Diskuse:Slobodan Milošević

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele 31.31.234.253 v tématu „Obvinění z genocidy

Obvinění z genocidy[editovat zdroj]

Jak je to vlastne s jeho obvinenim z genocidy?S.Milosevic byl prece v tomto smeru ocisten,Haagsky soud ho vsech obvineni zprostil.. a jeho smrt?tohle byla obycejna nelidska pomsta srovnatelna s politickymi vrazdami v USA,SSSR ,CSR a jinde v 50.letech.A smrt ve vezeni-neverim,ze to byla nahoda,spis se ho chteli v Haagu zbavit,lek proti ucinku leku na nemoci srdce to jen potvrzuje-politicka vrazda pojistena skutecnou...zapadni demokracie proste vzdy podporovaly vse proti slovansskym narodum viz proti RUSKU...Jako nyni podporou islamskeho statu..--31.31.234.253 8. 8. 2016, 12:43 (CEST)Odpovědět

pravdu nepotlačíte (...)

Wikipedie si klade za cíl popisovat situaci z nezaujatého pohledu. --Li-sung 13:33, 11. 3. 2006 (UTC)

Asi proto píšete sprosté lži, neuvěřitelné. Kdo Vás platí? Jaká byla časová soulsdnsot událostáív Kosovu se dá zjistit. Nezaujatý pojeld, fakt neuvěřitelně sprostá drzost... Pozor: tento biografický pahýl je čistá propaganda sepsaná nějakým "nezaujatým" Li-sungem...

Pokud se Vám něco v článku nelíbí navrhněte změnu, ale stále podle pravidla o nezaujatém pohledu. Dále je případné kontroverní tvrzení třeba doložit zdroji. Taková jsou pravidla Wikipedie, berte nebo nechte být. Kdo platí vás? --Li-sung 13:41, 11. 3. 2006 (UTC)
Autor článku není Li-sung, ale velká skupina wikipedistů, viz [1]. Prvním autorem nejzásadnější části je anonymní přispěvatel z IP 194.108.204.2. Kotec 13:46, 11. 3. 2006 (UTC)

1) "Jeho omezování autonomie Kosova a další zásahy proti tamnímu obyvatelstvu iniciovaly vznik Kosovské osvobozenecké armády." Omezení autonomie Kosova bylo jednoznačně reakcí na násilný separatismus Albánců. 2) "Když zásahy Jugoslávského státu proti kosovským Albáncům dosáhly charakteru státního útlaku a vyhánění ze země, NATO zareagovalo vojenským útokem" K žádnému státnímu útlaku (pokud jím někdo nemíní boj proti teroristům útočícím na civilní obyvtelstvo) a tím méně vyhánění obyvatelstva nedocházelo. Uveďte důkazy, že tomu tak bylo, žádné nemáte, jen lžete.

Tyto informace jsou sporné, a nutno říci, že JV směrem od nás se o tohle hádají miliony lidí. Podívejte se prosím Podíval jsem se na heslo o Kosovu. Je to skutečně deprimující. Taková neuvěřitelná jednostranost. Stačí se podívat na odkazy uváděné pod tím vaším paskvilem...skutečně ukázkový "nezaujatý pohled". Bliju...na článek Kosovo, tam je mnoho historických událostí spojených s Miloševićovým konáním v rámci SFRJ v 90. letech. --Aktron 13:57, 11. 3. 2006 (UTC)

Sporné jsou maximálně tak vaše informace. Na tom co jsem napsal já nic sporného není a je to všechno doložitelné. Dá se zjistit kdy, proč a jak byla omezena autonomie Kosova. Dá se zjistit jaký byl počet obětí v Kosovu atd. Tohle není o hádání, ale o dokladování. Vaše stanovisko jednoznačně není nezávislé, přejímáte propagandu jedné strany. A ještě máte tu drzost psát o "nezaujatém pohledu".

