Diskuse:Siamská kočka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Odkaz na webové stránky[editovat zdroj]

Dobrý večer, odstranil jsem odkaz na Vaše webové stránky, který je SPAM. Totéž jsem udělal i u článku Orientální krátkosrstá kočka, důvod jsem napsal v Diskusi:Orientální krátkosrstá kočka. --Bohemianroots 24. 12. 2010, 20:01 (UTC)

Dohodněte se konečně ohledně těch odkazů. Pokud někdo zase budete mazat, nemažte laskavě kompletní obrázky, pouze upravte příslušný popis! Děkuji! Vachovec1 29. 1. 2012, 19:35 (UTC)

Smazal jsem spam (včetně nepodstatných jmen koček se spamem) a vrátil sekci reference.--Zdenekk2 30. 1. 2012, 13:37 (UTC)

RE: Úpravy =[editovat zdroj]

Zdenku, vysvětlení několika kroků: reference na slovenskou Wikipedii je současné době neplatná, jelikož je článek z 95% upraven chovatelskou stanicí Basbousa. Vzhledem k těmto úpravám a faktu, že Wikipedia neupírá autorská práva, neodporuje pravdilům ani odkaz na autorskou chovatelskou stanici, ani jména koček v popisu obrázku. U fotografií lidí se také nacházejí jejich jména a pokud tam nejsou, je to spíše na škodu. Otázka odkazu na chovatelskou stanici se řešila již zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse_s_wikipedistou:PHRAYA a byla schválena správkyní. Budu ráda, pokud upravíte názor. Těším se na odpověď. (Sandrus 30. 1. 2012, 20:22 (UTC))

Přečtěte si prosím, k čemu slouží šablona Překlad (úvodní část druhé věty uvedeného odstavce). Dále mi prosím sdělte, z jakého důvodu by měl externí odkaz na chovatelskou stanici dle tohoto doporučení (z hlediska encyklopedické přínosnosti) v článku zůstat. To samé u jmen koček (zřejmě nebudete popírat, že je rozdíl mezi jménem encyklopedicky významné osobnosti a jménem jakéhokoliv z hlediska encyklopedie bezvýznamného zvířete, nicméně bych jména ponechal, pokud by v popisu fotek nebyla skrytá reklama na chovatelskou stanici). Správkyně se optám, zda nedošlo k omylu při posuzování výše uvedeného odkazu (přeci jen občas dělá chyby).--Zdenekk2 30. 1. 2012, 21:30 (UTC)
Ad Nástěnka správců: Pokud je článek přepracován a založen na (vlastních) znalostech a zkušenostech, pak je tu ještě problém vlastního výzkumu.--Zdenekk2 30. 1. 2012, 21:41 (UTC)
Dle mého názoru jsou odkazy na chovatelské stanice skutečně nežádoucí, asi tak stejně jako u potravin nemáme odkazy na jednotlivé večerky. Stejně tak jména konkrétních zvířat u popisku - to má svoje místo tak maximálně v případě význačných jedinců svého plemene (Lassie), zakladatelů (Horand von Grafrath) či možná ještě mnohonásobných světových vítězů. Chovatelství je prodělečný koníček, ale stejně tak nemůže být wikipedie seznamem chovatelských stanic, na to jsou jiné weby. Mimochodem vycházet z vlastních zkušeností zavání vlastním výzkumem, což je na wikipedii rovněž nepřípustné. Zkuste do článku doplnit reference a literaturu, ve které by se daly uvedené informace nezávisle ověřit. --Bodlina 30. 1. 2012, 21:56 (UTC)
Vaše výhrady chápu a je skutečně pravdou, že většina informací v článku je založena na dlouhodobě získávaných znalostech ze zdrojů, jež v žádném případě nelze ověřit z vědeckých publíkací - jedná se o vlastní zkušenosti a zkušenosti a znalosti jiných chovatelů, od kterých jsem je získala. Bohužel, dle mého názoru nebude snadné dohledat relevantní vědeckou práci, zabývající se siamskými kočkami a jejich chovem.

Odstraním tedy veškeré mé nepodložitelné úpravy, kromě historie plemene, již lze dohledat. --Sandrus 30. 1. 2012, 22:25 (UTC)

Nemusí to být vědecká práce, stačí kniha či jiná publikace, třeba i vydání Našich koček, jestli je v některém čísle článek právě o siamkách. Bohužel dohledávání zdrojů k údajům, o kterých víte, že jsou pravdivé ale nemůžete je zatím doložit, k wikipedii nedělitelně patří. --Bodlina 31. 1. 2012, 09:00 (UTC)

Provedl jsem úklid po tajfunu, který skrz článek prosvištěl od wikipedisty Sandrus :-))

  1. Historie - vrátil jsem (s úpravou) asi dvě věty (legendy o siamkách) a doplnil referenci; celé jméno přírodovědce Pallase je Peter Simon Pallas, takto ho také najdeme na wiki (i české) - Simon Pallas je též jméno jeho otce, známého lékaře (lze dohledat například na anglické wiki), při vyhledávání by tak mohlo dojít k omylu, proto jsem upřesnil a přidal interwiki odkaz
  2. Barvy - zpracováno přímo podle oficiálních stránek FIFe, viz reference; barvy skořicová (cinnamon) a plavá (fawn) byly uznány teprve nedávno; želvovinové zbarvení (tortie) se vyskytuje v šesti uvedených variantách, všechny jsou povoleny; vrátil jsem zpět info o zbarvení s kresbou (tabby), předchozímu editorovi to zřejmě nedopatřením vypadlo
  3. Snímek - nahradil jsem snímek Siamesin lilac 0001.jpg jiným; pokud zobrazená kočka patří wikipedistovi Sandrus, tak se omlouvám, ale snímek je to mizerný, bez popisu bych si netroufal ani s jistotou tvrdit, že skutečně jde o siamku
  4. Siamka a jí podobné (+ galerie) - všechny tyto kočky mají stejný standard, tedy tělesné charakteristiky, proto si myslím, že takové porovnání je zde na místě; může sloužit i jako určitý rozcestník

Vachovec1 2. 2. 2012, 02:30 (UTC)