Diskuse:Seznam států světa podle data vzniku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Jakub Galbavý v tématu „Absurdita tohto článku

V historii jsem si všiml, že bylo nedávno smazáno České knížectví a České království s tím, že jde o zaniklé státní útvary. To je samozřejmě pravda, ale vznik českého státu jako takového by tu měl být uveden, analogicky třeba k Francii, Polsku, Maďarsku a dalším, které samozřejmě dávno neexistují ve své středověké podobě, ale přesto se dnešní státy hlásí těmto historickým královstvím. Pokud vás napadá lepší název než "český stát", klidně to upravte, ale jak "Česko" tak "České země" nebo dokonce "Země Koruny české" mi připadají ahistorické. --Neral (diskuse) 30. 10. 2012, 12:11 (UTC)

Opět promazání neexistujících zemí. Chtělo by to přinejmenším dvě data, jedno pro současnou podobu státu další pro jeho historické počátky.--Jenda H. (diskuse) 27. 11. 2012, 19:14 (UTC)

Kdy vzniká stát?[editovat zdroj]

Moc zajíavý seznam, ale v současnosti je IMHO nesjednocený výklad počátku vzniku. Zatímco nedávnou editací bylo u České republiky zavedeno datum první nezávislé existence Česka, u většiny Evropských zemí (jako Rumunsko) je to vznik současného státního útvaru (osvobození od Turků). Reo + | 29. 11. 2012, 11:28 (UTC)

Souhlasím, že seznam je nejednotný a je v něm ještě mnoho práce. Případnou pomoc vítám. Rozdělení na dvě data IMHO umožňuje komplexnější popis vzniku států. Je směšné tvářit se, že státnost Íránu, Kambodže, Číny nebo Japonska započala ve 20. staletí, kdy byli tyto země naposledy okupovány nebo se změnila jejich forma vlády. Proto kolonka "První nabytí suverenity". Konec posledního podřízení mi přijde jako dobré kritérium pro moderní vznik státu neboť se, u většiny případů, shoduje se skutečným nabytím nezávislosti. Nicméně můžeme vzít potaz i jiná kritéria jako poslední významnou teritoriální změnu nebo vznik současné formy vlády (jak tomu bylo např. u Íránu).
Co se týká Rumunska netuším, který státní útvar považují Rumuni za počátek své státnosti. --Jenda H. (diskuse) 29. 11. 2012, 14:19 (UTC)

Absurdita tohto článku[editovat zdroj]

Tento článok je špatne kontrolovaný a už vôbec nie je riadený/opravovaný. Jasne, chápem, srandy kopec ako najstarší štát TOJAMAMA LOL, ale toto na wiki nepatrí. Na SK wiki by už dávali banny na mesiace (očividne je CZ wiki špatne riadená). Ešte jedna vec, prečo nie sú tie isté informácie u Česka a Slovenska. Česko má najrozsiahlejšie info, ale Slovensko má iba 3 vety. Najlepšie by bolo ak by tam bola Samova ríša, Nitrianske kniežactvo (to tam je) a Veľká Morava. Jakub Galbavý (diskuse) 1. 1. 2022, 01:55 (CET)Odpovědět