Diskuse:Sluneční hodiny

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobry den Zrušil jsem předchozí obsah historie ale veškerá data z něj jsem se snažil zahrnout do této nové. Historii jsem uspořádal chronologicky. Nejsem si jist s formátem. Nechal jsem to takle, ale jistě podle wiki-zásad by to mělo byt zformátováno jinak. Ale nepřišel jsem na to jak. Rád bych aby to pro zachování přehlednosti bylo zarovnáno na datumy. Tak jak je to nyní. Máte někdo radu jak na to?

Můžete zkusit použít tabulky. Ale při výrazné převaze textu, který v článku je, by asi bylo lepší to sepsat jako normální text členěný nadpisy (třeba Sluneční hodiny ve starém Řecku, v Římě). U mnoha věcí je sice přesný rok, ale text pak popisuje období. I to IMHO vede spíše k tomu uspořádat to jako text. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Lino (diskuse)
Chtělo by to také doplnit k hodnotícím výrokům jejich zdroj pomocí refu (odkud jste informace čerpal) --Postrach 2. 6. 2009, 08:11 (UTC)

U první části textu jsem provedl úpravy do tvaru, který bych si představoval. Ale je to na diskusi. --Postrach 2. 6. 2009, 08:28 (UTC)

Dekuji moc za reakci
Nicmene moznosti sepsat to jako normalni text jsem se chtel vyhnout. Takoveto původní chronologicke rozdeleni mi pripada prehlednejsi ale...dulezitejsi pro mne je moznost aby v budoucnu do dohoto chronologickeho seznamu mohli wikipedisti doplnovat podle toho, jak a kde
se objevi nove info a datum noveho nalezu nebo vyskytu informace vztahujici se k sl.hodinam.
Pokud bychom to meli rozdeleny takto, tak kdyby se objevila jenom kratka informace o slunecnich hodinach ze staroveke ciny, pak by bylo
treba delat novy odstavec:o(..kdezto v puvodni verzi by stacilo vlozit poznamku treba..cca 600 př.n.l ... Objev vykopavky z obdobi dynastie Kung-pao;o)..

Tzn. Otazka zní! Preferovat spise text a casove celky nebo jednotlive casove udaje na casove ose????? Byl by to myslim i zajimavy podnet pro wikipedisty sestrojit nejaky vzor ktery by bylo mozno do clanku vlozit a jen vyplnovat datumy a jejich údaje. (pokud uz to ovsem treba neexistuje;o)..) Nebo to zkusim jeste proste jen tou tabulkou plus textové povidani zvlast. Něco jako tabulka a pod ní ty navrhovane časove celky s povídáním... Ma jestě někdo nějaky nápad jak zapisovat časovou osu do historie pojmu ve wikipedii? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Lino (diskuse)


Ve Wikipedii by články měly mít převážně podobu článků, pokud není nějaký závažný důvod, proč by tomu nemělo být jinak. Tadi IMHO tenn důvod není - chronologii lze hezky popsat jako text.
Časovou osu můžete namalovat v nějakém grafickém editoru a vložit do článku. Další možností je udělat nějakou kapitolu s nejdůležitějšími milníky vývoje nebo samostatný seznam nálezů.
Pokud se objeví nový údaj, musí se zapracovat tak jako tak. Ať do textu nebo do tabulky.
Hlavně je teď článek dost roztříštěný - spousta věcí je tam vícenásobně. Bude to chtít dát mu jednotnou strukturu. --Postrach 3. 6. 2009, 07:57 (UTC)