Diskuse:Stolní tenis

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Whitesachem v tématu „Ping pong vs stolní tenis

Prvé verze obsahovaly řadu menších i větších věcných, historiografických i stylistických chyb. Alespoň některé jsem se pokusil opravit, též z pohledu mnohaletého závodního hráče.


-Čistě dřevěné nebo korkové povrchy pálky se používaly jen v samotných začátcích závodního stolního tenisu a již generace hráčů třicátých let - jako Barna nebo Váňa - samozřejmě používala potahy zcela jiné (z vroubkované gumy, ale bez houby).


-Pravidlo o časovém limitu bylo do stolního tenisu zavedeno již v samotných počátcích, a není tudíž až produktem "revoluce" v pravidlech r. 2000.


-Specifika stolního tenisu jsou četná (např. i v porovnání s tenisem) a je vhodné je poněkud rozvést. Stolní tenis na špičkové (ale i mnohem nižší) úrovni je až překvapivě fyzicky a pohybově náročný sport, ve kterém ale současně hrají podstatnou roli i četné jiné kvality, které lze výrazně rozvíjet i po třicítce. Úderová technika, schopnost "číst" rotace míčku, taktická vyspělost, schopnost koncentrace... Relativní "dlouhověkost" hráčů i na dobré mezinárodní úrovni s tím souvisí.


-Původní formulace typu "za zmínku stojí aspoň Japonec Ogimura" jsou skoro urážlivé pro celou plejádu vynikajících hráčů daného období, kteří jakoby "ani za zmínku nestáli". Např. neuvést v "čínském" období stolního tenisu mimořádný zjev, jakým byl dvojnásobný mistr světa Chuang Tse-Tung, by byla ostuda a velké opomenutí.


-V budoucnu bude žádoucí doplnit stránky o celé plejádě výborných domácích hráčů moderní historie, jako Petr Korbel, Milan Orlowski, Ilona Voštová, Vlado Miko, Jaroslav Staněk, ...


--Arepo 12:28, 9. 7. 2007 (UTC)

Ping pong vs stolní tenis[editovat zdroj]

V článku se tvrdí - samozřejmě bez zdroje - že stolní tenis a ping pong jsou stejné sporty. Rovněž sem vede přesměrování z ping pongu. Až do včerejška jsem si to myslel také, ale pak jsem viděl zápasy na MS v ping pongu a zjistil, že jde o různé sporty (ping pong = „dřevěnější“ pálky, sety do 15, menší nadhoz při podání, dvojité body a možná i jiné rozdíly). Chtělo by to prozkoumat. --Whitesachem (diskuse) 8. 2. 2017, 09:06 (CET)Odpovědět