Diskuse:Sliznatky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 měsíci od uživatele Petr Karel v tématu „Šablona:Aktualizovat

Zajímalo by mě, kde autor zjistil, že sliznatky jsou samostatným podkmenem strunatců. Bodlina 21:47, 11. 11. 2005 (UTC)

Dobrý den, ctěná wikipedistko, z historie článku je zřejmé, že původ této informace byl zanesen přímo do shrnutí příslušné editace (bylo to z http://species.wikipedia.org/wiki/Myxini a je zřejmé, že jsem informaci pokládal za spornou, proto jsem ji taky do shrnutí vypíchl). Pokud se domníváte, že je to špatně podle konvencí systematiky zavedených českými wikipedisty-biology, neváhejte a opravte to. --Beren 23:08, 11. 11. 2005 (UTC)
No tak jsem po ránu projela internet a svou literaturu a musím souhlasit s Bodlinou. Jediný zdroj, ve kterém jsou sliznatky jako podkmen je Wikispecies a en:Craniata. Pokud se ta informace objevuje jinde, je vždy převzata z již jmenovaných zdrojů. Protože na en nemají uveden zdroj, kde tu informaci vzali, nejsem schopna ji ověřit. Ale v článku o sliznatkách už to mají zase jen jako třídu a ve všech ostatních jazykových mutacích taky. Takže bych změnila systém na uznávaný z J. S. Nelsna Fishes of the World 3rd edition, což je uznávaná taxonom ická publikace k rybám. Jest pravdou, že v některých oblastech už je překonaná (je z roku 1994). Ale také myslím, že kdyby se zrovna v téhle oblasti něco změnilo, objevilo by se to tady: http://www.fishbase.org/Summary/OrdersSummary.cfm?order=Myxiniformes . Tkže to opravím a odstraním hlášku o nepřesnosti. Děkuji, že jste na to upozornila. --Karakal 08:23, 12. 11. 2005 (UTC)

P.S.: ovšem tohle je přece jen trošku jinak http://tolweb.org/tree?group=Craniata&contgroup=Chordata . A zdroj vypadá seriosně.

No takže jsem to zkusila nějak urovnat, ale asi to ten podkmen bude. Já si z přednášek pamatuju, že sliznatky nepatří k mihulím, ale jestli to zůstalo jako dvě nezávislé třídy, nebo se z jednoho udělal podkmen si nepamatuju. Pokusím se vyštrachat patřičné zápisky, ale ony moje zápisky už taky nejsou tak aktuální zdroj informací ;). V nejhorším zajdu do knihovny na fakultu, knihovnice mě znaj a nevyhodí mě, i když už tam nemám co dělat. --Karakal 08:57, 12. 11. 2005 (UTC)

No, za svůj semestr zoologie vím, že mihule a sliznatky jsou třídy. Nebo aspoň minulý rok to tak bylo. Ta teorie na tolwebu je docela zajímavá, a seriózně to vypadá, to ano. Takže tam mají podkmen Craniata a nadtřídu Vertebrata a sliznatky. Hmm Bodlina 10:18, 12. 11. 2005 (UTC)

Sliznatky jsou z nadtřídy bezčelistnatců a sami jsou třída sliznatky. Je to třída - tedy stejná úroveň, jakou jsou například savci. Vemte to čistě logicky jako analogii k člověku. Člověk je říší živočich, kmenem strunatec, natřídou čelistnatec, třídou savec, řádem primát atd.. Sliznatky jsou říší samozřejmě živočichové, pak kmenem strunatci, natřídou bezčelistnatci. Z toho vyplývá, že sliznatky jsou třída, protože pak už žádná jim nadřazená skupina neexistuje. Hmm? Navíc sliznatky jsou na stejné úrovni s mihulemi a ty třída jsou tedy určitě. Oveření například na http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/139071-mihule. Ovšem podařilo se mi najít na http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/304085-myxine tato slova: "L. (Gastrobranchus Bl.), sliznatka, rod obratlovců kruhoústých (Cyclostomata; v. Kruhoústé ryby), jenž s rodem Bdellostoma kladen bývá také ve zvláštní skupinu (čeleď neb až i třídu) téhož jména (Myxinidae, Myxinoides, Hyperotreta)." Z toho vyplývá, že od tříd dolů až po čeleď existují skupiny jménem sliznatky, pokud se tedy nejedná o houbu sliznatku osikovou, kde jméno sliznatka je až druhové:-) Wikipedista: Cefaleika I Cefaleika 13:00, 1. 3. 2007 (UTC)

Šablona:Aktualizovat[editovat zdroj]

Důvod: Nutno vrátit kruhoústé (Cyclostomata/Cyclostomi) jako přirozenou skupinu (DOI: 10.1006/mpev.2001.1045, 10.1093/oxfordjournals.molbev.a025897, 10.1073/pnas.1010350107) --Petr Karel (diskuse) 16. 8. 2023, 18:46 (CEST)Odpovědět