Diskuse:Romanovci

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prosím o osvětlení některých nejasnosti ohledně Romanovců:

Manželka Mikuláše II. byla zastřelena společně s dalšími dne 17. července 1918, přesto je uvedeno na naší verzi datum úmrtí 29. července (na ruské i anglické pak 17. července). Pravděpodobně se jedná o posun Juliánského a Gregoriánského kalendáře, ale nevím proč u každého z členů rodiny je uvedeno jiné datum? To u neznalého čtenáře navozuje dojem, že carevna žila dalších 12 dní. Mj. i Malá československá encyklopedie (1984), která je dílem tehdejší Československé akademie věd uvádí 29.7. u carevny, 17.7. u cara a dalších členů. Nemělo by dojít ke sjednocení dat úmrtí, pokud všichni zemřeli ve stejný den?

Mimochodem v článku u Alexandry F. je uvedeno: V úterý 15. července 1918 přišlo popravčí komando, odvedlo carskou rodinu do suterénu domu a zahájilo palbu. Nemá být 17. července, kdy byla rodina popravena?

Data jsem narovnal, jak jsou uváděna i v ostatních verzích wikipedie. --Kacir 30. 7. 2009, 22:12 (UTC)
  • Název dynastie v infoboxu

U Mikuláše II. i předešlých členů (od roku 1762) je uváděna dynastie Romanovců (stejně tak na ru a en wiki). Romanovci ale vymřeli roku 1762 a poté na ní navazuje poslední dynastie Holstein‑Gottorp‑Romanov až do roku 1917 (jakstojí i na cs wiki). Nebylo by přesnější uvádět tuto dynastii? Stejně jako je např. u Habsburků od Josefa II. správně uváděna Habsbursko-lotrinská dynastie, nikoli jen rod Habsbursků.

  • Zdroj

Romanovci byli zastřeleni v Ipaťjevském domě, který se měl získat název podle příjmení majitele? K této informaci by bylo vhodné dohledat zdroj, protože shodou okolností skončili i začali vládu v budově stejného jména. V roce 1613 Zemský sobor zvolil za cara zakladatele dynastie Michaila Fjodoroviče v Ipaťjeském monastyru (en:Ipatiev Monastery), kde tehdy žil. --Kacir 13. 7. 2009, 04:53 (UTC)

Doplňuji:

  • Větev rodu

V infoboxu je uvedena Dynastie Holstein-Gottorp-Romanov jako větev rodu Romanovců, prosím o zdroj. V genealogii se neorientuji, ale takovou informaci jsem nenašel. Laicky bych se domníval, že se jedná o vlastní samostatnou dynastii navazující na Romanovce (např. v en wiki jsem po prohlédnutí info "o větvi rodu Romanovců" neviděl, na ru wiki je info, že dynastie Romanovců přešla v dynastii H-G-R dle genealog. pravidel). --Kacir 15. 7. 2009, 08:10 (UTC)

Větev jsem odstranil. --Kacir 30. 7. 2009, 22:12 (UTC)
Pro budoucnost to zde trošku více osvítím. Tak pokud to chcete celé jděte na články: Dynastie Holstein‑Gottorp‑Romanov, Petr III. a Anna Petrovna. stručeně Vám ten obsah napíši sem. Tak ruská dynastie Romanovců vymřela po meči v roce 1727 panovníkem kterým byl Petr I. Veliký, po přeslici vymřeli v roce 1762 jeho dcerou kterou byla Anna Petrovna, ta si ale za muže vzala vévodu Karla Bedřicha Šlesvicko-Holštýnsko-Gottorpského z dynastie oldenburků. Jelikož však v rusku byla dynastie romanovců "zažitá" a proti úředně německé dynastii by se zvedly masy, tak se názvy obou dynastí spojily tj. Dynastie Holstein‑Gottorp‑Romanov (kvůli místní významnosit, stejně jako u dynastie habsbursko-lotrinské.. ale to by bylo na déle). Ruští panovnící však sami sebe stále označovali pouze za romanovce což nebyla vůbec pravda. Proto také na en.wik inemají článke o dynastie Holštýnsko-Gottorpsko-Romanovské. --Kolomaznik 27. 10. 2009, 12:38 (UTC)
Díky, ten rodokmen jsem si tehdy oživil. Mně šlo výhradně o to, zdali je (genealogická) informace o tom, že dynastie Holstein-Gottorp-Romanov byla v infoboxu uvedena jako větev rodu Romanovců, pravdivá? --Kacir 30. 10. 2009, 12:41 (UTC)