Diskuse:SK Slavia Praha

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 měsíci od uživatele 85.207.214.154 v tématu „Dres

ahoj,umáznul jsem z tabulky a-týmu pro jaro 08 Hainaulta (je ve spartě) a Gabriela (podzim i jaro je v B-týmu a nebyl ani na soupisce ChL); taky historie je poněkud komplikovanější - v r.1892 sice vznikla slavia,ale jako cyklistický klub! ;-),teprve v r.1895 to začal být sportovní klub obecně a až o rok později vznikl fotbalový odbor a sehráli jsme první mač.jinak díky za snahu a povedenou stránku,hiker

Victorino[editovat zdroj]

Vratil jsem zpet na Cesareo (tedy bez jakychkoliv dlouhych samohlasek), protoze tak to stoji na oficialnim webu i v oficialni soupisce v magazinu Slavisticky polocas. Je ale pravda, ze na mexickych strankach to pisou dlouze – ne ale u prvniho e nybrz u a, takze Cesáreo. Presto bych to ale bez tech dlouhych samohlasek nechal… --Kronn 22:19, 2. 12. 2005 (UTC)

Pravda, je to Cesáreo, ne Césareo, ale ani Cesareo. Zanatic (HonzaQ3) 09:32, 3. 12. 2005 (UTC)
Njn, ale na oficialni soupisce SKS je to Cesareo... --Kronn 09:42, 3. 12. 2005 (UTC)
Snad nejde o oficiální soupisku, ale o to, jak se opravdu jmenuje. Zanatic (HonzaQ3) 09:45, 3. 12. 2005 (UTC)
Nehledě na to, že oficiální soupiska je ta, kterou dává každý klub ČMFS, ne ta, která je v kdejakém periodiku nebo na webu. Zanatic (HonzaQ3) 09:49, 3. 12. 2005 (UTC)
No tak Slavisticky polocas neni kdejake periodikum, nybrz oficialni periodikum, a jako Cesareo ho evdiduje i CMFS (viz [1]) -- Kronn 10:40, 3. 12. 2005 (UTC)
Oficiální slávistické periodikum je v tomto směru kdejaké periodikum, stejně jako statistiky na stránkách svazu. Ale to je jedno, tahle diskuze už je trochu OT. :-) Zanatic (HonzaQ3) 13:50, 3. 12. 2005 (UTC)

Komu ještě připadá tento článek jako pahýl? Nevzpomínám si, že bych viděl delší a informativnější o fotbalovém klubu:) --Fallen.Cze 00:26, 17. 6. 2008 (UTC)

Mě to teda ještě jako pahýl připadá.
Celá historie je de facto shrnutá do dvou odstavečků, pak je tu jeden odstaveček o dresu/symbolech a nějaká ta suchopárná statistika. IMHO žalostně málo na jeden z historicky nejvýznamnějších českých fotbalových klubů.
Ale s ohledem na to, že se jedná o jeden z nejdelších pahýlů o fotbalovém klubu na cs:wiki, tak proti odebrání šablony pahýl nic nenamítám ;-) Jedudědek 07:21, 17. 6. 2008 (UTC)

Evropa 05/06[editovat zdroj]

Mam pocit, ze v dane sezone Slavia vypadla az ve tretim kole s Palermem a ne ve druhem (skupine), jak je uvedeno.


Rozdělit[editovat zdroj]

Nechme proběhnout diskuzi a neodstraňujte šablonu návrhu . Děkuji. --Jowe 4. 10. 2008, 18:07 (UTC)


Návrh na rozdělení[editovat zdroj]

Navrhuju aktuální údaje jako jsou výsledky a statistiky hráčů v téhle sezóně z tohoto článku vyčlenit a dát je do nového článku třeba s názvem SK Slavia Praha 2008/09. Článek v téhle podobě je nepřehledný a zmatený a navíc délka článku přesahuje doporučovanou délku článků na Wikipedii. A navíc je třeba si uvědomit že Wikipedie je především encyklopedie a ne zpravodajský server. --Jowe 5. 10. 2008, 09:23 (UTC)

Grafická chyba[editovat zdroj]

Koukal jsem na stránku Slavia a viděl jsem, že soupiska je graficky rozhozená, chtěl jsem to opravit, ale nepřišel jsem na to, kde je chyba, tak se do toho někdo pusťte...díky BrckoGOS - nepřihlášený

Historie[editovat zdroj]

Napsal jsem historii Slavie po roce 1989 - opravte mně, pokud jsem se v něčem dopustil chyby. Chtělo by to zpracovat podrobněji i historii před rokem 1989. Nazgul02 24. 1. 2011, 00:48 (UTC)