Pokud je to doložitelné, doložte to. jinak je to kecání o ničem! JAn 14:07, 11. 3. 2006 (UTC)
Tak se pozabíjejte, magoři...:-) (Vyjadřovat svoje politický názory můžete kdekoliv jinde, sem se píšou informace - a když není shoda na příčinách konfliktů, je úplně jedno, která verze událostí tu bude...) (Hejhulák 7. 12. 2010, 18:41 (UTC))

Související články[editovat zdroj]

Výrazný podíl na rozdmýchání této krize měl budoucí jugoslávský prezident Slobodan Miloševič, který v září 1990 radikálně omezil Kosovskou autonomii změnou srbské ústavy. Jeho nacionalistické tendence pak vedly k Balkánské krizi a rozpadu celé Jugoslávie. Ještě v prosinci téhož roku proběhly volby do parlamentu, Albánci je ale bojkotovali. Nový parlament však nevydržel dlouho – v březnu roku 1991 byl odvolán, protože hlasoval proti srbskému stanovisku. Vzájemné etnické násilí, vyvrcholilo na jaře 1999 leteckým bombardováním Jugoslávie ze strany NATO, které mělo zastavit vyhánění a vraždění Albánců (hovoří se o 100 000 zavražděných v mnoha masových hrobech, tento údaj však dodnes nebyl potvrzen, žádný masový hrob nebyl nalezen. Oficiální číslo zní 2 600 mrtvých, padlých převážně v bojích a jako oběti bombardování).

In 1989, following Milosevic's rise of power (especially the Gazimestan gathering, marking 600 years from the Battle of Kosovo) the autonomy of Kosovo was revoked. Most Albanians organized a peaceful resistance movement. Most Albanians were expelled from their jobs, Albanian schools and the medical care system were shut down, and Kosovo was put under an effective apartheid. On July 2, 1990 Kosovo parliament declared Kosovo an independent country. In September of that year, the parliament, meeting in secrecy in the town of Kaçanik, adopted the Constitution of the Republic of Kosovo. Two years later, Kosovo organized a referendum which was observed by international organisations but was not recognized internationally. With an 80% turnout, 98% voted for Kosovo to be independent. In the early nineties, Albanians organized a parallel state system which managed the non-violent resistance movement and organized a parallel system of education and healthcare, among other things.

With the events in Bosnia and Croatia coming to an end, the Serb government started moving Serb refugees from Croatia and Bosnia to Kosovo. In a number of cases, Albanian families were expelled from their apartments to make space for the refugees, only a few of whom remain in Kosovo today.

After the Dayton Agreement and numerous atrocities commited by Serb security forces inside Kosovo, the disillusioned Albanians organized into the Kosovo Liberation Army and started a guerilla war for liberation. The Serb reaction was stiff in plundering Albanian villages and executing civilians. This triggered a 78-day NATO campaign. During the conflict, some 12,000 Kosovar Albanians were killed and 500,000 to 800,000 expelled. Some 3,000 Albanians are still missing. The number of Serbian soldier, policemen, and civilian deaths is considered to be around 3,000, but it's also disputed to be much more, as 2,800 people of Serb origin are still missing, believed dead.

Na en mají šablonu NPOV. JAn 14:04, 11. 3. 2006 (UTC)

Podíval jsem se na heslo o Kosovu. Je to skutečně deprimující. Taková neuvěřitelná jednostranost. Stačí se podívat na odkazy uváděné pod tím vaším paskvilem...skutečně ukázkový "nezaujatý pohled". Anglická verze je ještě podstatně horší než česká. Vyvracet jednu lež po druhé fakt nemám v úmyslu. Začíná se rokem 1989, přitom násilí proti Srbům v Kosovu je podstatně staršího data. Ty keci o nenásilném hnutí Albánců. To o těch 12000 mrtvých ALbáních je VYLOŽENÁ lež, mrtvých bylo něco přes 2000 celkem, včetně Srbů a dalších národností. CO se týče vyhý´ánění: může někdo z vás vysvětlit, jak několik málo tisíc srbských vojáků (kteří se navíc podle nezávislých svědectví nedopouštěli násilí proti civilistům, tím méně vypalování vesnic atd) vyhnalo během velmi krátké doby několik se tisíc lidí? Shrnuto: wikipedie je hnus, hnus, hnus. Tímto končím a hodně zdaru ve vaší bohulibé propagandistické práci. Přeci jenom ještě nakonec: Srbsko je jediný stát bývalé Jugoslávie, kde dosud nerušeně žijí velké národnostní menšiny. Bosna je de facto rozdělená.

