Diskuse:Safír

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Já sice nejsem odborník, ale 3. věta se mi nějak nezdá. Pokud safír obsahuje příměsi, pak se nejedná o sloučeninu, ale o směs, a tudíž se nejedná o odrůdu korundu, ale o horninu, ne? A čtvrtá věta se mi taky nezdá, safír je přece jen jedna odrůda korundu, rubín a safír je něco úplně jiného, ne? --Marek Genius 3. 8. 2010, 16:40 (UTC)

Na první otázku odpovídám - Ne. Hornina je heterogenní směsí. Příměsi mohou být i v monokrystalu (atomy příměsi buď nahrazují normální atomy krystalové mřížky, nebo leží v intersticiálních polohách). Na druhou otázku - netvrdím to s jistotou, ale asi ano. Enwiki uvádí, že jako safír se označují korundy zbarvené příměsí jinak než červeně a růžově. Tedy rubín by tam nepatřil. Může se prosím vyjádřit nějaký mineralog a případně zjednat nápravu?--Petr Karel 8. 8. 2010, 17:03 (UTC)
Aha, ale pokud ten monokrystal obsahuje příměsy, tak se potom už nejedná o oxid hlinitý, ale o nějakou jinou sloučeninu, ne? Nebo jsem to zase pochopil blbě? --Marek Genius 8. 8. 2010, 20:51 (UTC)