Slávie fotbal vznikl v roce 1895

Kronika klubu + změna infoboxu[editovat zdroj]

Nebijte mě, prosím... Trošku jsem to tady předělal. Udělal jsem celou kroniku klubu, přidal obrázky, změnil formát u trenérů (to byla pěkná piplačka) a za co mě možná někdo nebude mít rád - vytvořil nový infobox. Je na způsob toho italského, kde považuji portál Calcio za nejlepší fotbalový portál wiki na světě. Myslim si, že stránka teď vypadá mnohem lépe graficky a rozhodně je nejobsáhlejší a nejhezčí stránkou sportovního klubu ne české wiki. Tak díky za přízeň... Jenis 14. 6. 2011, 17:26 (UTC)

Údržbová šablona[editovat zdroj]

Stránky o fotbalových klubech jsou trochu specifické v tom, kdo především je jejich čtenářem a editorem. Stránky zejména českých fotbalových klubů budou asi vždy vitrínou fanoušků a téměř není možné udržet 100% encyklopedický styl. Tyto šablony pouze stránky hyzdí, navíc když jsou umístěny na počátku textu... --Jenis 23. 10. 2011, 15:10 (UTC)

No, autor té šablony má částečně pravdu. I když je text článku IMHO v pořádku, takové ty boxy "přehled medailí" a "kronika klubu" jsou skutečně dost mimo styl wikipedie. Navrhuji je odstranit. I když články píší fanoušci, neznamená to, že bychom se neměli snažit udržet encyklopedický styl. Např. já se považuji za fanouška Slavie, a přesto jsem nedávno přepsal podstatnou část článku z "fanouškovského" stylu na encyklopedický. Nazgul02 24. 10. 2011, 13:01 (UTC)
Souhlasím, ale to je alibismus, nebo snad ne? Pokud se mi něco nelíbí, tak to buď předělám nebo to napíšu konkrétně. Nebudu všude trousit šablony... --Jenis 24. 10. 2011, 21:11 (UTC)
Předělat to, to je samozřejmě nejlepší řešení, ale ne každý to je v dané situaci schopen/ochoten udělat. Někdy je možné jen upozornit na problémy v článku, aby je někdo jiný opravil- Právě proto existují šablony, které označí článek, který potřebuje úpravy. Uživatel kyknos pomocí šablony označil (podle mého názoru zcela správně), že článek potřebuje úpravy, ale měl lépe popsat, co mu vadí.
Nicméně to je jedno. Pojďme se bavit o úpravách. Pro začátek bych odstranil ty boxy s opakujícími se obrázky. Nazgul02 25. 10. 2011, 13:33 (UTC)
VyřešenoVyřešeno Řekl bych, že opakující se obrázky jsou odstraněny, co dál by zde mohlo vadit? --Jenis 25. 10. 2011, 16:22 (UTC)

Na Jenisovo vyzvání se pokusím ještě více upřesnit, proč jsem vložil šablonu upravit. Zdůvodnil jsem to následovně: nejednotný styl wikipedie, nadměrné používání HTML a CSS. Stránka používá wikipedicky nestandardní formátování, nejpalčivějším příkladem je sekce Bodová kronika klubu, která obsahuje (a nejen ona) podivné znaky „-->>“, nečitelně malé písmo, mně neznámé použití značky pro stupeň („°“) a stejně tak mně neznámý index a (pro řadové číslovky se v Česku používá tečka), barvy zásadně nevhodné pro zbytek designu Wikipedie, podivné nicneříkající obrázky (hvězdičky, vlajky Evropského společenstí u poháru UEFA, pohárky, atd.), nadbytečně tučné písmo, špatné zalamování textu a jeho odsazení. Dalším problémem nejen v této sekci je nadbytečné formátování pomocí CSS, nepoužívání standardni css třídy wikitable, formátování tabulkových dat do seznamů a vice versa, nadpisy jako odkazy, nedostatečně vysvětlené sekce, do očí bijící barvy dolních navboxů a nadbytečnost minimálně jendoho z nich (trenéři), . --G3ron1mo 1. 12. 2011, 14:59 (UTC)