Tohle je například ze stránek amerických presbyteriánů. Každý si může udělat názor, jestli dělají prosrbskou propagandu. A heště jednou: po mě se chce a bych dokládal a vy publikujete věci, které nemůžete nijak doložit. HNUS... http://www.amprpress.com/Kosovo.htm


Ať žije cenzura! (...)!


Ještě dodávám, že na nadávky tady skutečně nikdo není zvědavý. Myslím, že i ostatní jich hodně znají a nepoužívají je. Prosím, vyjadřujte se slušně bez nadávek. --Li-sung 14:54, 11. 3. 2006 (UTC)

OK, za nadávku se omlouvám, ale váš přístup k věci mně dost rozčílil. Tohle napsal Srb (může tedy být podjatý), ale je tam věcný a podrobný popis a právní výklad situace kolem odnětí autonomie Kosovu. Mimo jiné také to, že autonomii Kosovu neodňal Miloševič, ale srbský parlament. Jestli jste chtěli doklad, že ve vašem pahýlu máte lži tak tady ho máte. http://www.balkan-archive.org.yu/politics/papers/kosovo/samardzic_kosovo.html

Zajímalo by mě proč jste vyhodili můj text a nechali jen odkaz, když tam necháváte vaše texty na které existují odkazy. Vyhoďte si to laskavě také. Pokud chcete po ostatních, aby se chovali slušně tak se slušně chovejte v první řadě vy.

To nejsou celé text jako ve Vašem případě, ale jen úryvky (sice jsou delší než by bylo zdrávo..). --Li-sung 15:04, 11. 3. 2006 (UTC)

tak to laskavě vyhoďte, čtenáři wikipedie snad umí klikat na odkazy. A zajímalo by mě vaše vyjádření k tomu, že jsem vam pomoci dokladu vyvratil tvrzeni, že Milosevic omezil autonomii Kosova.

  • Citace ze zdroje ne zrovna pro-NATO:
    • Přes zdánlivě velké pravomoci poskytnuté různým národnostem v Jugoslávii byli Albánci těmi nejméně svobodnými. Kosovo získalo autonomii, blížící se postavení republiky, až v roce 1974. Hnutí za postavení Kosova na úrovni republiky, včetně možnosti odtržení, se setkalo v roce 1981 s represivním odmítnutím. Dnešní srbský prezident Miloševič nechal Kosovo zbavit autonomie v roce 1989, když potřeboval využít srbský nacionalismus ke své cestě k moci. Rozhodnutí přijal kosovský parlament pod tlakem srbské vlády. Albánci dlouho odpovídali nenásilným protestem - bojkotem voleb, sčítání lidu, "ilegálním" referendem, ve kterém v září 1991 podpořili samostatnost, paralelním parlamentem zvoleným v květnu 1992, podzemním školstvím, nezávislým daňovým systémem. Když se tato cesta ukázala jako neúčinná, část radikálů se rozhodla pro ozbrojený boj.(http://www.levice.cz/archiv/kosovo.html)
  • Ústava z roku 1974 poskytla Albáncům určitou formu samosprávy uvnitř Srbska a uvnitř Jugoslávie tím, že Kosovu dala statut "autonomní provincie", což znamenalo že Albánci mohli rozhodovat o velkém množství vlastních záležitostí. Miloševič opakovaně prováděl čistky v místním vedení komunistické strany a v letech 1989 - 90 zbavil provincii autonomie tím, že uspořádal o tom v Srbsku referendum. Začátkem devadesátých let vytvořil Miloševič v Kosovu policejní stát, založený na etnickém apartheidu. (http://www.blisty.cz/files/isarc/9903/19990326f.html)
--Li-sung 15:10, 11. 3. 2006 (UTC)

