Diskuse:Richterova stupnice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Richterova škála je špatný termín. Správně je Richterova stupnice. Což je správně a česky a ne slovensky! V Čechách se používá maximálně u škály barev (taky jich je podstatně víc :-). Nic proti Slovensku, fakt, ale tohle mne štve. Hlavně když to říkají i v TV a v novinách. Martin Uher

Akademický slovník cizích slov uvádí, že "škála je soubor jevů/hodnot uspořádaný podle určitého pořadí, stupnice" a slovo samozřejmě nepochází ze slovenštiny, ale do češtiny se dle Českého etymologického slovníku dostalo přes německé Skala, kam to přivandrovalo z italského slova scala "schody, stupnice", původně z latiny scāla. Ale samozřejmě by bylo vhodnější mít článek pod názvem "stupnice". --Luděk 11:58, 1. 4. 2006 (UTC)
Ale v souvislosti s magnitudem je matoucí užití jak slova škála, tak slova stupnice, protože to vede k záměně naprosto odlišných veličin pro určení síly zemětřesení, a to magnituda a makroseismické intenzity.
Váš
--Mostly Harmless 11:55, 17. 11. 2006 (UTC)

Richterovo magnitudo/momentové magnitudo[editovat zdroj]

Přestože v článku je uvedeno, že Richterovo magnitudo se pro velmi silná zemětřesení nepoužívá, tak pod tabulkou je uvedena síla největšího zaznamenaného zemětřesení jako 9,5 Richtera o čemž dost pochybuji. Nebylo to snad momentové magnitudo nikoli Richterovo?-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 109.123.224.121 (diskusebloky) 26. 3. 2011, 10:25‎ (CE(S)T)