Diskuse:Systém

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Popravdě řečno si nejsem jistý, zda soustava a systém jsou synonyma. Angličtina má prostě slovo systém, ale myslím že v našem barvitém jazyce je mezi nimi drobný rozdíl asi jako mezi oranžovou a meruňkovou.

Soustava je konkrétní věc. Soustava tuhých těles, soutava potrubí, soustava ozubených kol... od slovesa sestavit. Systém může být dle mého názoru více abstraktní. Řídící systém, operační systém, subsystém ... tedy nějaké entity, které nemusí mít fyzickou podobu.

Asi je to jedno, jen jsem si vzpoměl, jak jsem byl na vysoké staršími kantory nucen dodržovat jistou terminologii. Vzhledem k encyklopedickému charakteru wikipedie jsem to chtěl zmínit.

... máte pravdu, ale i soustava může být velmi abstraktní pojem - například. soustrava matematických rovnic ..., takže bych byl opatrný při posuzování obou slov - čeština je IMHO leckdy velice ohebná a pružná. MiroslavJosef 25. 1. 2011, 14:13 (UTC)

Enyklopedický styl[editovat zdroj]

Článek je napsán příšerným neencyklopedickým stylem. Nejraději bych ho označil k urgentní úpravě. --Wikipedista:BobM d|p 7. 6. 2013, 08:11 (UTC)

A ocituji i jednu věcnou příšernost: V systémech může nastat zpětná vazba, kdy výstupní veličina opětovně ovlivňuje vstupní veličinu, a tedy i samotný systém. Každý systém má tedy tendence být nestabilní, a proto může někdy pomoct implementace tzv. regulátorů. Tendence "být nestabilní" ale nevyplývá automaticky z přítomnosti zpětných vazeb, jak by naznačovalo ono "každý ... tedy", a činnost regulátorů je založena právě na zpětných vazbách. --Uacs451 (diskuse) 7. 6. 2013, 08:37 (UTC)

Namísto lamentování jsem zkusil aspoň trochu odstavec zkorektnit (doplněny opomenuté možnosti vývoje systému). Bohužel vhodný zdroj k teorii systémů nemám (ani čas na hledání internetové reference) a tak je to dál bez referencí, odsouzené k nutnosti dalších editací. Petr Karel (diskuse) 7. 6. 2013, 10:25 (UTC)

Sloučení[editovat zdroj]

Návrh na sloučení jsem revertoval pro nesmyslnost - zde je článek, tam rozc. --Wikipedista:BobM d|p 5. 8. 2013, 19:15 (UTC)

Ja si tedy nemyslim, ze by moje edity byly nesmyslne, a ani tento, nicmene diky za varovani na me strance mych osobnich diskusi. (dik) --Franta Oashi (diskuse) 6. 8. 2013, 03:59 (UTC)

...pro uplnost doplnim i verze: jde o návrh na sloučení článku systém (10615061) a (rozc.) soustava (10615063) --Franta Oashi (diskuse) 6. 8. 2013, 04:02 (UTC)

Argumenty pro slouceni, proc jsem to navrhoval:

1) system a soustava jsou synonyma, lisi se jen cizim jazykem.

  • Na to tu mame presmerovani: A ja skutecne i predpokladam, ze na sebe pak budou odkazovat, to je i muj pozadavek.
1a) Ostatne se to tam v textu clanku uz i pise: "Systém (česky soustava) je souhrn souvisejících prvků".
1b) Dale se take podivejte na "souvisejici clanky" pod soustavou, ze je tam hlavne ten "system".
1c) Podezrela je i absence interwiki propojeni: cs:Soustava povede kam asi na en:WP? Na "system" prece! ;)

2) ze se tu slucuje rozcestnik s obsahouvou strankou nic neznamena:

2a) Jestli bude vysledkem sirsi rozcestnik (coz predpokladam),
2b) anebo souhrnna obsahova stranka, je mi celkem jedno.

