Diskuse:Sudoku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nejsem wikipedista a neznam presna pravidla, tak nechci dopisovat url do hlavniho clanku, ale prave jsem stravil asi pul dne (sic! :) ) na www.su-do-ku.org, kde je kazdych 15 minut nove hraci pole a jeste k tomu podle narocnosti. Uz mi brni hlava :) Mozna by to stalo za zminku.... (194.212.152.53)

Pokud si myslíte, že ten odkaz je hodnotný, tak jej klidně doplňte. Na wikipedii máme zásadu "Editujte s odvahou". Stejně tak můžete v článku probrat další odkazy a seřadit je podle užitečnosti s tím, že na prvním místě by měly být weby komunikující česky. A klidně můžete nějaké odkazy vyhodit, není nutné, aby u takového krátkého článku bylo milión odkazů. Nemusíte se bát, že byste něco zkazil, protože jsou dostupné starší verze. Každý z nás nějak začínal a dopouštěl se chyb. A Vy přistupujete zodpovědně (o čemž svědčí Váš výše uvedený návrh), že jsem přesvědčen, že Vaše úpravy budou ku prospěchu věci a případné nedokonalosti ve formátování opraví někdo ze zkušenějších wikipedistů. --Luděk 18:29, 22. 10. 2005 (UTC)
Jsem znechucen snahou nekterych prispevatelu, kteri si z Wikipedia delaji svuj rozcestnik a vsechny ostatni odkazy nemilosrdne mazou. Hledal jsem v historii, zda se nakonec kolega odhodlal pridat su-do-ku.org a co jsem nezjistil? Veskere externi linky temer vzdy revertoval ci mazal jakysi 84.242.95.11, ktery kristalove cistou snahou "nechávám jen ty nejdůležitější" maze vse krome Sudoku ligy a 1. ceskeho sudoku serveru. Oba nahodou "powered by Marek Čierny". Opravdu zajimave :(
Tady doporučuji jediné. Editujte s odvahou a seznam odkazů upravte podle svého nejlepšího svědomí. Pokud se strhne revertovací nebo editovací válka, bude se muset seznam prodiskutovat na základě věcných argumentů. --Pastorius 11:04, 8. 3. 2006 (UTC)
Také teď zrovna "bojuji" s Eggem, který neustále maže jeden konkrétní link s tvrzením, že jich už je hodně, a přitom tam klidně nechává anglicky psanou stránku, která na české verzi Wikipedie nemá co dělat. Budu vytrvale link doplňovat, doufám, že zvítězí férová pravidla nad něčími osobními zájmy.

Jak jsem řekl, není v tom žádný osobní zájem, možná spíše váš. Anglický odkaz byl také zbytečný, je pryč. Nedoporučuju vám vést revertovací válku, nesmí se to. --egg 11:22, 27. 7. 2006 (UTC)

Nesouhlasím s vámi, revertovací válka je sice "zakázaná", ale při troše tolerance byste ji nerozpoutal. Odkazy mají smysl buď jen tehdy, když přinášejí něco opravdu zásadně nového - což v případě článku zhruba 50 % neplní, nebo pak nevidím důvod, proč se handrkovat o jeden link. Btw, není můj. Například "katalog" pod článkem také nemá co dělat. Protože ale narozdíl od vás jsem rozumnější, nebudu se s vámi pouštět do zbytečných šarvátek, které jinak užitečnou Wikipedii před veřejností zesměšňují a znedůvěryhodňují. Jackal 11:49, 27. 7. 2006 (UTC)

doporučuji následující úpravy:

  • mezi odkazy přidat http://www.sudoku07.com/ - oficiální web MS v sudoku 2007, které se koná v Praze.
  • odstranit nebo posunout dolů odkaz na sudoku.hu.cz/ - stránka je sice jednoduchá, ale nenašel jsem na ní nic unikátního a 1. pozici si proto dle mého soudu nezaslouží.

Výpočetní luštění sudoku[editovat zdroj]

Existují i automatizované metody luštění sudoku: např.: [1]

musi mit sudoku jednoznacne reseni?[editovat zdroj]

Uz jsem zkousel nekolik sudoku vylustit a u nekterych existovalo vice ruznych reseni. V takovem pripade nastavaji ruzne situace:

  1. Vicero ruznych moznosti nastane v okamziku, kdy to neni zcela zrejme (hodne prazdnych policek) a lustitel je bezradny. Po delsim premysleni proste tipne jednu moznost a hru dohraje. Radky, sloupce i sektory mu sedi. Pouze se neshoduje s "oficilanim" spravnym resenim.
  2. Vicero ruznych moznosti nastava ke konci hry, kdy to je zcela zrejme (posledni ctyri prazdna policka) a hrac hnedka pochopi, ze "tady muze byt jednicka a ctyrka, zatimco tamhle ctyrka a jednicka, nebo tady ctyrka a jednicka a tamhle jednicka a ctyrka".

Ani jedna z moznosti se mi moc nelibi a pritom na takove hry narazi clovek casto. Jednou jsem si dokonce koupil knizku se spoustou sudoku a vsechny, ktere jsem zkousel vedly na tipovani. (Po nekolika malo hrach jsem tu knizku nekam zahodil.)

Co vy na to? Nenapsal by o tom nekdo neco do clanku?

--Jx 14:13, 29. 3. 2007 (UTC)

Správné sudoku by mělo mít jen jedno řešení. (poznatek z osobního rozhovoru s expertem na sudoku, tj. z vlastního výzkumu ;-)Okino 14:15, 29. 3. 2007 (UTC)
Správná logická úloha, včetně sudoku, by měla mít jediné řešení (standardní pravidlo mistrovství světa v logických úlohách i v sudoku). V dobře zdůvodněných případech řešení může být víc. Např. u variant úlohy, kde se jednoznačnosti dosahuje obtížně; pokud chce autor potrápit řešitele spoléhající na jednoznačnost; apod. U klasického "novinového" sudoku není důvod k více řešením, jedná se zpravidla o tiskovou chybu. Některé noviny jsou tím pověstné. :-( Co se týče tipování: Když někdo musí tipovat, to ještě neznamená, že neexistuje logická cesta. (babilon, zdroj: vlastní zkušenosti)