Spousta věcí ze zde uvedených se dá upravit. Ale například šablona trenéři nese určitou informaci. Například AC Sparta Praha také obsahuje šablonu trenéři a nezdálo se mi, že by na to někdo upozorňoval. Šablon aktuálních sestav (AC Milan, FK Teplice a dalších) je spoustu a mě se nezdají nadbytečné. Naopak, barevné rozlišení šablon používají i mnohem vyspělejší wikipideie jako je třeba anglická, itlaská, francouzská a další. Je opravdu potřeba zachovat českou wikipedii nebarevnou a plnou strohého informativního textu? PS: „Podivné značky“ u kroniky opravím, uznávám, že nejsou příliš české.--Jenis 1. 12. 2011, 15:57 (UTC)
Ano, spousta z nich se dá upravit, proto jsem vložil šablonu {{upravit}}. Co se týká Sparty, tak to, že tam má také šablonu s trenéry, neznamená, že zde musí být také, zvlášťě když kompletní informace z šablony jsou napsané i zde v článku. Ovšem neberte to jako to, že by článek byl úplně špatný, to vůbec. Drtivá většina informací je užitečná, jde jen o to, jakou formou jsou údaje podány. --G3ron1mo 1. 12. 2011, 16:16 (UTC)

Nevíte někdo, proč se v 50. letech kluby jménem Slavia přejmenovaly na Dynamo? Nikde jsem se nic takového nedočetl. Vím, že fungovala Slavia Pardubice, Slavia Karlovy Vary, Slavia České Budějovice a ze všech byly najednou Dynama. A to určitě není všechno, těch klubů bude asi víc. To komunistům nějak vadil název Slavia? Fíma (diskuse) 16. 4. 2012, 18:52 (UTC)

Všechny soutěže byly reorganizovány podle sovětského vzoru, a zápolit spolu nesměly "profesionální" týmy, ale "amatérské" týmy jednotlivých podniků.
Jinak ale tento dotaz nepatří sem, tady se smí vést diskuse o tomto článku na wikipedii, ne o Slavii jako takové. Nazgul02 (diskuse) 17. 4. 2012, 12:36 (UTC)
Ale v žádném článku na Wikipedii se nepíše, proč došlo k tomu přejmenování. Profesionální byla Slavia Praha, ostatní kluby s tímto jménem ne, a i tak byly přejmenovány.
A rád bych věděl v jakém článku se má vést diskuse, když žádný článek o všech klubech jménem Slavia není? Slavia jako taková je Slovanstvo a to nemá se sportovními kluby nic společného, takže tam tato otázka rozhodně nepatří. Fíma (diskuse) 22. 4. 2012, 12:24 (UTC)

Jednotlivé ročníky[editovat zdroj]

Tato sekce obsahuje mylné informace, konkrétně v kolonce soutěž je uvedena Fotbalová liga Československa až po ročník 2012/13. Navíc není uveden zdroj, odkud jsou údaje čerpány. Prospěla by úprava, zlatá barva u působení v 1. lize evokuje, že ji klub vyhrál, měla by být jen u ročníků, které Slavia vyhrála. --Chalim Kenabru (diskuse) 18. 1. 2013, 19:04 (UTC)

Tak to opravte. Celkově bych ty barvy vyhodil, toto encyklopedický článek, ne pouťová střelnice. Nazgul02 (diskuse) 21. 1. 2013, 13:46 (UTC)

ENIC[editovat zdroj]

Odebral jsem z článku titulek "Ve vlastnictví ENIC (1997–2006)". Podle dostupných informací byli Doležal a Rosen až do zapsání navýšení základního kapitálu o nepeněžní vklad oceněný Otto Šmídou spíše správci části podílu ENIC (patrně kvůli regulím UEFA). Přidal jsem do článku dvě reference k této kauze. JanSuchy (diskuse) 22. 3. 2015, 06:52 (CET)Odpovědět

