Diskuse:Slovensko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Kubaj CZ2006 v tématu „K odstavci "Dějiny"

Takže jak je to s tím Felvidékem? Maďaři skutečně přišli na území osídlené Slovany a původně slovenská zem k Uhrám nepatřila. Možná by si Béla Bugár a László Toroczkai měli lépe přečíst historii! -- Tento komentář byl přidán 3. 10. 2006

Proč "Upravit"[editovat zdroj]

Upravit je nutno především stylistiku a mnohdy zcela neobratné vazby. Např:

  • Ačkoliv se může zdát o nám velmi blízkou zem, její dějiny se neshodují s těmi českými. Na rozdíl od Česka, bylo Slovensko po tisíc let pod útlakem Maďarska
  • Problém je dlouhodobá (tj. rok a více) nezaměstnanost, která přesahuje 10 %, což je nejvíc ze všech zemí.
  • Vzhledem k tomu, že se Slovensko nachází v mírném podnebném pásmu, je možné vykonávat sporty s letním stejně jako se zimním zaměřením.

etc. etc. -- 15:20, 28. 5. 2008 (UTC)

doplnil by som

  • ze slovaci nevytvorili samostatny stat a boli celych 1000 rokov v utlaku .. je trochu .. zabavne :)
  • o utlaku nemadarskych narodov sa da hovorit poslednych cca 150-200 rokov. Stefanovi I. na tron pomohli nemci a slovieni - slovieni tvorili jeho osobnu straz - Pozan a Hunt boli velitelia jeho osobnej straze .. cize ty najdoverihodnejsi (osobna straz v tej dobe znamenalo mat malu osobnu armadu).
  • Stefanovo heslo bolo ze iba mnohonarodny stat moze byt silny .. neskor ho vystriedali na trone aj ine narody (poliaci, rumuni - Korvin, ....), pricom madari tvorili vzdy tych menej civilizovanych (kocovnici z azie), ktory boli ovplivnovany okolim (iba malo naopak .. cize preto slovak rozumie cechom a naopak ;-) a nedopadli sme ako bulharsko)

Pacmaga -- Tento komentář byl přidán 1. 11. 2008

Chcel by som vidieť znalca, ktorý bol schopný toto napísať. Citujem: "Od začátku 10. století až do roku 1918 bylo Slovensko součástí Uherského království (Horní Uhry), jehož vládnoucí vrstvu tvořili[zdroj?] Maďaři, popřípřadě pomaďarštění Slované (Slováci, Chorvati) a Románi (Rumuni, Valaši, Sikelové)."

Spoločenská elita Uhorska sa formovala z radov aristokracie a zemianstva , bez ohľadu na etnicictu svojich príslušníkov. Tieto roznorodé etnické spoločenské vrtsvy spájalo okrem spoločného stavovského povedomia aj uhorské vlastenectvo, príslušnosť k uhorskému národu.Národ v ranom novoveku bol chápaný nie v etnickom, ale stavovsko-politickom zmysle. Najmä počas protihabsburgských povstaní a tureckých vojen dostali príležitosť zaradiť sa medzi elitu uhorskej spoločnosti, popri aristokracii, aj viacerí slovenskí zemania.Tak aký národnostný útlak?A pomaďarčený slovania? A nejakom národnostnom útlaku a pomaďarčení môžeme hovoriť až od 19storočia v období formovania moderných národov. -- Tento komentář byl přidán 20. 4. 2010

Doplnil by som, že nielen, že slovenská šľachta sa nielen zachovala ale často dochádzalo aj slovakizácii pôvodne maďarskej a nemeckej šľachty. Dokladom je slovenská korešpondencia medzi Slovákom Jurajom Turzom (pôvodne nemecký rod) a Alžbetou Coborovou (Maďarka), slovenský testament Žofie Esterháziovej z r. 1747 a ďalšie. Z toho, že si niekto písal meno Sentiványi miesto Svätojánsky alebo Ruttkay miesto Vrútocký nevyplýva, že sa maďarizoval. Tak ako sa Dara Rolinc nestala zmenou mena angličankou, tak aj Sentiványiovci ďalej píšu listy po slovensky a Ruttkayovci si popri tom v záznamoch Trnavskej univerzity ešte v 17. storočí píšu za meno Slavus Turocziensis nobilis (Slovák, turčiansky šľachtic). Šľachta sa postupne maďarizuje až niekedy v 17-tom storočí, bežní ľudia o 200 rokov neskôr. [1]. Popri palatínovi Turzovi bol významným slovenským magnátom napr. kráľovský taverník a strážca uhorskej koruny Peter Révai. -- Tento komentář byl přidán 4. 11. 2011