Tohle je z US universtity, prosrbska podjatost nepravdepodobna http://lamar.colostate.edu/~grjan/kosovohistory.html "By the middle 1980's there was an increasing amount of Serb migration out of Kosovo, in respose to widespread intimidation, pressure and some violence on the part of extremist Albanians who made no bones about desiring an "ethnically clean" Kosovo. The first organized protest on the part of Serbian Kosovars took place in 1986. Interestingly, also about this time the strongest statement on behalf of the Serbs in Kosovo was made by a group of Serbian intellectuals under the auspices of the Serbian Academy of Arts and Sciences. Long before Milosevic came to power, this memorandum from this prestigious body called for a revocation of Kosovo autonomy and for a de-Albanianization of Kosovo. However, by this time a strong underground movement for the "National Liberation of Kosovo" had developed along with other underground Albanian groups. Serbs in Kosovo felt, and indeed were threatened. In February 1987 the Serbian government proposed to take away Kosovo's autonomy, even though they did not have the authority to do so since it was under Federal not Serbian authority. From 1974 until the late 1980's Albanians in Kosovo undoubtably had enjoyed the most administrative and cultural autonomy in their history whether under Serbian, Albanian or indeed Ottoman rule, but for the Kosovars that favored independence, it wasn't enough. Some wanted status as a republic within Yugoslavia, while others favored unification with Albania along with Albanians from Macedonia and Montenegro in a "Greater Albania"" Už v únoru 1987 srbský parlament navrhl odebrat Kosovu autonomii, před Miloševičovým nástupem k moci.

Mimochodem uvádět jako pramen Britské listy je vrcholně směšné...a napsat, že "..v letech 1989 - 90 zbavil provincii autonomie tím, že uspořádal o tom v Srbsku referendum" může fakt jen mentálně hodně slabý člověk. To není nadávka, ale konstatování zřejmého faktu. Referendum není rozhodnutí jednoho člověka... Navíc by se wikipedista Li-Sung mohl pokusit rozlišit fakt a politickou deklaraci. To co uvedl nejsou doklady, ale právě jen politické deklarace. Kde je nestrannost?


In 1981 the Yugoslav government brutally suppressed mass demonstrations by Kosovar Albanians, who demanded that Kosovo be granted the status of a full and equal republic within Yugoslavia. Throughout the 1980s further repression and the dispatch of police reinforcements and army units to Kosovo periodically calmed but never quelled a simmering rebellion. Kosovo’s dwindling Slav minority responded to the unrest by leaving the troubled province in ever-increasing numbers. That minority declined from 20 percent to 10 percent of the population in the 1980s. A backlash of rising Serb resentment over what many Serbs believed to be a deliberate Albanian attempt to create an ethnically pure Albanian Kosovo facilitated Milošević’s rise to power in Serbia in 1987. Most Serbs enthusiastically applauded Milošević’s abolition of Kosovo’s autonomy in 1989 and 1990 and his stepped-up repression of the Kosovar Albanians. An underground Kosovar Albanian government, headed by Ibrahim Rugova, was elected in 1992. (http://encarta.msn.com/encyclopedia_761584605_2/Yugoslav_Succession_Wars_of.html#p51)

část 2[editovat zdroj]

Článek z NYT 1987. Mimochdem k tomu co je nade mnou (In 1981...) V roce 1981 Milosecvic jeste nebyl v politice...jestli tim nekdo chce dokazat, jak Milosevic utocil na Albance, tak je ponekud mimo. http://members.tripod.com/Balkania/resources/history/binder_kosovo87.html

a jeste mimochodem. Encarta taky neni ten nejlepsi zdorj informaci. I kdyz urcite lepsi nez wikipedia. Muzete tisickrat uvest "zdroje" kde je napsano, ze Milosevic odebral autonomii Kosovu, pravdu z teto lzi neudelate.

Pokud tedy neuznáváte zdroje pak je tedy zbytečné nějaké uvádět. Tenhle článek je o Miloševičovi. To že kořeny problému sahají již před jeho období vlády (před r. 1987) ještě nic nevylučuje. Vždy a všude něčemu něco předchází. --Li-sung 15:55, 11. 3. 2006 (UTC)

Na prosto souhlasim s clovek co se tu do Vas pustil, wikipoedia by mela bud uverejnit oba pohledy na vec nebo o tom nepsat vubec, protoze tahle propaganda je nechutna. Navic kdyz kdokoliv kdo clanek upravi je zablokovan...navic me fascinuje, kdyz tu prispevky edituje student prumyslovky, nic ve zlem, ale ve vasem veku jste te moudrosti pobrat ani moc nemohl, takze se nesnazte rozhodovat co jsou hlouposti...

