Diskuse:Seznam nejvyšších hrází světa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je zde bohužel nutno důsledně rozlišovat termíny přehradní hráz a přehradní nádrž, což v žádném případě není totoéž! Návrh na přejmenování je nesmyslný. V tomto ohledu zde již proběhla dost podrobná diskuse v minulosti. MiroslavJosef 4. 12. 2010, 23:17 (UTC)

souhlasím s MiroslavJosefem Mircea 6. 12. 2010, 09:18 (UTC)
Souhlasím s MiroslavJosefem, že přehradní hráz (neboli přehrada) je něco úplně jiného než přehradní nádrž (které se nepřesně někdy také říká přehrada - snad proto, že se většinou buduje jen přehrada, nikoliv nádrž - avšak už sám název napovídá, že přehrada je přehrada, čili to, co přehrazuje, nikoliv nádrž). Ovšem MiroslavJosef se zřejmě vyjadřuje k nějakému úplně jinému návrhu, než který byl k článku vložen. Nikdo tu nenavrhoval článek přejmenovat na "Nejvyšší přehradní jezera světa" - takový název by byl opravdu ještě nesmyslnější než nynější název s "přehradní hrází" (jinými slovy, přehradní přehradou). --ŠJů 11. 12. 2010, 20:20 (UTC)
... ano je opravdu možné, že jsem to ne zcela správně pochopil ... ** Nejsa odborníkem na hráze, řekl bych, že jedna věc je výška koruny hráze měřená od spodní úrovně hladiny vody (tedy od odtokové hladiny) a druhá věc je maximální provozní (nehavarijní) výška vodního sloupce zadržené vody v samotné hrázi (měřená od původní přirozené hladiny vody před hrází). Se samotnou přehradní nádrží toto vše má samozřejmě pramálo společného, protože z hlediska fyzikálního je velikost samotné nádrže (všude na světě stejně nepodstatná - tedy hydrostatický tlak je na velikosti nádrže zcela nezávislý, což ne vždy všichni dobře chápou). ** Zdravím vespolek. MiroslavJosef 11. 12. 2010, 20:30 (UTC)
"výška vodního sloupce zadržené vody v samotné hrázi", to jste se asi přepsal? Chtěl jste napsat "v nádrži", ne? Jinak, hydrostatický tlak ani plocha nádrže se zdejší diskusí o tom, zda "přehradní hráz" je vhodné označení pro přehradu neboli hráz, nijak nesouvisí, nebo se mýlím? Tady řešíme spíš jazykový problém než technický. --ŠJů 11. 12. 2010, 20:43 (UTC)
Podle mě jde problém jednoduše vyřešit přejmenováním tohoto článku na Nejvyšší hráze světa. A kdyby náhodou byla nějaká "nepřehradní" hráz tak vysoká aby do seznamu patřila tak tam bude přidána. Mircea 29. 12. 2010, 13:09 (UTC)