Diskuse:Srovnávací religionistika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhuji, aby obsah článků Komparace onomastická, Komparace evoluční, Komparace typologická a Komparace historická byl začleněn sem do jednoho článku. Všechny články pojednávají prakticky o stejném tématu, ale vždy z pohledu jiného autora. Ty názvy (komparace "evoluční" atd.) se objevují jen v knize Dalibora Antalíka: Jak srovnávat nesrovnatelné a nejedná se o odborné termíny, pouze o jakési autorovo schematické rozdělení. Takže zbylé články smazat. A nakonec tady tenhle článek přejmenovat z "Komparace", což znamená vlastně srovnání obecně, na "Komparativní religionistika" (případně "Srovnávací religionistika"). Je někdo proti? --Podzemnik 21:15, 31. 10. 2007 (UTC)

vyčkejte, než se vyjádří původní autor --Limojoe 06:31, 1. 11. 2007 (UTC)
Původní autor má poslední příspěvek víc jak půl roku starý, takže docela můžeme předpokládat, že tu od té doby nebyl. Nemohli by jsme to vyřešit bez něj? Nebo vyjádření autora je nezbytné? --Podzemnik 07:17, 1. 11. 2007 (UTC)
Milý pane kolego Podzemniku, slovo komparace má pokud vím dva významy: 1) obecně porovnání či srovnání, 2) stupňování (přídavných jmen). S komparativní religionistikou to nemá nic výrazně společného, čili bych Vámi navrhovaný postup nedoporučoval. Máte ovšem pravdu, že současný stav článku je neúnosný. Já sám si myslím, že by to měl být v zásadě rozcestník, ukazující mimo jiné i na tu religionistiku.--Ioannes Pragensis 22:25, 2. 11. 2007 (UTC)
Mílý Jene, vím, že pojem komparace nemá s komparativní religionistikou nic společného. V prvním příspěvku nahoře přece píšu, že navrhuju nejdříve ty články sloučit sem a potom přejmenovat z ""Komparace" na "Komparativní religionistika" (případně "Srovnávací religionistika")." Je ale fakt, že vlastně kopírovat to vše sem a následně to přesunout by bylo zbytečně složité. Takže bude lepší nejdříve sloučit (zpočátku by stačilo překopírovat text) všechny články o komparaci včetně tohoto do úplně nového článku "komparativní religionistika" a zbylé články o komparaci smazat a to včetně tohoto (nejlépe však vytvořit Vámi zmiňovaný rozcestník). Může být takhle? --Podzemnik 22:51, 2. 11. 2007 (UTC)
I kdyby preslo k presunu nemazal bych redirekty. Kazdopadne puvodniho autora znam osobne --Limojoe 01:55, 3. 11. 2007 (UTC)
Stejně si myslím, že např. článek "Historická komparace" nemůže být redirektem na "Komparativní religionistika", protože historicky srovnávat můžeme desítky jiných věcí, než "jen" náboženství. Viz např. en wiki. Jak už jsem řekl, všechny ty články jsou zcela jistě podle té jedné knihy od Antalíka: Jak srovnávat nesrovnatelné, a když je celá tato kniha o srovnávacích pohledech v religionistice, tak autor prostě nazval jednu z kapitol Historická komparace, protože je všem jasné, že to bude "historická komparace náboženství". --Podzemnik 08:31, 3. 11. 2007 (UTC)
Přesunul jsem článek z "komparace" na "komparativní religionistika", redirect "komparace" jsem navrhl k rychlému smazání. --Podzemnik 11:29, 4. 11. 2007 (UTC)
Když vidím, že veškerá vaše práce je přesun a přepis první věty, který vůbec nezapadá do dikce a terminologie zbytku článku, tak se bojím, že vámi provedené sloučení bude podobného ražení. Nemluvě o tom, že vás ani nenapadlo přesměrovat všechny odkazy z hesla Komparace na stávající. Autorka se mi vyjadřila do icq, že vůbec nechápe smysl diskuze, když jste si to udělal po svém. --Limojoe 04:30, 5. 11. 2007 (UTC)
No jo, nenapadlo mě to, přiznávám se. O komparativí religionistice jsem samozřejmě nic nepsal, protože jsem čekal, že se někdo srozumitelně vyjádří co s tím: sloučit/nesloučit. Když nesloučit, tak bych upravil všechny články, když sloučit, taky bych se to snažil předělat tak, aby to bylo jednotné, v jednom článku. Tak můžete mi prosím kdyžtak napsat Váš konečný názor? Stále jste se ještě nevyjádřil, jestli sloučit nebo ne, i když už diskutujeme takřka týden. Já jsem samozřejmě pro jednoznačné sloučení, stále upozorňuji, že všechny články jsou o tom samém, vždy z pohledu jiného autora. Názvy článků podle Antalíka. A opravdu vůbec nechápu, co jsem si udělal po svém, co se Vám dvěma nelíbí. Pouze jsem přesunul článek "komparace" tam, kam patří, tedy na "komparativní religionistika", respektice srovnávací. --Podzemnik 18:30, 5. 11. 2007 (UTC)