K odstavci "Dějiny"[editovat zdroj]

a Slováci by jistě přidali čárku: Česko-Slovensko. Někdejší existenci Československa slovenská nacionalistická wikipedia (která je přesto přesevšechno kvalitnější, než tento trapný český pokus) opomíjí. -- Tento komentář byl přidán 18. 8. 2008 Hledám, zatím marně, něco o odchodu Maďarů (míním, maďarské administrativy a maďarských posádek) po vytvoření Československa v roce 1918. Také o vpádu Bély Kuna (nebo to byl Horthy?) Můj otec se zůčastnil bojů, ale zeptat se ho už nelze. Nikdo o tom nic nenapsal?Svato Schutzner 10. 8. 2008, 21:24 (UTC)

Pokiaľ sa bavíme o vzniku spoločného štátu, Slováci by pridali pomlčku správne, keďže vznikol ako Česko-Slovenská republika a pod týmto názvom ho mocnosti Dodody uznali. Pomlčka sa odstránila prijatím ústavy vo februári 1920. -- Tento komentář byl přidán 3. 11. 2011

Jenže pomlčka zmizela, takže smůla. Nebudeme překrucovat historii protože se vám nelíbí. Bylo to Československo a basta fidli, nic s tím neuděláte protože tak to bylo. Kubaj CZ2006 (diskuse) 16. 1. 2021, 19:26 (CET)Odpovědět

Zpochybněná zmínka o prvém vytvoření státu[editovat zdroj]

Ta věta, že v roce 1993 Slováci poprvé v dějinách, nepočítaje německý satelit v době druhé světové války, vytvořili vlastní stát, mi připadá pravdivá. Pro případné (bouřlivé) reakce předem všechny upozorňuji, že proti Slovensku nic nemám, tedy mě nežene nějaký nacionalismus, když šablonu o neozdrojování smažu. Případné další zpochybnění prosím budiž doprovozeno příspěvkem do diskuse. --Zik 31. 10. 2009, 23:04 (UTC)

Za prvé mohl bys doplnit zdroj místo smazání šablony a za druhé je věta (kterou jsem odstranil) zaujatá a věcně chybná. Je sice pravdou, že Slovensko získalo 1. ledna 1993 plnou samostatnost, ale nelze odmítnout existenci slovenského státu mezi 1939 až 1945, nepočítaje mezinárodně uznanou Slovenskou republiku, Slovenský štát za druhé světové války bez udání zdroje a důvodu.

Za prvé slovenský stát byl mezinárodně uznán řadou států před vypknutím druhé světové války a za druhé v logice věci byl slovenský stát sice satelitem ale stále víceméně nezálislejším než protektorát. (stejně jako Československo od roku 1948 do roku 1968). --Wikipedista:BobM d|p 20. 2. 2010, 08:05 (UTC)

References[editovat zdroj]

  1. Zemianstvo na Slovensku v novoveku, http://www.snk.sk/?Z2, Slovenská národná knižnica, Martin, 2010.

Poznámka[editovat zdroj]

Koukám, že se konečně někdo do toho děsivého článku někdo pustil. Jen malá poznámka co jsem viděl v úvodu. Slovensko nebylo známo pod jménem Horní Uhry, jelikož Horní Uhry zahrnují mnohem větší území a nikdy nebyly přesně definované. Obecně se za Horní Uhry považuje i část dnešního severního Maďarska. Hodneě síly v pokračovaní psaní článku. --Orange.man (diskuse) 25. 8. 2012, 16:05 (UTC)