Wikiprdisto Li-sungu jsou zdroje a "zdroje", ale to vy asi nebudete schopen pochopit. A jeden hodne dlouhy text, ktery vubec neni pratelsky k Milosevicovi, ale ktery je urcite mnohem lepsi nez ty blafy, co produkuje wikipedia. http://www.balkan-archive.org.yu/politics/papers/history/vujacic.html


Nevim podle čeho usuzujete čeho jsem student a jaký je můj věk... Ale dobrá. říkáte oba názory, pak nevím proč jste ten dosavadní mazal a nahrazoval dosti extrémním tvrzením o teroristických a mafiánských praktikách, které ani ve vašich zdrojích nejsou podloženy. --Li-sung 16:07, 11. 3. 2006 (UTC)

Rozumíte téhle větě? "By the middle 1980's there was an increasing amount of Serb migration out of Kosovo, in respose to widespread intimidation, pressure and some violence on the part of extremist."

jo a teroristu ani mafiána skutečně nevidím, to je jen váš výklad. --Li-sung 16:15, 11. 3. 2006 (UTC)

Doufám ,že si z téhle "konverzace" každý udělá závěr sám. Ta poslední "perla" skutečně stojí za to...škoda slov.

"Faktické moci se ovšem tehdy zmocnili lidé kosovsko-albánské teroristické organizace UCK, jež vedla před tím boj ve jménu nezávislosti proti bělehradské administrativě, jejím bezpečnostním silám i místním Srbům a dalším nealbánským skupinám." tak to mame teroristu a ted jeste mafiana:-)

"Slavic Orthodox churches have been attacked, and flags have been torn down. Wells have been poisoned and crops burned. Slavic boys have been knifed, and some young ethnic Albanians have been told by their elders to rape Serbian girls." To je z toho clanku v NYT 1987. Otravovat studne, to preci neni zadny terorismus, jak by to mohlo nekoho jen napadnout, že ano...

"Odborníci ale varují, že v Evropě v tichosti vzniká narkostát. Představitelé Evropské unie, Spojených států i OSN chodí kolem problému po špičkách, protože existují svazky mezi vůdci někdejších povstalců z Kosovské národněosvobozenecké armády (UCK) a dnešními vedoucími politiky kosovských Albánců na jedné straně a organizovaným zločinem na straně druhé. Rázný postup proti ochráncům drogových mafií by ohrozil stabilitu."..takze napojeni na drogovou mafii pripousteni i "spravne" zdroje.....ihned.cz

Jinak k mafianovi - spojeni kosovskych albancu s pasovanim drog (hlavne heroinu) je natolik vseobecne zname, ze ho snad nebude popirat ani "nestranny" Li-Sung

Takze abych to shrnul: na vete "Jako reakce na teroristické a mafiáncké praktiky Kosovské osvobozenecké armády zasahovala jugoslávská armáda na území srbské autonomie Kosovo. Což se stalo záminkou pro napadení Jugoslávie státy NATO aniž by byla válka této zemi vyhlášena." neni nic co by nebylo dolozeno....i ta druha veta o nevyhlaseni valky je pravdiva... takze znovu apeluji aby byli zverejneny oba pohledy na vec a neprobihala zde ideologicka cenzura

Nikdy jsem neřekl, že jsem nestranný, to tvrdíte vy. Děkuji za pochvalu. (pro zajímavost do toho to článku jsem já osobně nic nepsal , jen jsem přidával kategorie) Jinak o takovém spojení také bude třeba ozdrojovat, steně jako výše bezejmenou "citaci" o teroristech. UČK vznikla v roce 1992, tedy po odebrání autonomie r. 1989, takže to nesedí, takže není doloženo ani mafiánství ani terorismus, a záminka už vůbec ...--Li-sung 16:35, 11. 3. 2006 (UTC)

Fakt uplně poslední věc. Diskuse s debilem je ztráta času. Můžete tu "nadávku" klidně vymazat.

