Diskuse:Seznam králů starověkého Egypta

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Myslím, že do letopočtových odkazů bude zapotřebí vložit něco jako př. n. l., aby neodkazovaly na letopočtu našeho letopočtu. --Dodo 19:00, 6. 2. 2005 (UTC)

ACK, hotovo. --Mormegil 19:16, 6. 2. 2005 (UTC)

DD, prosím Vás mohl by jste tam napsat nějaký zdroj odkud čerpáte tento seznam - já tu nějaké seznamy mám a jsou trochu jiné, nijak netvrdím, že Ty co tu mám jsou správně. Děkuji mnohokrát Vrba 09:43, 8. 2. 2005 (UTC)

Zdroj je uveden dole v bibliografii. Seznamy egyptských králů a už vůbec ne doba jejich vlády nebudou nikdy jednotné, protože je k dispozici jen málo fixních dat. Vlastně až od 26. saiské dynastie máme relativní jistotu ohledně chronologie. Jinak je známo několik fixních dat, odvozených od tehdy pozorovaných astronomických úkazů (východ Siria). Je to doba Střední říše a Nové říše. Od fixních dat se odpočítávají vlády ostatních panovníků a to je taky problém. U mnohých se totiž údaje o délce vlády liší (turínský papyrus má něco jiného než Manehto atd.) Záleží tedy na badateli, pro co se rozhodne. Já jsem v chronologii vycházel především z citované německé práce, jejíž autor je považován za odborníka v této oblasti. Jirka O.

Omlouvám se, nějak jsem ten zdroj přehlédl, vím, že se zdroje rozcházejí, proto jsem si myslel, že je nutné uvést zdroj, aby nedocházelo ke zbytečným oprávám podle jiného zdroje a nevznikal zbytečný guláš. Děkuji Vrba 19:35, 8. 2. 2005 (UTC)


Já bych chtěl takový dotaz. Mě se mé zdroje tak trochu rozcházejí. Vládli Antefové před Mentuhotepem I. nebo Mentuhotep I. před Antefy?--Jirka 9:11 17:45, 16. 5. 2006 (UTC)

Podle dnešních názorů je to tak, jak jsem to uvedl v seznamu. Ale jistě víte, že posloupnost je v egyptských dějinách často problematická – seznamy králů jsou torzovité, zčasti si odporující atd. Vycházím z toho, že Jürgen von Beckerath, jehož jsem při sestavování seznamu používal především, je považován za jednoho z nejlepších současných znalců chronologie starého Egypta. Jirka O. 20:37, 16. 5. 2006 (UTC)

:: Se spožděním děkuji za odpověď. Jenom jsem si všiml ještě jedné věci. Na všech ostatních wikipediích jsou v 26. dynastii uvedeni panovníci Neko I. a Neko II., ale v naší je jenom Neko, a podle všech pramenů, které mám k dispozici, jsou uvedeni Neko I. a Neko II.--Jirka 9:11 16:01, 12. 7. 2006 (UTC)

Beru dotaz zpět, podíval jsem se na články v en a de wiki a pochopil jsem. --Jirka 9:11 16:05, 12. 7. 2006 (UTC)