Diskuse:Rugby union

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ragby a disciplíny[editovat zdroj]

Ad Packova úprava infoboxu, je otázkou k diskuzi jestli se v daném případě jedná o disciplíny či varianty (a jestli v tomto směru nezměnit infobox), ale určitě je potřeba vycházet z toho, že ragby je souhrnné označení několika odlišných variant/disciplín (u nás snad používané nejběžněji ve smyslu ragby union, jinde však spíš jako ragby league) a článek je potřeba upravit v tomto směru (tj. asi pravidla více zobecnit, tak aby odpovídaly všem variantám - tj. vynechat počet hráčů, resp. uvést počet hráčů při různých variantách). Jedudědek 22. 10. 2008, 07:38 (UTC)

Máš pravdu, asi by to chtělo upravit infobox. IMO si ale pod disciplinami představuji něco ve vztahu lehká atletika – skok o tyči. Toto jsou jasně souřadné názvy, i když se tady "ragby" bere jako zastřešovací jméno. --Packa 22. 10. 2008, 21:30 (UTC)

Jak jsem z článku pochopil, ta pravidla a věci okolo (mistrovství světa, federace, turnaje, česká extraliga) se týkají výhradně "rugby union". Proto nepovažuji za vhodné odkazovat v interwiki na články o celém typu tohoto míčového sportu (viz en:Rugby football), který se pak dělí na jednotlivé varianty, či jak to nazvat. Tedy pokud nebude mít nikdo nic proti, předělám interwiki na články o "rugby union" (en:Rugby union). --Harold 14. 10. 2011, 20:33 (UTC)

Případně lze článek ještě přesunout na "ragby union", aby na názvu "ragby" mohl být ekvivalent anglického "rugby football". --Harold 20. 10. 2011, 08:49 (UTC)

Vnitřnímu strukturování wikipedie nerozumím. V ČR se hraje prakticky výhradně rugby union, a proto se mu říká ragby. Rugby league se říká třináctky a ragby se mu prakticky neříká/do nedávna neříkalo. Hraje se tu posledních pár let. Konečně i v angličtině (austrálie/NZ) se běžně říká league, nikoliv rugby league (což je formální název - např fotbal se také nejmenuje "footbal" ale "association football"). Hraje se ještě ragby o 7mi hráčích tzv. sedmičky. Pasáž historie se týká všech forem hry, mohla by být ponechána pod pojmem ragby. Pravidla (hráči atd.) se týkají rugby union. Pokud to někdo úspěšně rozdělí budiž. Ale abychom obsah názvů příliš nepodřídili anglické terminologii. V české wikipedii je pod pojmem fotbal také pouze kopaná, a ostatní formy fotbalu (americký, australský atd.) jsou řešeny v rozcestníku, což by mohlo být dobrým řešením i pro ragby. Apropos, ragby není ve fotbalovém rozcestníku uvedeno přestože u anglického ano (anglicky: Rugby Football, ale to jsme zpět u toho rozporu češtiny s angličtinou). -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 195.250.152.34 (diskuse)

Jakožto navrhovatel přesunu se vyjádřím. Sám přesně nevím, je to jen návrh, ale už tu visí dva měsíce, zatím jsem se ale nedokopal k tomu, abych s tím něco udělal. Nejsem odborník na ragby, prakticky jsem se o něj začal tak trochu zajímat během letošního MS, čili některé mé názory nebo dedukce můžou být chybné. Šlo mně o to, že prakticky celý článek pojednává o en:rugby union (pravidla, české kluby, tabulka vpravo v úvodu). Jedině ta historie je taková obecná. Původně z tohoto článku vedly mezijazykové odkazy (vlevo) na obecný článek o ragby (en:rugby football), který shrnuje všechny typy ragby. To jsem už opravil. Nicméně vystává otázka, jak pojmenovat tento obecný článek v češtině (zatím neexistuje, ale chtěl jsem aspoň nějaký odstaveček napsat). Napadly mě pouze dvě varianty.
  1. Obecný článek založit na rugby football a článek o ragby union ponechat na ragby, kde je teď.
  2. Článek o ragby union přesunout na ragby union a obecný článek o ragby založit na uvolněném názvu ragby.
Každá verze má svá pro a proti. První varianta má výhodu, že v češtině se pod pojmem ragby zřejmě převážně myslí to patnáctkové. Jak jsem se myslím dočetl, ragby league se tu ligově hraje pár let. Nevýhodou je onen anglický název obecného článku, což se mi nezdá vůbec ideální. Druhá varianta má nevýhodu v tom, že patnáctkové ragby bude trochu odsunuto mimo očekávaný název, ale lidi by se k němu poměrně lehce dostali přes takový rozcestník v rámci onoho obecného článku. Osobně mi to připadá jako lepší verze, než používat anglický název pro obecný článek. Jestli Vás napadne nějaký vhodný český název pro ten obecný článek (připomínám, že má jít o ekvivalent en:rugby football), napište jej sem. --Harold 28. 12. 2011, 22:51 (UTC)

V první řadě je třeba důležité informace doplnit do článku. Je nesmysl přesouvat článek na název, které v článku není vůbec zmíněn, natož vysvětlen a podložen českými zdroji jako běžně užívaný a tedy očekávatelný. --ŠJů 4. 1. 2012, 08:43 (UTC)

Že není název ragby union v článku zmíněn, je samozřejmě chyba. Ale se samotným článkem jsem osobně nic moc nedělal, je v tomto stavu už několik let. Právě až by se vyřešila tato situace s názvy článku, chtěl jsem upravit aspoň ten úvod. Co se týče očekávatelnosti, tak by zřejmě měl článek zůstat na současném názvu. To bych preferoval i já. Jenže pak je tu problém, jak pojmenovat ten obecný článek, ekvivalent en:rugby football. Rugby football? Ragby fotbal? Ragby (sportovní odvětví)? Ragby (druh sportu)? Nevím prostě a ani nevím, jestli obecný název ragby je označován jako odvětví, druh nebo něco dalšího. V tomhle opravdu nemám přehled. Zkus něco navrhnout nebo najít. Proto, ač bych preferoval současný článek na současném názvu, jsem navrhl přesun, aby se odboural tento problém, a předpokládal jsem, že se k tomu vyjádří někdo, kdo tomu opravdu rozumí. --Harold 4. 1. 2012, 10:25 (UTC)

Prosím uživatele, který se otevřeně přiznává, že o rugby se "začal tak trochu zajímat během letošního (tj. loňského) MS, čili některé mé názory nebo dedukce můžou být chybné", aby nezaváděl do tohoto zřejmě jemu nepříliš známého oboru nové pojmy. Rugby union a rugby league se v češtině vyskytují v těchto, tj. nepočeštěných verzích (narozdíl od pojmu rugby/ragby, které je užíváno v obou verzích), a nevidím důvod, proč by to měl jakýsi Harold měnit. Je asi důvod, proč Česká rugbyová unie má web rugbyunion.cz a proč Česká asociace rugby league má web rugbyleague.cz... GallegoT (diskuse) 8. 9. 2012, 20:20 (UTC)

Děkuji za připomínku, prosím však příště více wikietikety. Hned se všem bude pracovat líp. Díky. :-) --Harold (diskuse) 8. 9. 2012, 21:27 (UTC)