Diskuse:Stroj

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sháním odpověď na otázku zdali počítač je stroj či nikoliv. Podle vysvětlení na tomto webu je,že stroj přeměňuje energii či sílu.Ale počítač tohle nedělá,takže nevím,zdali mohu počítač zařadit mezi stroje jako takové.M

Podle definice počítač strojem v pravém smyslu není, jedná se spíš o komplikovaný přístroj či složité elektronické zažízení **--MiroslavJosef 12:03, 31. 3. 2008 (UTC)

Počítač samozřejmě stroj není, toto označení je důsledkem špatného překladu anglického slova (s pro angličtinu typickým širším významem) machine, proto se s tímto jevem setkáte téměř výhradně na odborných portálech. Počítač samozřejmě energii přeměňuje, ale to už by stroj pak bylo cokoli. Původní význam slova stroj označuje pouze mechanická zařízení. K.

Problém bude v anglické terminologii, která bude obecně poněkud jiná než naše - kromě toho pokud chceme čerpat z anglické Wikipedie je třeba dávat dobrý pozor na zcela přesné překlady jednotlivých termínů. Mnoho laiků si vůbec neuvědomuje že strojnictví a strojařství je velmi rozsáhlý technický obor (tak jako každý jiný vědní obor), který má své zcela přesné názvosloví i terminologii (prakticky všechny myslitelné stroje lze zcela přesně kategorizovat a vědecky zařadit) - laické zásahy zde mohou IMHO často udělat více škody než užitku. MiroslavJosef (diskuse) 12. 3. 2012, 15:14 (UTC)
... no a kromě toho je třeba oddělovat "plevy od zrna", tedy to co jsou opravdu stroje v pravém slova smyslu a co už jsou jen různě (více či méně) přenesené významy slova (významové posuny), to se i technicky vzdělaným lidem nemusí vždy povést. MiroslavJosef (diskuse) 12. 3. 2012, 15:21 (UTC)