Diskuse:Svoboda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele J. M. v tématu „Poznámka číslo dvě

J.vysata[editovat zdroj]

Milý kolego, takhle heslo nemohlo zůstat. Kdybyste si je přečetl, viděl byste, že Váš výměr je jen dílčí a je tedy se zbytkem hesla ve sporu. Svůj dodatek, kde je řada problematických tvrzení (např. spojení "hypotetický fenomén" nedává smysl, svoboda sama jistě nemůže "spadat pod zákon kauzality", nýbrž nanejvýš jednající subjekt, domnělý "zákon kauzality" je spíš axiom atd.), jste ničím nedoložil, takže by se správně měl - jakožto "vlastní výzkum" - smazat. Nechtěl jsem to ale udělat, a tak jsem ho zařadil jako odstavec s vymezením stanoviska. Velmi bych Vás prosil, abyste do hesel v oblasti, kde patrně nejste odborník, zasahoval trochu opatrněji. Ale nic ve zlém.

--Sokoljan 19:17, 10. 11. 2007 (UTC)

Minimálně úvod:

Svoboda znamená schopnost i možnost volit, rozhodovat a jednat „podle svého“, to jest také odpovědně.

v textu článku je třeba alespoň upravit četné větné formulace,

Jako téměř všechny lidsky podstatné skutečnosti se svoboda těžko definuje. (jak to lépe vyjádřit??), otázka je také neutralita textu. --Wikipedista:BobM d|p 19. 8. 2009, 17:41 (UTC)

adBobM:Nějak mi uniká ta zaujatost textu. --Lenka64 19. 8. 2009, 18:10 (UTC)

Poznámka[editovat zdroj]

To si fakt nikdo neuvědomuje ontologickou mimořádnost svobody? Že nemůže být založena ani na determinismu ani na indeterminismu? Nebo že tedy možná ani neexistuje a je jen domnělá a s ní i domnělá zodpovědnost, láska, ...? Že pokud vůbec existuje, pak je to něco, co přesahuje svět objektivity? Že je podstatou rozdílu mezi věcí a bytostí, důvodem pro metodickou odlišnost věd humanitních od věd přírodních? Že svobodná vůle je právě "něco mezi nebem a zemí"? Duch si vane, kam CHCE. Mystika, magie, okultismus se zabývají věcmi údajně duchovními, ve skutečnosti ale v podstatě pouhými technologiemi.

Asi uvědomuje. Jenže na to, aby se to mohlo ve wikipedii objevit, takové uvědomování nesplňuje jednu důležitou podmínku - eklekticismus. Ještě to možná nikdo nepublikoval.

--Ing. Jiří Vyšata Ph.D. 24. 8. 2009, 07:08 (UTC)


Poznámka číslo dvě[editovat zdroj]

Svoboda je maximalizace počtu stupňů volnosti sociálního pohybu hmoty.


--Wikipedista: Kenabob 15. 11. 2019, 22:21 (UTC)

revize:

--Wikipedista: Kenabob 16. 02. 2021, 14:55 (UTC)


Takže když si utrhnu knoflík na košili, je to svoboda - toho knoflíku? Myslete, prosím, a až pak pište. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 19. 11. 2019, 19:36 (CET)Odpovědět
Slovutný wikipedisto Sokoljane, odkdy je utržení knoflíku společenským pohybem hmoty. Myslete, prosím, a až pak pište. Zdraví mefi. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 188.122.208.2 (diskuse) 12. 9. 2020, 16:16‎ (CE(S)T)
Někdo je slovutný wikipedista, jiný zase podvodník (či chaotik), který ex-post upravuje své(?) příspěvky a vydává je za původní. —Mykhal (diskuse) 12. 9. 2020, 17:18 (CEST)Odpovědět
Kolego Kenabobe, pokud nějaké takové tvrzení chcete do článku přidat, nečiňte tak jednostranně, s odkazem na diskusi jako vysvětlením (to lze vnímat přinejmenším jako drzost, když vidíte, že se k vaší definici zde na diskusní stránce kromě vás nikdo nehlásí, dokonce ani taková kapacita jako Jan Sokol), neoznačujte to jako malou editaci (to je přinejmenším porušení wikietikety) a obecně všechna taková extravagantní tvrzení musejí být ověřitelná z věrohodných zdrojů. Pro „sociální pohyb hmoty“ mi Google našel jednu jedinou stránku na nějakém obskurním ruském serveru a jediný „společenský pohyb“, kde je zmíněna i hmota, je v článku na serveru o marxismu. Nevím, jestli své příspěvky a působení na Wikipedii myslíte vážně, každopádně Wikipedie není prostorem pro šíření originálních teorií a vlastního výzkumu. – J. M. (diskuse) 17. 2. 2021, 00:47 (CET)Odpovědět