Diskuse:Stod

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jak je to se skloňováním?

Slyšel jsem používat tvar

  • do Stoda?
  • do Stodu?

Pastorius

DMSS Stod,bez Stodu --Li-sung 4. 7. 2005 19:59 (UTC)
Podle mluvnice české by se obecně měla u neživotných podstatných jmen rodu mužského používat koncovka -u. Koncovku -a mají jen jisté výjimky jako les, sklep, popel, sýr, jména dnů v týdnu kromě pátku, jména měsícu kromě listopadu a řada vlastních jmen místních. Takže toto pravidlo nám moc nepomůže. Google docela často ukazuje Stoda, ale u Stodu moc nezaostává, takže zřejmě můžeme používat cokoliv. Já bych také napsal Stodu, ale místní zřejmě používají Stoda. Což mi připomíná jiné místní zvyklosti, jako například Kladeňáci říkají na Kladně, zatímco přespolní v Kladně. --Luděk 4. 7. 2005 20:45 (UTC)
Myslím si, že na radnici města Stodu by mohli říci dostatečně autoritativní odpověď. --Adam Hauner 19:20, 23. 7. 2006 (UTC)
Web městského úřadu používá tvaru Stoda. --Zirland 19:28, 23. 7. 2006 (UTC)

Stoda x Stodu[editovat zdroj]

Podle pravidel je možné obojí, domácí používají "do Stoda", ostatní "do Stodu". Správné je zřejmě skloňování Stod podle vzoru hrad, "do Stoda" podle mého názoru vzniklo skloňováním podle vzoru město, protože se používá i název Stodo.


Podle mého je zavedenější Stoda, Stodu je prostě divné!

jinak se omlouvam adminum wikipedie, precetl jsem si toto pravidlo pozde: "Wikipedie není místem pro projevy ani diskusním fórem ..." Frenk

Externí odkazy[editovat zdroj]

U článku se pár lidí pere o to, jaký externí odkaz na neoficiální weby z článku povede. Timichal se to rozhodl rozlousknout tím, že nebude žádny odkaz na neoficiální web, aby se provozovatelé neoficiálních webů nehádali. Jelikož jsem neměl čas prostudovat jednotlivé neoficiální weby související se Stodem, dovolím si jen vyjádřit nesouhlas s tím, aby takový postup byl obecným, tj. byl používán i pro jiné stránky.

Externí odkazy slouží jednak pro odkázání internetového zdroje informací (a tím nemusí být jen oficiální web), ale také pro doporučení on-line zdrojů o daném tématu (což v případě článků o obcích opět nemusí být jen oficiální web). Všechny weby, které jsem ke článku dneska přidal, byly o Stodě a životě v něm, tj. splňovaly tu nejzákladnější relevanci. Je otázkou, zda byly zdroji dostatečně kvalitními, ale odpověď jen tak hledat nebudu. Proto považuji užitečnější blokádu účastníků revertovací války, než odstranění relevantního obsahu jen pro revertovací válku. --Adam Hauner 20:25, 26. 7. 2006 (UTC)

Obecný postup jsem rozhodně nechtěl určovat nebo měnit; šlo mi opravdu jen o pokus o zastavení revertovací války (pokud bych nechal jen jeden odkaz, vkladatel druhého by se jistě dotázal, proč ten jeho nemůže být uveden také). Zvolení jiného postupu je pak věcí názoru. — Timichal • 20:30, 26. 7. 2006