Jo, to případně přeformuluju... Já jsem to někde viděl zmíněno v Kováčových Dějinách Slovenska, v zásadě úvod se asi ještě upravovat bude, podle toho, až udělám sekci o dějinách (což bude asi spíš koncem září, ale třeba se k tomu ještě postupně dokopu, až se dostanu k nějaké obsáhlejší literatuře ;) ...). Každopádně díky, kdyby bylo něco dalšího, nemám problém cokoliv probrat. ;-) --Mozzan (diskuse) 25. 8. 2012, 16:10 (UTC)
Uzemie Horneho Uhorska bolo presne definovane, zdroje su tu http://sk.wikipedia.org/wiki/Horná_zem -- Tento komentář byl přidán 25. 8. 2012
Vzhledem k tomu, že nemám tolik času, tak to zakomentuji a vrátím se k problematice Horních Uher (popř. Horní země apod.) později. Každopádně Kováč píše, že i v cizích pramenech se pro Horní Uhry během 16. a 17. století používal i výraz "slovenská země" (Dějiny Slovenska, 2011, s. 63), ale očividně bude problematické to vztáhnout na celé období, už proto že s těmihle názvy oblastí je někdo zacházeno dost volně... Pravděpodobně to ale spíš budu řešit v sekci Etymologie. Každopádně díky i vám za zdroje, pokusím se to později projít. --Mozzan (diskuse) 25. 8. 2012, 16:30 (UTC)

????????[editovat zdroj]

"Mezi lety 1939–1945 existovala na území Slovenska takzvaná Slovenská republika, která byla satelitem nacistického Německa."

medzi 39-45 bola Slovenská republika? Nie náhodou Slovenský Štát ? a Píše sa medzi rokmi a nie "MEZI LETY", smutné -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.99.243.41 (diskuse)

Opravdu? A mimochodem, na české Wikipedii se píše česky, takže pro "medzi rokmi" jaksi není důvod... --Harold (diskuse) 16. 10. 2012, 20:18 (UTC)

1939-45... Slovenská republika je správne[editovat zdroj]

Oficiálny názov štátu bol Slovenská republika. Čiže to "takzvaná" v texte je nezmysel. Viac sa to hodí k pojmu Slovenský štát s veľkým S na začiatku. To je nesprávny pojem, hoci komunisti ho používali radi. -- Tento komentář byl přidán 2. 4. 2013

Slovo takzvaná jsem dal schválně z toho důvodu, aby se zabránilo sporům, zda tam má být Slovenský štát či Slovenská republika. Tím se pojem sice částečně relativizuje, to uznávám. Nejde však o to, jak ho používali či nepoužívali, jde o to, jak jej zmiňuje historiografie. Tam se používají oba významy. Je lepší využít tuhle střední možnost a zabránit tak (dle mého poněkud zbytečné) diskusi, kdy každý bude preferovat svoje stanovisko, většinou více na základě vlasntího výzkumu než sekundární literatury. Zdraví --Mozzan (diskuse) 4. 4. 2013, 14:32 (UTC)

Vznik a relevance[editovat zdroj]

Tenhle článek by se mněl spíš jenom odepsat a přeložit podle slovenské verze.

Nitranské knížectví je považováno za první státní celek Slováků. Češi mají svůj datum pěkně uveden. Čechům nikdo jejich historii nebere, proč ale někteří znevažují nebo utočí proti slovenské historiografii, nechápu.

V úvodním popisu článku by mnělo být rovněž uvedeno, že Slovensko jako samostatní území rovněž vzniklo federalizací ČSR jako Česko, i když jenom formálně, česká verze to má - viz článek. Nežijeme už v době komunizmu, když se učila česká komunistická propaganda a téměř všechno, co mnělo dočinění se Slováky, se úmyslně mlžilo. Proto i odstranění Štefánika z dějin – i jeho portréty byli zakázány, se divím, že bradlo zůstalo vůbec pohromadě. Ale to je už na jiné téma.

