Diskuse:Squatting

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Milan pohl

Text stále vypadá jak od velkého bratra či příslušníka stb. Úkolem těchto stránek je dle mého názoru poškodit jméno squatingu a držet pohled na něj v určitém kliše. Zpochybňuji neutralitu článku jako takovou. Text a právo je nejvíc zavádějící. Vysvětluje pohled ze strany státu nikoli ze squatingu-o kterém je. Nevysvětluje existenci desítek squatů ve vyjmenovaných zemích. Tato informace by tam také měla být, že jsou zde tolerovány či že maj silnou podporu napříč veřejností. Která je pomáhá udržet. Opět nebyla zmíněna situace v zemích, kde je legální. Dále tam není tam řečena listina. Jinak dík za info. Třeba, že je nelegální v holansku od 2010 nevim. Asi je stále moc zakořeněnej a tolerovanej.Když mě tam lidi pořád zvou squatovat.:-D. Vítám minimální změnu, jež jsem navrhl pro zmírnění vyznění textu v úvodu. Ikdyž dle mě je stále nedostatečná.Zdroj k informaci-squatuju ve španělsku-zkus španělskej zákon, neasi.Ja sem zákony nepastuju.Ja jsem proti tomu aby zde bez listiny byli vyjmenované. Pak taky francouzskej a italskej, pač je tam taky pěkná řádka squatů.Na procesu upravy budu nadále spolupracovat.Puvodně jsem si myslel, že to je na 2 týdny ale to spíš vypadá na dva roky.Borci nechcete dělat politiku?(Milan pohl (diskuse) 22. 5. 2017, 21:36 (CEST))Odpovědět



Přemýšlím, jestli by nebyl lepší název podle činnosti, tedy Squatting, česky squatování. Jako je specifická činnost, hnutí, sociální fenomén atp. --Elm 7. 8. 2009, 22:02 (UTC)

Podle mne ano, sám jsem v jednom takovém v Berlíně nějaku dobu žil – to už je dávno :-) Musel by se předělat začátek. Jirka O. 7. 8. 2009, 22:06 (UTC)
Vzhledem k nynějšímu obsahu si také myslím, že by bylo vhodné přejmenovat a poupravit na článek o squattingu: samostatný článek o squatu by asi vedle něj neměl smysl. --ŠJů 10. 8. 2009, 00:43 (UTC)

Článek o squattingu začíná šablonou zpochybňující neutralitu. Odůvodnění má být v takových případech v diskusi, ale žádné zde není. Proto navrhuji šablonu odstranit. Kdo ji vložil, nechť ji vloží až tehdy, bude-li schopen vysvětlit své pohnutky.Milan Bendl (diskuse) 1. 10. 2015, 13:39 (CEST)Odpovědět

jako odbornik navrhl jsem zmenu stranek[editovat zdroj]

Squatting je aktivita (či nástroj) při níž je zužitkována chátrající nemovitost ke svému účelu. Přidanou hodnotou: nový společenský(sociální) a kulturní smysl. Tento estetický a etický počin je však v rozporu s českým právem. Obdobná situace je častá v zemích bývalého východního bloku. Oproti Z zemím, kde došlo k procesu částečné či úplné legalizaci. Moderní stát příliš velký aby zajistil konkretní potřeby jedince dává další možnost aby se lidé sami o sebe postarali. Čeští squateři chtějí do konce roku 2022 dosáhnout změny, jež by odpovídala západním standardům.

Osoby obývající squaty se označují jako squatteři. V českém prostředí převládá stereotyp, že se jedná jen o narkomany, houmlesáky a volné radikály. Což je v rozporu s evropským osazenstvem squatů. Kde jsou mimo jinné intelektuálové, umělci ,duchovně založení a politicky aktivní lidé. Někdy je squating chápán jako nová posuvná hranice vůbec či  interbrigady.

