Diskuse:Sociální darwinismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prosím, v definici se vystříhejte negativně zabarvených výrazů typu "pavěda", to sem opravdu nepatří.

Nebyl Francis Dalton spíš bratrancem Darwina než jeho synovcem? (http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2003091805)Speechless 1. 1. 2010, 11:16 (UTC)

Nejsem politolog, ale lidská solidarita má rušit účinky přírodního nebo přirozeného výběru? Jinými slovy, mají ženy s někým děti ze solidarity? --Kyknos 13. 4. 2010, 11:21 (UTC)

Já bych to viděl spíš tak jako že „slabí“ jedinci, kteří by třeba v přírodě zemřeli a potomky nezanechali, díky solidaritě přežijí. --Vojtech.dostal 13. 4. 2010, 14:23 (UTC)
Je to podivné, hned věta: "Tak jako v přírodě i ve společnosti lidé soutěží o přežití, lépe adaptovaní vítězí a hůře adaptovaní prohrávají." To přeci ale není podstata soc. darwinismu, nejde o to, že lépe adaptovaní (neboli zastarale "silnější") vítězí, to je fakt, ne názor. Navíc to, že společnost je vždy konkurenční, to je POV. Spíše je s. d. to, že "slabší" nemají silnějším překážet a že slabší mají zhynout a přežít mají jen ti nejschopnější (a zbytek je evoluční odpad), tzn. žádná solidarita vůči hůře adaptovatelným. Až bude čas, tak doplním Kropotkina, ten úplně s. d. argumentačně úplně zničil = nejúspěšnější druhy jsou ty, kde jedinci vnitrodruhově kooperují a ne kde si vnitrodruhově konkurují a bojují proti sobě... --Elm 13. 4. 2010, 17:27 (UTC)

Smazal jsem POV vsuvku, která tam určitě nepatří. Jinak "rušení přírodního výběru" podle s.d. spočívá hlavně v tom, že i "neadaptovaní" mají děti, protože je the fitest podporují. Jinak to, že lépe adaptovaní vítězí je tautologie, resp. definice kruhem: "lépe adaptovaní" jsou definováni jako ti, kdo "vítězí". Proto s.d. mluvili o fitness. Zdraví --Sokoljan 15. 12. 2010, 11:20 (UTC)

Roman Joch rozhodně není sociální darwinista, jeho články to jasně vyvrací. Naopak se sociální darwinistkou Ayn Rand tvrdě polemizuje. Nemyslím si proto, že by tu měla být zmínka, že je s tímto hnutím spojován, při příliš zběžném čtení to svádí k nesprávné interpretaci, že se k němu sám hlásí. http://www.obcinst.cz/cs/Ayn-Rand-falesny-prorok-v-zemi-zaslibene-c766/ Xenofoncz (diskuse) 10. 7. 2012, 22:08 (UTC)