Diskuse:Svatá Ludmila

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Takže mám otázku. Drahomíra byla ženou Spytihněva nebo Vratislava ? U Drahomíry je napsáno, že byla ženou Vratislava, ale u svaté Ludmily píšou, že její nástupkyně je Drahomíra, žena Spytihněva. Tak jak to je ? Děkuju za odpověď.--Lovelygirl 22. 7. 2008, 07:03 (UTC)

Drahomíra byla manželkou Vratislava, Spytihněv byl ženat se ženou (soudí se tak proto, že měli společný hrob), jejíž jméno neznáme, protože se v pramenech nedochovalo. Správně by měla být tato posloupnost:
1) manželka 1. historicky doloženého českého vládnoucího knížete Bořivoje: Ludmila
2) dtto 2. dtto Spytihněva: jméno neznáme
3) dtto 3. dtto Vratislava: Drahomíra --Čočkin 22. 7. 2008, 07:18 (UTC)


Dobrý den, to "nástupnictví" v dolním infoboxu zahrnuje dvě ženy - neznámou manželku Spytihněva a poté Drahomíru; po Bořivojově smrti se formálně českou kněžnou stala manželka nově nastoupivšího Spytihněva, ovšem pokud žila!! Ludmila si však udržela významný vliv, který se projevil po smrti Vratislava - a právě v tom ji vystřídala Drahomíra. Je to prostě jen poněkud zmatené vyjádření, které asi bude nutné trochu upravit. S pozdravem --Poko 22. 7. 2008, 12:16 (UTC)

Pramáti?[editovat zdroj]

Zdravím, nerozumím téhle větě: Díky rodovým vazbám ji můžeme označit nejen za pramáti českých panovníků, ale i většiny českých královen. Většina českých královen pocházela z německých šlechtických rodů, ne? Další přišly z Uher nebo Polska. Nevím o žádné z přemyslovského rodu, aby Ludmila mohla být pramáti. --Tuurq 19. 12. 2008, 12:26 (UTC)

Ludmila není českou svatou[editovat zdroj]

Pšované nebyli Češi, nýbrž (Lužičtí) Srbové, kteří v té době žili po celém území severních Čech (od Hřenska po Mělník a na sever k Liberci)... pokud by pocházela z Mělníka nebo ze "srbské země", tedy z Lužice (která tehdy sahala hluboko do dnešních Čech) - v obou případech by se jednalo o Srbku - tedy je (lužicko-)srbskou svatou, nikoli českou

V tomto prípade nie je podstatný pôvod (národnosť) Ludmily, ale jej život, ktorý prežila v Čechách, a jej význam pre Čechy. --Lalina 20. 12. 2010, 02:40 (UTC)