Squateři-Nadnárodní komunitní společenství nezávisle smýšlejících individualit, jež se rozhodli částečně vystoupit ze systému aby stavěli nové základy na jeho troskách. Centra s kulturním a sociálním přesahem. Typickými v českém prostředí známějšími příklady z poslední doby. Je Dánský Ungdomshuset fungující 25 let, který byl v roce 2007 rozehnán policií a následně celý objekt zdemolován, nebo projekt Autonomní sociální centrum Klinika na pražském Žižkově ze sklonku roku 2014[2].


Squatt je v Česku označení pro nemovitost, která je užívána buď bez

("legálního") právního titulu, nebo na základě předpokladu, že nemovitost byla nevýslovným úkonem vlastníka spočívajícím v jejím neužívání a zanedbávání opuštěna a stala 

se tak věcí ničí. Tento předpoklad však nemá oporu v českém právním řádu. V Česku a takovéto jednání může být posuzováno jako trestný čin (přečin)

podle § 208 trestního zákoníku (neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru).Listina práv a svobod občana má však jiný názor:

Squateři jednají v souladu s právem, jenž uplatňují pouze odlišným způsobem. Každý si vytváří své místo k životu. Autonomie squatera jde pouze do jiné-větší hloubky práv a má tak opět jiné podmínky pro své rozhodování a rozvoj. Squatt je organizace a squatting je institucí.

Stát se nesmí vázat na ideologii tedy ani na ideologii Kapitálu. Politická práva uplatňují na principech přímé demokracie. Nikoli zastupitelské.  

Hospodářská,kulturní a sociální práva uplatňují s minimálním kapitálem nebo bez-peněžním principem (proto i squatuje).Liberální a zároveň anarchistický princip Decentralizovanost vědomostí-navíc zaručuje, že se efektivnějším způsobem vyrovnáme s mnoha sociálními tedy společenskými problémy.

Squating je neviditelná ruka trhu, jenž využívá chátrající majetek k tomu aby se všichni měli lépe. Je v rozporu se svědomím squaterů nechat chátrat majetek, jenž by mohl být použít pro větší blaho nás všech. A je v souladu s jeho myšlením a vírou squatovat.

Squating je propojen s dalšími projekty spřízněných jedinců a komunit. Squattují se většinou domy, které jsou dlouhodobě neobydlené a chátrají. Leckdy je tak jejich obsazením zabráněno dalším škodám, někdy dojde i k částečné opravě domu a k jeho využití pro pořádání výstav, koncertů atp., obvykle undergroundového charakteru. Squatterství je nejrozšířenější ve velkoměstech.

Squaterství ve filmech. Má často romantický charakter. Superhrdinové jako badman, superman či královna Elza obsazují kusy země a staví si tam své dungeony. V české tvorbě např. Hej rup či poddruhem squatera můžeme chápat i Ozáka. Holky z video kalendáře playboy. Ale i v pearl harbouru , když se v loupají na vojenskou loď armády spojených států amerických aby se tam líbali. Mezi squaterskou klasiku, jenž zobrazuje humorněji realné prostředí squatingu patří komedie- Co dělat, když to hoří.

Ve slangu může být za squat považována i pouze dočasná nemovitost (např. tee-pee, stan)

či byt obsazený skupinou podobně smýšlejících lidí.[4]  A squateři  za osoby, jenž i přes pozdní hodinu neopouštějí Váš byt.

V takovém squatu vznikají a prohlubují se kulturní, sociální vztahy, přátelství a láska. Je prostorem pro hlubší rozmluvy a tvorbu programu odděleně od ostatních účastníků tábora[zdroj?]. Příklady projektů na squatech:

Samouniverzity, dílny-dyi, cestovatelská centra, pirátská radia,tv. Zázemí pro houmlesáky a zájmové kluby. atd vše založeno na bezpeněžním principu či s minimem peněz.

Takhle se nikam nedostaneme. Ja to změním a někdo přijde a změní to.Anarchismus nebude definovat squating. Neoprávněné jen v čr. Proto první řádek znovu upravuji. wikipedista nejsem jsem squater Milan pohl.laskavě předložte argumenty.-[[Wikipedista: Milan pohl|Milan pohl]]