Diskuse:Stapl

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Malé upozornění[editovat zdroj]

k opravě mého článku Stapl: Ke staplovým vláknům patří na příklad i viskozová stříž a viskoza je podle učených knih (na příklad: Příručka textilního odborníka, SNTL Praha 1981, str. 163) ne syntetický, ale přírodní polymer. Třeba to platilo jen za bolševika (v roce 1981) a dnes je to jinak a nebo se temu říká jináč v brněnským hantecu. Nejsem chemik a je to už pár desetiletí, co jsem jezdil denně do Brna, tak se nechcu s tebó přít, ale zkus se na tu opravu ještě jednou podívat.--Ryj 10:31, 28. 11. 2006 (UTC)

Nechci se také přít, jen jsem se pokusil trochu posunout význam slova "chemický". Chemické je všechno. I přírodní materiál. Slovo kterým se označuje uměle vyrobený je syntetický. Proto jsem v dobré víře přepsal slovo chemický na syntetický. Pokud daná oblast zahrnuje uměle vyrobené materiály a zároveň zahrnuje i materiály přírodního původu, určitě bych to nenazíval "chemickým", protože je to zavádějící (flaškové pivo v láhvi). --Bruce Shorty 08:53, 29. 11. 2006 (UTC)

Pojem chemické vlákno považuji za silně zavádějící. Např. mezi chemickými vlákny existují i ocelová vlákna, uhlíkové nanovlákna, wolframové vlákno (žárovka) a pod. Všechno to jsou chemické vlákna. --Bruce Shorty 09:26, 29. 11. 2006 (UTC)