouží k překlenutí segmentu sítě, k tomu je třeba vyšší vrstvy než poskytuje bridge). Ještě mě napadla jedna věc: mám za to, že např. ARP je spíše než záležitostí jedné vrstvy, jakousi spojnicí mezi vrstvou linkovou a síťovou, neboť na linkové adresy (MAC) navazuje adresy síťové... Zdraví --Jmarek 13. 4. 2009, 21:55 (UTC)

IPsec je na síťové vrstvě. Na linkové vrstvě by nemohl pracovat s IP adresami, na transportní vrstvě by musel zajišťovat multiplexing/demultiplexing portů (což nedělá), na aplikační vrstvě by musel běžet nad transportní vrstvou (TCP/UDP), což neběží. Pavlixnet 15. 3. 2010, 12:27 (UTC)

ARP náleží podle všeho linkové vrstvě, protože je postavený nezávisle na síťovém protokolu (funguje pro cokoliv, nejen pro IP, byť je nejčastější). Odpovícající protokol NDP pro IPv6 je kupodivu síťový, protože je stavěný úplně jinak a specificky pro IP(v6). Pavlixnet 15. 3. 2010, 12:27 (UTC)

Ještě mě napadá, nebudu mít čas psát kompletní wiki stránky o sítích, ale zájemce můžu buď odkázat na zdroje, nebo jim pomoct se v nich vyznat, případně něco dovysvětlit. Pavlixnet 15. 3. 2010, 12:27 (UTC)