Diskuse:Sulawesi

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Jvs

Navrhuju přesunout článek na název Sulawesi a z názvu Celebes udělat přesměrování. Celebes je starší název vytvořený Portugalci, v dnešní indonéštině se jasně upřednostňuje Sulawesi (viz id:Sulawesi). Sulawesi poráží Celebes i v "Google-testu" (22 500 : 3100 pro stránky v češtině, 14 000 000 : 727 000 pro všechny jazyky). Je někdo proti přesunu?--Nissαn 29. 8. 2010, 15:10 (UTC)

Je mi vcelku jedno, jaká bude primární stránka pro Celebes/Sulawesi, bude-li i druhá podoba zachována jako redirekt. Jen Google-test bych bral jako zdůvodnění s velkou opatrností a až tehdy, neexistuje-li jasné oficiální resp. odborníky preferované české pojmenování (cestovky a novináři si do svých textů napíší cokoli, ani je nenapadne dát si práci s řádným překladem). Jak se k tomu staví čeští zeměpisci a kartografové - udělal jste si rešerši? --Petr Karel 30. 8. 2010, 12:42 (UTC) P.S. Upřednostňují-li Sulawesi, pak neváhejte a přesuňte.P.K.
Mně je jasné, jakou má Google-test výpovědní hodnotu;) Doufal jsem, že najdu na internetu nějaké jasné důvěryhodné řešení, který název upřednostnit, ale kupodivu zatím ne. Přesto shrnu to málo, co jsem zjistil. Sulawesi je pravděpodobně v současnosti známější pojem (můj názor z toho, co jsem dosud viděl). Celebes by na druhou stranu mělo být exonymum, což by byl důvod k ponechání současného stavu. Ve Školním atlase světa se uvádí název Sulawesi, Celebes je v závorce písmem stejné velikosti, takže ani jeden název není dost jednoznačně upřednostněn. Obdobně je to i v jiných atlasech, které jsem doma našel. Takže aspoň zatím přesouvat nebudu, vše „řeší“ přesměrování. Pouze jsem si nevšiml, že již existuje kategorie Jižní Celebes a založil jsem pro jiné provincie kategorie s použitím názvu Sulawesi, zrovna v kategoriích je taková duplicita nepěkná.--Nissαn 2. 9. 2010, 14:11 (UTC)
Tak u té provincie je to snad jednoznačně Jižní Sulawesi, tam bych se to nebál opravovat šmahem. A polízanici s kategorií bych řešil tak, že u všech článků s kategorií Jižní Celebes bych ji změnil na Jižní Sulawesi a pak požádal správce o smazání kategorie Jižní Celebes.--Petr Karel 2. 9. 2010, 15:57 (UTC)
P.S. Teď jsem se teprve všiml, že jako kategorie Jižní Sulawesi neexistuje, tak by to snad mohlo jít bez správců přejmenováním (jestli je to u kategorií možné). A dobré by bylo změnit i hlavní článek, aby to nešlo přes redirekt.--Petr Karel 2. 9. 2010, 16:04 (UTC)
Dobře, díky za konzultaci :) Jako první mě taky napadlo smáznout kategorii Jižní Celebes, ale nechtěl jsem, aby to vypadalo, že si prosazuju Sulawesi. Sice to není tak vážná věc, ale někomu by to třeba mohlo vadit.--Nissαn 2. 9. 2010, 16:37 (UTC)

Přesunul jsem na Sulawesi. --Jvs 3. 2. 2015, 15:39 (CET)Odpovědět