Snad uz ted muj navrh na slouceni budou i ostatni wikipediste povazovat za opodstaneny. --Franta Oashi (diskuse) 6. 8. 2013, 03:59 (UTC)

Opodstatněný možná, ale pořád zmatečný. Máme tu tři články - Systém, Systém (rozcestník) a Soustava. Jaké tedy navrhujete uspořádání? Rozhodně by měly zůstat dva samostatné rozcestníky - pro systém i soustavu. Obsahová stránka pak může být společná (např. jako Systém). V tom případě by nejjednodušší bylo přesunout Soustava na Soustava (rozcestník) a ze Soustava následně udělat přesměrování na Systém. S tím, že článek Systém by se dle toho upravil. --Vachovec1 (diskuse) 6. 8. 2013, 07:32 (UTC)
Proti návrhu - už jsem uvedl, že návrh je nesmyslný. Už proto, že z článku byl vyčleněn systém (rozcestník). Argument, že jde o synonyma není důvodem pro slučování článku s rozcestníkem. Smysl by naopak mělo sloučení rozc. soustava a systém (rozcestník). --Wikipedista:BobM d|p 6. 8. 2013, 08:22 (UTC)

Eh, jeden o voze a druhý o koze. Dobře, zkusím shrnout návrhy, jestli jsem to správně pochopil.

Návrh 1 (BobM):

Návrh 2 (Vachovec1):

Návrh 3 (Franta Oashi):

  • ??? (nechť navrhovatel doplní)

--Vachovec1 (diskuse) 6. 8. 2013, 08:35 (UTC)

Soustava bych nechal jako rozc (nevídím důvod proč nahrazovat přesm.). Naopak možná sloučit systém (rozcestník) do soustava (nebo alespon vyhodit duplicity). Soustava (rozcestník) nevytvářet. --Wikipedista:BobM d|p 6. 8. 2013, 08:40 (UTC)
Podporuji navrh 2 kolegy Vachovce. Je IMO nejpromyšlenější a představuje nejmenší zásah do současného stavu. Ad BobM: "Soustava rozcestník nevytvářet." - vždyť on existuje, jen název s rozlišovačem bude výstižnější. Rozcestníky jakožto vstupní body do wiki by měly obsahovat doslovné znění názvů článků a sloučit je nelze. --Uacs451 (diskuse) 6. 8. 2013, 08:51 (UTC)
@Uacs451: Myšleno Soustava (rozcestník). V takovém případě místo slučování přesunout na rozlišovač. --Wikipedista:BobM d|p 6. 8. 2013, 09:04 (UTC)

Pozor, ať slučováním nesloučíme dva odlišné významy:

  • soustava jako soubor prvků stejného druhu, někdy s hierarchickým uspořádáním (číselná soustava, měnová soustava, klasifikační systém rostlin, systematická biologie, geomorfologická soustava, soustava jednotek SI apod.) - zde převládá pojem soustava, třebaže pojmy systém a soustava jsou zpravidla nahraditelné jeden druhým;
  • systém jako soubor vzájemně interagujících (informačně, silově, chemicky ...) prvků se souhrnnou dynamikou (teorie systémů, termodynamický systém, systémová biologie apod.) - o tomto je tento článek "Systém" a pojem systém se v tomto případě zpravidla nenahrazuje pojmem soustava;
  • na přechodu mezi oběma významy jsou soubory vzájemně navazujících prvků, tvořících funkční posloupnost nebo mající společnou funkci (trávicí soustava, palivový systém aut apod.) a zde použití slov systém a soustava kolísá.

Raději bych proto neslučoval a v zaměnitelných (systém vs. soustava) případech uvedl pojem v obou rozcestnících, tedy "Systém (rozcestník)" a "Soustava" - který lze případně přejmenovat na "Soustava (rozcestník)" - by se částečně překrývaly (což by bylo jedině ku prospěchu čtenářů). Tento článek "Systém" bych ponechal pro pojem z teorie systémů (čemuž dosavadní obsah odpovídá). Tedy bližší je mi návrh 2, ale bez přesměrování "Soustava" -> "Systém" (protože tam, kde se používá pojem "soustava" se tím zpravidla nemyslí "systém" ve smyslu teorie systémů). Petr Karel (diskuse) 21. 8. 2013, 16:11 (UTC)

  • Návrh ke sloučení jsem odstranil jako zamítnutý. --Wikipedista:BobM d|p 24. 8. 2013, 08:15 (UTC)

klasifikace podle otevřenosti[editovat zdroj]

klasifikace na uzavřený/otevřený systém - uzavřený systém, kdy nekomunikuje s okolým (tj nemá ani žádné výstupy) není systémem