Děkuji za přidání referencí, ale nevidím důvod, proč odstraňovat ten nadpis. Jestli byli Rosen a Doležal správci podílu ENIC, pořád to znamená, že to ENIC vlastnil. Navrhuji nadpis vrátit. Nazgul02 (diskuse) 23. 3. 2015, 17:09 (CET)Odpovědět
IMHO je obtížné rozčlenit historii Slavie podle vlastníků, od roku 2006 ji vlastnilo příliš mnoho akciových společností, u kterých neznáme ani účetní výkazy a jména akcionářů, natož jména vlastníků. Aktuálně by mi přišlo lepší "rozsekat" to podle ligových titulů, tzn od sametové revoluce k vítězství v lize a rozprodeji kádru po Euru 96 a další období od budování nového kádru s financemi od ENIC a po obhajobu titulu v roce 2009. Klidně umazání mezititulku zrevertujte, sám bych ale za konec angažmá ENIC považoval až vypořádání půjčky. JanSuchy (diskuse) 25. 3. 2015, 07:32 (CET)Odpovědět
Spíš než podle vlastníků chci tu historii členit podle jednotlivých ér. A dobu, kdy Slavii vlastnil ENIC, prostě vnímám jako jednu takovou éru - pořád těsně pod vrcholem, pořád velká nesplněná očekávání, čekání na stadion, nespokojenost atd., ale i úspěchy v evropských pohárech. Ročník 96/97 vnímám jako takový předěl mezi předchozím obdobím, které vyvrcholilo titulem, a tím novým obdobím svrabu. Má IMHO znaky obojího. Pro tuto éru bych dal v článku podsekci, název "Ve vlastnictví ENIC (1997–2006)" se IMHO hodí, ale klidně tam to můžeme nazvat jinak.
Další éra byla podle mě ta zlatá, kdy Slavia získala dva tituly, hrála Ligu mistrů, otevřela stadion, dala čtyři góly na spartě apod. Toto období se docela kryje s vlastnictvím Doležala a Rosena, ale opět, můžeme to nazvat třeba "roky úspěchu (2007-2009)"
Další sekci už nelze pojmenovat podle majitele, neboť se majitelé střídali a není jasné, kdo kdy Slavii vlastně vlastnil. Nazval bych to klidně Úpadek. A po tom sekce Současnost. Nazgul02 (diskuse) 25. 3. 2015, 17:35 (CET)Odpovědět
O novém stadionu mluvil do tisku i Milan Vinkler v prvním pololetí roku 1994 ;-) Nevím jestli pánové Rosen a Doležal byli někdy vlastníky Slavie (tzn jestli bylo z jejich hlavy nechat si neuvěřitelným způsobem ocenit obyčejnou pojistnou smlouvu a pak najmout Dykasty, kteří auditovali mj. s E-Side propojenou Borsay), ale jak jsem psal výše, klidně mě zrevertujte. Hezký den JanSuchy (diskuse) 25. 3. 2015, 19:54 (CET)Odpovědět
Jak toto souvisí s naší diskusí o mezititulcích? Každopádně titulek o ENIC jsem vrátil. Nazgul02 (diskuse) 26. 3. 2015, 16:17 (CET)Odpovědět
Bylo to míněno jako reakce reakce na text "s vlastnictvím Doležala a Rosena" výše. Hezký den, JanSuchy (diskuse) 30. 3. 2015, 19:46 (CEST)Odpovědět

Návrhy[editovat zdroj]

Navrhuji:

  • Odstranit sekci Slavní hráči. Důvod: Není jasné, kdo tam patří a kdo ne, někteří hráči byli v klubu jen krátce a tolik se neprosadili (třeba Juraško nebo Binič). Anebo jasně stanovit objektivní kritéria, koho zahrnout.
  • Odstranit sekci Působení posledních trenérů. To IMHO se Slavií tolik nesouvisí, patříto spíše na stránky těch trenérů
  • Sekci Významní novodobí trenéři přepsat na významní Významní trenéři a doplnit všechny trenéry v historii, kteří naplňují daná kritéria. Mezi kritéria navrhuji zahrnout i postup do 1. ligy, popř. postup do čtvrtfinále nějakého evropského poháru.

Obecně článek není špatný, ale přijde mi plný balastu, rád bych ho zkulturnil. Inspiroval bych se anglickou Wikipedií, několik článků o fotbalových klubech to dotáhlo až mezi Nejlepší články, ty by mohly být vzorem. Nazgul02 (diskuse) 28. 5. 2016, 22:23 (CEST)Odpovědět

Dále: sekci Historie vlastnictví rozpustit v sekci Historie. Nevidím důvod, proč to mít takhle odděleně, naopak, myslím, že v případě Slavie v posledních 20 letech vlastník a sportovní výsledky spolu docela dost souvisí. Nazgul02 (diskuse) 30. 5. 2016, 22:51 (CEST)Odpovědět