Tak jak některým překáží správné psaní názvosloví podle dnešních pravidel, ale i těch starších (pomlčka se užívala dokonce i při zkratce Č-SR za první republiky), dokonce se nestydí psát cokoli slovensko-českého jako československé (nebo dokonce jenom české) i dnes a to přesto, že i v českých pravidlech je napsáno "česko-slovenské", jako kdyby to byla nějaká urážka, mně zas vadí, že není asi místa, kde by se Češi nezmínili s něčím, co by nějak neuráželo nebo nepřímo útočilo proti Slovákům, i tady na Wikipedii. Příkladem je právě psaní první Slovenské republiky stále jako tzv. Slovenský stát dokonce i tzv. Slovenská republika, a je to všude, název Slovenský stát byl oficiálně platný jenom pár měsíců, pak už jen Slovenská republika, nebo jednoduše jenom Slovensko. S označením "tzv" je to evidentní opovrhování s tímto názvem a státem. Ale též uznávám, že na rozlišovaní je to lepší, i když tady na Wiki to není problém, když můžeme název linkovat.

Nechápu, proč se cokoli společné se slovenskou historii co nespadá do představ průměrného Čecha, označuje jako nacionalistické neboli nacistické, jako by Češi nebyli nacionalisté, neznali šovinizmus ani xenofobii. Nevím kdo je co víc... Hlavně Slováci zabíjeli při deportech Maďary a Slováci nejvíc transportovali Židy do koncentráků, to byli ve skutečnosti Slováci, kteří vymysleli fašizmus a nacizmus, mněli by si to asi nechat patentovat, podle všeho.

Já vidím hlavní problém v tom, že Češi stále pociťují Slovenský stát jako zradu a drzost Slováků. Slovensko podle všech dohod se mnělo osamostatnit už dříve, ČSR vzniklo jenom jako dočasné řešení. To spíš česká strana nebyla schopna dodržet vzájemné dohody, dokonce je i dementovala na čele s Masarykem. A to už nemluvím o kompenzacích a jiných věcech. Nevím, víc černých bodů mají podle všeho Češi a nic se s tím nedělá. Ano, je to možná nemoderní, ale jiné země vytahují i několik sto let staré věci. Když někdo útočí proti vzniku 1. SR, tak zapomíná na regulérnost autonomie, to že Slovensko bylo nuceno pak vyhlásit samostatnost byla "jenom" formalita. Avšak autonomie byla řádně schválena pražskou vládou, i když dost pozdě ale přece, zároveň tak učinila i Podkarpatská Rus, ta se nakonec přidala ke Slovensku. Ale vždycky rozhodují velmoci. Napodiv Slovensko uznalo více států, včetně velmocí. Pak si Rus vzalo Rusko. Když někdo obviňuje Slovensko z toho, že se účastnilo bojů proti Polsku, tak to bylo právě to bezbranné a bratrské Polsko, co si chtělo ukrojit ze Slovenska a to sadistické Slovensko si jenom anektovalo to, co dříve bylo slovenské a kde byly slovenské obce, nic víc ani míň.

Taktéž je mýtus, že by Slováci zanikli jako národ, kdyby se nespojili s Čechy. Spíš by asi dopadli jako dnešní Moravané. Ani sami Češi by neměli bez Slováků vyhlídku na samostatní stát. Slováci vložili do nového státu víc jako jiní a kdyby nebylo slovenské zahraničené politiky a konexí, žádné Česko-Slovensko by nevzniklo. V dohodách bylo jasně deklarováno, za jakých podmínek se Slováci spojí s Čechy pro ideu společného státu. Ano, nakonec je to vlastně chyba Slováků, jak se to vyvíjelo, kdyby nebylo druhé světové války, tak by Slovensko mnělo možná svůj stát do pár let a žádní komunisté by se k moci nedostali – i za ne se můžeme poděkovat právě Čechům.

Maďarizace začala přibližně koncem 18. století. Je mylné si myslet, že Slováci do tehdy nežili své životy, nemluvili slovensky nebo nepsali. Musíme si uvědomit, že národnosti v Uhersku byli různé. Ne každý podlehl maďarizaci. Právě koncem 19. století se mnozí nedobrovolně přejmenovávali, to bylo i v Čechách tak, jenom to byli německé jména. Rovněž existovala slovenská šlechta (v Uhersku nebyla jenom maďarská nebo německá šlechta, taky i italská), která z části též podlehla maďarizaci, aby si zajistila své majetky. I dnes máte lidi, kteří popírají maďarizaci, je to též jako popírat holocaust.