Jo a můžete sam napsat vysvětlení, jaký je rozdíl mezi nestranným a nezaujatým, idiote.

http://today.reuters.com/news/newsArticle.aspx?type=newsOne&storyID=2006-03-11T180846Z_01_L11764575_RTRUKOC_0_US-WARCRIMES-MILOSEVIC-POISON.xml

http://www.blisty.cz/art/19849.html

http://emperors-clothes.com/interviews/keys.htm

ilustrativní drobnost k tématu z rozhovoru s G. Cloonym: "* V Syrianě jste nejen hrál, ale také jste ji produkoval. Otevřeně se tam napadá CIA, americká vláda, korupce v nejvyšších kruzích, provázanost společností v ropném průmyslu… Řekl vám někdo na rovinu „tenhle film netočte, je protiamerický“?

Tohle vám nikdy nikdo neřekne. Když se třeba na tiskovce s Georgem Bushem zeptáte na dodržování ženevských konvencí, tak vám poděkují za otázku a hned vyvolají dalšího novináře. Prostě nedostanete odpověď, ale dopředu vám neřeknou „toto a toto téma je tabu“. Tak to funguje všude: nic není zakázáno, ale o určitých věcech se prostě nemluví a k určitým informacím není přístup." http://lidovky.zpravy.cz/ln_kultura.asp?r=ln_kultura&c=A060310_202615_ln_kultura_lvv

Více netřeba dodávat:

"Unlike most commentators here, I actually took the time and read the transcripts from his Kosovo trial. In my view, he proved his innocence on this count. Now he will never have the chance to do the same on the counts for Bosnia & Croatia.

I recommend to the general public to learn to read before they write, and to learn the facts before they form their oppinion.

Slobo, RIP

Ben, Jakarta"

http://newsforums.bbc.co.uk/nol/thread.jspa?sortBy=2&threadID=1265&edition=1&ttl=20060312184723&#paginator


"Je považován za hlavního představitele Srbů během konfliktu v bývalé Jugoslávii."

Nesmysl, existovaly dva útvary, které aspirovaly na postavení nezávislého státu, Republika srbská a Republika srbská Krajina. Tyto útvary měly své nejvyšší představitele. To, že nebyly úspěšné, je jiná otázka.

"Milošević bránil rozpadu federativní Jugoslávie, jako hlava Srbska nesl mimo jiné odpovědnost za útok na Chorvatsko, které právě vystupovalo z federace."

to bylo dáno jeho postavením, byla to jeho ústavní povinnost. Mimochodem, hágský soud mu kladl za vinu něco jiného, což ovšem nemohl dokázat - že usiloval o rozpad Jugoslávie, aby mohl vytvořit Velké Srbsko.

"V roce 1995 jednal za Srby, stejně jako Franjo Tuđman za Chorvaty, při uzavírání Daytonské smlouvy, "

Nikoli, jednal za Jugoslávii, Republika srbská měla vlastní představitele.

"Když zásahy Jugoslávského státu proti kosovským Albáncům dosáhly charakteru státního útlaku a vyhánění ze země, NATO zareagovalo vojenským útokem, který měl charakter zejména leteckého bombardování vojenských cílů a vládní, vojenské, dopravní a průmyslové infrastruktury Jugoslávie."

POV agresivních "demokracií", tehdy ještě ne křesťansko-židovských, to se vykrsystalizovalo o něco později.

"Osmitýdenní bombardování skončilo předáním Kosova pod mezinárodní správu a odstraněním Miloševiče z vedení země."

