Diskuse:Seznam ministrů školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Kacir v tématu „Převzetí úřadu Balašem

Ministr Bursík[editovat zdroj]

pro Mormegila: Nechci revertovat bez vysvětlení. Článek 68 Ustavy: „(2) Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.“ Takže jmenování člena vlády je jeden akt a jeho eventuální pověření řízením ministerstva je jiný akt. Tisková zpráva ze 4. 12.2007 o Liškovi je nepřesně formulovaná novinářská zkratka a patrně vás zmátla, přesně by byla „jmenoval Lišku do funkce ministra a pověřil ho řízením Ministerstva školství.“ Srovnejte čerstvou zprávu o nynějších jmenováních. Je zřejmé že ministři (Bursík i Liška na školství, Julínek i Filipiová na zdravotnictví adt.) jsou úplně všichni pověřeni řízením ministerstva a jejich pověření se neliší od pověření Bursíka. Proto prosím o vrácení mé verze.--Jann 24. 1. 2009, 20:06 (UTC)

Aha, takže chcete říct, že z právního hlediska byl Bursík zcela plnohodnotným ministrem stejně jako třeba po něm Liška (a rozdíl byl jen čistě politický, že byl Bursík plánovaně ministrem dočasným), přičemž rozdíl ve jmenování těchto dvou ministrů spočíval jen v tom, že Liška nebyl ve vládě, takže prezident jej nejdřív musel jmenovat do vlády, zatímco Bursík už ve vládě byl a jen byl pověřen řízením dalšího ministerstva? To dává jistý smysl. OK, upravím to zpět. --Mormegil 25. 1. 2009, 19:44 (UTC)
Přesně tak, díky. --Jann 25. 1. 2009, 20:11 (UTC)

Převzetí úřadu Balašem[editovat zdroj]

@Kacir: Podle mediálních zpráv a článku na webu ministerstva bych řekl, že Gazdík byl ve funkci do 30. června a Balaš od 1. července. Jmenování od prezidenta může být k pozdějšímu termínu, ne jen „ihned“. — Gumruch (disk.) 1. 7. 2022, 17:12 (CEST)Odpovědět

Jmenování může být k pozdějšímu datu, tedy s účinností od data XY. V takovém případě se ale konkrétní datum, tj. k jakému dni byla osoba jmenována, vždy objeví v tiskové zprávě hrad.cz, což jsem uvedl ve shrnutí. Ta zpráva MŠMT správně uvádí, že se Gazdík rozhodl rezignovat k 30.6. (úmysl jím oznámený o týden dřív), ostatně to zmiňuje i Gazdíkův článek. Nakonec ale došlo ke jmenování už o den dřív, 29. června.
Příklady zpráv s jiným dnem účinnosti než v den samotného jmenování: Ludvík, Havlíček, Řehka, cf. Balaš.--Kacir 1. 7. 2022, 23:56 (CEST)Odpovědět