Kdyby vládnoucí národy respektovali ostatní národy a bylo všechno korektní, tak by k žádnému rozdělení Rakouska-Uherska nedošlo. Ale myslím si, že každý národ má tendenci si být sám pánem a nevidím v tom nic špatného.

Mne situace Slováků v ČSR připomíná Uhersko, jenom Maďary vyměnili Češi, ale za lepších podmínek. Češi si evidentně kompenzovali komplex německý nadvlády a přenesli ho do vnitřní politiky státu. Není tajemstvím, že mnozí čeští představitelé nebrali Slováky rovnocenně. Asi nejvíc známé sou právě Benešova prohlášení.

Všeobecní postoj Čechů deklaruje i to, že kolik trvalo, než vůbec se začalo užívat slovo Česko, jak kdyby jiné země v České republice ani neexistovali i to, jaký vztah mají například k Moravanům. Ani někteří Slováci nevědí, že moravský národ oficiálně existuje. Stačí se taky podívat, jak Češi bratrsky a velkoryse vrátili Bojnický oltář na Slovensko...

Je to vlastně k smíchu i tragické, jak se dějiny opakují, kdyby nebylo Slováků po rozdělení Velké Moravy, tak by opět žádné Uhersko nevzniklo, možná později a menší. Byli hloupí, ale to neznamená, že jim můžou ostatní srát na hlavu...

Je víc než zajímavé, ale právě cizinci učí Slováky (včetně Čechů), jaké mají bohaté dějiny a tady stále v době moderní historiografie bude někdo hlásat bludy jako maďarští historici, protože oni se neučí historii, ale ideologii. Nemůžu se zbavit pocitu, jako kdyby čeští historici podléhali též jenom domněnkám a fakty brali jako výplod fantazie...

Nejsem xenofobní ani šovinista, ale vadí mi nespravedlnost a nepřesnost.

Tyhle nesrovnalosti a hašteření by vůbec nebyli zapotřebí, kdyby lidi aspoň trochu přemýšleli. Děkuji. --Pirios (diskuse) 31. 8. 2014, 05:36 (UTC)

P.S. Tomuto tématu by se spíš mněli věnovat odborníci, ale ti vám hned řeknou, že všechno bylo napsáno, třeba vědět číst a studovat, pak to tady tak ale vypadá.

Externí odkazy či reference byly změněny (srpen 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 2 externí odkazy či reference na stránce Slovensko. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 21. 8. 2018, 04:46 (CEST)Odpovědět

Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 2 externí odkazy či reference na stránce Slovensko. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 4. 9. 2018, 19:20 (CEST)Odpovědět

Chyba v odkazu v infoboxu[editovat zdroj]

Slovo "premiér" v infoboxu odkazuje na Seznam představitelů Slovenska, který je ale přesměrován na Seznam prezidentů Slovenska. Správně má tedy slovo "premiér" odkazovat na Seznam premiérů Slovenska (který na české wikipedii opravdu existuje), jenže nevím, jak to provést. Teď koukám, že chyba je v šabloně "stát", protože u Rakouska je úplně stejný problém.Hejhulák (diskuse) 29. 4. 2019, 17:16 (CEST)Odpovědět

U některých států je to naopak v pořádku. Takže buď je potřeba upravit šablonu "stát", nebo není možné Seznamy představitelů přesměrovávat na Seznamy prezidentů, nýbrž z nich je potřeba udělat samostatné stránky, kde si člověk vybere, jestli bude pokračovat na seznam předsedů vlád nebo seznam hlav států. Každopádně nejde jen o Slovensko...Hejhulák (diskuse) 29. 4. 2019, 17:24 (CEST)Odpovědět
Situace je stále stejná.Hejhulák (diskuse) 11. 6. 2019, 02:41 (CEST)Odpovědět