Diskuse:Spása

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Připomíná mi t--Ansgar 08:39, 7. 2. 2005 (UTC)o trochu film Moje tlustá řecká svatba. Hlava řecké rodiny žijící v Americe říká: "Řekněte mi jakékoliv slovo a já vám dokážu, že je odvozeno z řečtiny.

Autor příspěvků, které se v posledních dnech objevují na wikipedii postupuje stejným způsobem. Rozumím tomu, že Bible je tlustá knížka a lze v ní najít odpověď na všechny problémy světa, ale přesto. Domnívám se, že tento příspěvek není článek do wikipedie, že je spíše tribunou a propagandou. Pastorius 15:46, 6. 1. 2005 (UTC)

Nesouhlasím... Spása je důležitý teologický pojem, který tu rozhodně má být vysvětlen. Nutno ovšem přepracovat a přidat údaje o tom, jak na spásu nahlížejí ostatní církve a náboženská hnutí.
Autor nepostupuje tímtéž způsobem, zjevně je to ale katolík, který má velké znalosti z určité oblasti a tak je naplno využívá. Na nás je, abych k nim připojili své znalosti a jeho příspěvkům dodali kontury, plasticitu a nové úhly pohledu. Cinik 16:41, 6. 1. 2005 (UTC)
Na hlasovací stránce hlasuji pro smazání. Ovšem pokud by se významně rozšířila vysvětlovací část, aby nebyla v tak do oči bijícím nepoměru s částí citační, jsem ochoten hlas pro smazání stáhnout. Souhlasím s Pastoriem, že v současné podobě to působí opravdu jako snaha o obrácení čtenářů na pravou víru, tedy jako propaganda. Určitě se teologové o spáse bavili a jsou různé představy o tom, jak ta spása má například vypadat. Nyní je to však zatím slovníkové heslo a patří do Wiktionary. --Luděk 17:00, 6. 1. 2005 (UTC)
Pokusil jsem se doplnit a rozvést učení o spáse v křesťanství. Dobré by bylo doplnit ostatní náboženství používající tento termín. Pak to bude vynikající možnost srovnat toto pojetí v různých náboženstvích. Nicméně nevím, zdali by se tento článek neměl přesunout pod heslo "soteriologie", tam nasměrovat všechny odkazy vedoucí na spásu a toto heslo smazat (nebo také automaticky přesměrovat na soteriologii). Nechávám k diskuzi. --Ansgar 08:39, 7. 2. 2005 (UTC)
Výborně, základ dobrý. Pod soteriologii bych nepřesouval, už proto, že na stránku Spása je poměrně dost odkazů a je to slovo, které spíš někoho napadne, o co by mohlo jít než Soteriologie. Podobně by bylo záhodno udělat heslo Víra -- něco bych snad mohl udělat. Rád bych se ale dohodl na nějakém společném plánu (nějaký projekt Křesťanství nebo Teologie). Některá hesla by chtěla koncepčně překopat a napsat "o třídu vejš" (např. Ježíš Kristus. Některá doplnit (zmíněná víra, apoštol, Maria, ...) --Dodo 09:14, 7. 2. 2005 (UTC)