První tvrzení je pravdivé, druhé nikoli. --Jvano 08:07, 14. 3. 2006 (UTC)

http://emperors-clothes.com/articles/benworks/1980news.html#BM9

http://www.mbruce.addr.com/clarkatborders.htm

Koukám, že s Miloševičem je velký problém a že to dosud nikdo nerozřešil. Pokud vím, tak odpovědnost Miloševiče za válku v bývalé Jugoslávii je dost sporná. Válka začala jako ozbrojený odpor Srbů v Chorvatsku a v Bosně proti vyhlášení samostatnosti. Miloševič nemohl být přímo zodpovědný za tyto akce, ač je bezpochyby různými postranními cestami podporoval. K hromadnému vyhánění Albánců došlo až po útoku NATO. A ač Albánci byli vystaveni útlaku, tak pravda je, že UCK je teroristická organizace a že boj s terorismem je obtížný. Jestli byl dřív albánský terorismus nebo srbský útlak je asi pochybná otázka? --Adam.votruba 15:20, 28. 2. 2007 (UTC)

Tady by se už mohla odstranit šablona NPOV?[editovat zdroj]

v článku už nejsou žádná tvrzení, která by mohla někoho urazit.--Pavel Q 23:17, 31. 8. 2007 (UTC)

Chybí zdroje, článek mi příjde dost zaujatý. Celkově se o něm dá říci, že je to refaktorizováno. --213.129.143.222 14. 1. 2010, 00:20 (UTC)

Překlad anglické verze[editovat zdroj]

Tady Miloševičova role v jugoslávských válkách je překlad anglické wikipedie kdyby chtěl někdo dopplnit...se seznámit--H11 23. 3. 2009, 10:57 (UTC)


Je zde strašný zmatek v datech. Píšete (v tabulce), že v letech v letech 1997-2000 byl prezidentem Srbska a v letech 1991-1997 prezidentem Svazové republiky Jugoslávie. Jenže Svazová republika Jugoslávie vznikla v roce 1992. Tudíž těžko mohl být v roce 1991 jejím prezidentem . V tomto případě bych doporučil sjednotit data s anglickou wikipedií, kde je navíc jako rok jeho nástupu uváděn rok 1989.

Slobodan Milošević dokonce nepodpořil ani chorvatské Srby během operace Bouře, kdy byli vojensky poraženi a území etnicky vyčištěno Chorvaty[zdroj?],
Tuto informaci můžu potvrdit zdrojem od BBC - The Death Of Yugoslavia (dokumentární pořad o rozpadu Jugoslávie). Stejně tak Milošević nepodpořil Republiku Sprpskou (v Bosně a Hercegovině) 
Pouze za bosenské Srby podepsal v roce 1995 Daytonskou dohodu, kterou skončila válka v Bosně, neboť vedoucí představitelé místních Srbů byli stíháni jako váleční zločinci. 

Někteří západní politici se v tu dobu paradoxně dívali na zprvu zatracovaného Miloševiće téměř jako na mírotvůrce, ale tento pohled se znovu změnil během kosovské krize.[zdroj?] což lze rovněž potvrdit jelikož s obecných faktů víme že Milošević nebyl stíhán po válce v Bosně a Hercegovině

Zdroje (2)[editovat zdroj]

Od šedesátých let se postupně zhoršovala situace Srbů v Kosovu. Špatné ekonomické podmínky, rostoucí nacionalismus stále početnější albánské populace a později i problémy s autonomní správou v té době již převážně albánského Kosova přiměly řadu z nich se vystěhovat do jiných částí Srbska. V druhé polovině 80. let byly běžné demonstrace kosovských Srbů i Albánců s národnostními požadavky. Po zásahu převážně albánské[zdroj?] milice proti demonstraci kosovských Srbů a Černohorců se v dubnu 1987 proslavil Milošević heslem „Nikdo vás nesmí bít!“. O dva roky později v takto vyhrocené situaci pronesl v Kosovu známý proslov u příležitosti 600 let od bitvy na Kosově poli. Řada Miloševićových odpůrců[zdroj?] tento projev považuje[zdroj?] za předznamenání následujícího krvavého rozpadu Jugoslávie.

Nejsem si uplně jist jak se dělá zdroj z Youtube (já článek nepsal), ale lze zdroj potvrdit z dokumentárního cyklu Death of Yugoslavia https://www.youtube.com/watch?v=xZLJWHumemM

Takže bych byl rád kdyby někdo zkušenější článek tímto ozdrojoval --Matrox700 (diskuse) 23. 6. 2016, 00:01 (CEST)Odpovědět