Nikdo se nevyjádřil, tedy to beru tak, že nikdo nic nenamítá. Sekci "významní novodobí trenéři" jsem rozšířil od roku 1948 - doplnil jsem vítězství v českém poháru pod vedením Jaroslava Jareše. Jiné úspěchy v tom období nebyly, nepočítám Perleťový pohár, je to jen takový letní přátelák, ani Interpohár, který neměl žádného vítěze - Slavia pouze několikrát vyhrála čtyřčlennou skupinu, po které ovšem nenásledovalo žádné play-off. Něco takového bych snad ani nepočítal mezi úspěchy a navrhuji to z tabulky odstranit. Seznam úspěšných trenérů časem doplním od roku 1892. Dále jsem dle svého návrhu odstranil sekci "Působení posledních trenérů". Nazgul02 (diskuse) 17. 7. 2016, 00:19 (CEST)Odpovědět
Hotovo. Nazgul02 (diskuse) 8. 11. 2016, 23:29 (CET)Odpovědět
Rád bych se vrátil ke svému návrhu odstranit sekci Slavní hráči. Respektive navrhuji zařadit hráče podle jasně definovaných kritérií. Konkrétně navrhuji ponechat hráče, uvedené v seznamu na stránkách Slavie. A dále uvést členy Klubu ligových kanonýrů. Ostatní odstranit. Nazgul02 (diskuse) 27. 11. 2016, 17:23 (CET)Odpovědět
Přistupovat k takovému seznamu podle mimo-wikipedijního zdroje je výborná cesta, ale samotný seznam SK Slavia je celkem jasně nedostačující, jelikož se věnuje jen dávným legendám a vůbec nepokrývá střední a mladou generaci slávistů. Že mezi nejslavnější slávisty patří i někteří novodobí hráči (Knoflíček, Kubík, Šmicer, Poborský, Kuka - 234Z/95G!, Vaniak...?, Suchopárek...? Bejbl...? Berger...?), je myslím nezpochybnitelné. Lepší by tedy bylo určit ještě nějaké další, nejlépe nezávislé zdroje a požadovat kupř. to, aby hráči byli uvedeni ve dvou či více z nich. Bohužel teď zrovna po ruce žádný podobný zdroj nemám, ale třeba kniha Fotbalové kluby světa (ISBN 80-7022-124-0) měla u každého klubu vyjmenovaných pár slavných hráčů, jenže taky už vyšla v roce 1992.
Další varianta je pak taková vytvořit seznam nikoli slavných hráčů, ale seznam hráčů, kteří ve Slavii dosáhli nějakých výrazných úspěchů (počet zápasů, počet titulů, nejlepší střelec ročníku...). Tím se ale někteří hráči (zejména obránci či brankáři) zpravidla dost upozaďují, protože většina takových kritérií bývá spojená s počtem nastřílených gólů. Druhým problémem je, že takové údaje často nejsou k dispozici. --Okino (diskuse) 27. 11. 2016, 18:00 (CET)Odpovědět
Ok, co takhle to vzít podle knihy Věčná Slavia? Obsahuje historii Slavie od založení do roku 2010, a ke každému období (možná kromě nejranějšího) medailonky několika významných hráčů z té doby. Nazgul02 (diskuse) 27. 11. 2016, 18:22 (CET)Odpovědět
Právě jsem strávil asi dvě hodiny úpravou toho seznamu podle knihy Věčná Slavia. Uff. Zahrnul jsem hráče, o kterých tam je samostatná kapitola, anebo alespoň medailonek. Vynechal jsem ty, o kterých se sice psalo, ale jen v tom smyslu, že se ve Slavii neprosadili. Někdy bych to chtěl přepsat celé na tabulku a doplnit dobu, ve které hráli, a dosažené úspěchy... někdy. Nazgul02 (diskuse) 7. 1. 2017, 14:30 (CET)Odpovědět

Van Kessel[editovat zdroj]

Hezký den, někdo neustále vrací zpátky vlaječku u Van Kessela na Holandsko. Je to reprezentant Curacaa, tudíž si myslím, že by tam měla být vlajka tohoto státečku. BrckoGOS, 7. 7. 2017, 15:12 (CET)Odpovědět

Slavní hráči[editovat zdroj]

Nyní máme myslím k dispozici lepší kritéria, jak posoudit, koho do sekce zahrnout. Podobizny některých hráčů zdobí fasádu stadionu v Edenu, další mají hvězdu na chodníku před stadionem, někteří byli uvedeni v publikaci ke 125. výročí klubu. Navrhuji sekci předělat tak, že budou uvedeni hráči, kteří splňují libovolné z těchto kritérií. Nazgul02 (diskuse) 26. 11. 2017, 14:32 (CET)Odpovědět

Bylo by dobré přidat tam konferenční ligu jak teď slavia vypadla 2022/23[editovat zdroj]

Aktualizovat pls --Dablox (diskuse) 8. 2. 2023, 23:19 (CET)Odpovědět

Dres[editovat zdroj]

Co to je za paskvil, zde vydávaný za dres Slavie?-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.207.214.154 (diskuse) 9. 3. 2023, 09:59 (CEST)Odpovědět

Zrovna jsem to chtěl napsat. Strašný!85.207.214.154 20. 10. 2023, 09:12 (CEST)Odpovědět