Diskuse:Reflex

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Spor o neměnnosti reflexu[editovat zdroj]

Podle článku

Reflex je neměnná odpověď organismu

ale i

Na rozdíl od nepodmíněných se vytvářejí podmíněné reflexy pouze jako dočasné, opakovanými situacemi se mohou posilovat nebo naopak vyhasínají, pokud chybí podněty, které je vyvolaly.

Spor. --Dan

V tvrzeních nevidím rozpor. Neměnnost znamená, že odpověď organismu (pokud onen reflex existuje) je vždy stejná, nikoliv, že podnět musí být vždy stejný. Shelagh

Já v tom problém vidím. Nejde přeci o to, jestli je podnět stále stejný, ale o to, že na stejný podnět se může organismus postupně naučit reagovat různě. --Miraceti 08:57, 16. 5. 2007 (UTC)

Asi tam nemá být neměnná, ale nevědomá či něco v tom smyslu. --Li-sung 09:02, 16. 5. 2007 (UTC)

Ta reakce je skutečně neměnná. To je právě podstata reflexu, její definice. To nevadí, že se na stejný podnět může naučit různé reakce, ale ty reakce jsou potom právě stále stejné. Př.: Pes A se naučí na zazvonění slintat, pes B se naučí na zazvonění štěkat. Tedy: Pes A bude na zazvonění vždy slintat, nikoliv štěkat, pes B bude po zazvonění vždy štěkat, nikolv slintat. Po vyhasnutí tohoto podmíněného reflexu lze samozřejmě psy naučit reagovat opačně, tj. A bude štěkat, B bude slintat. Ale opět ta reakce na podnět bude neměnná - po vytvoření podmíněného reflexu ta odpověd prostě bude vždy stejná, odpovídající tomu, jak se podmíněný reflex vytvořil. --Shelagh 07:01, 17. 5. 2007 (UTC)