Diskuse:Racek chechtavý

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Racci v roce 1877[editovat zdroj]

V článku je napsáno "První zástupci tohoto druhu se objevili v Praze roku 1877. Všech pět ptáků bylo nemilosrdně zastřeleno." Jako zdroj je uvedeno "Mladá fronta Dnes 24. července 2008". Jelikož mi google na toto téma nic nenašel, zaregistroval jsem se do hledání v archívu MfD a našel jsem z onoho dne článek Stanislava Drahného "Kdo si zvykne na lidi a přizpůsobí se, vyhrává", kde je však napsáno už méně kategoricky: "Staré přírodopisy například hovoří o první kachně divoké, která se v roce 1915 rozhodla vyvést svá mláďata v Praze. Nebo o prvních raccích, kteří se usídlili v centrech měst. Ještě v roce 1877 létalo prý přes zimu v Praze pět racků chechtavých, tito průkopníci však byli do jediného vystříleni." (Slovo "prý" jsem ztučnil já.). Žádný konkrétní "starý přírodopis" není uveden, natož pak to, odkud ty přírodopisy čerpaly. Je tedy toto věrohodná informace, aby se stala referencí v článku? Mám jisté pochyby. --Luděk 31. 1. 2009, 08:05 (UTC)

Ta informace mi přijde zcestná a uvádět novinový článek jako zdroj informací o ptácích - tady už jsem úplně proti (po bohatých negativních zkušenostech). Veleslav Wahl ve své knize Pražské ptactvo z roku 1944 uvádí, že jarní tah racků chechtavých pražským okolím i městem trval patrně odedávna, pouze nebylo nikdy pozorováno hromadění ptáků. To začalo někdy kolem roku 1920. Jde tedy o vytržení jedné informace z kontextu. Až se dostanu k editaci racka chechtavého, vyspravím to, pokud to někdo udělá dříve, tím lépe. --Martin Vavřík 1. 2. 2009, 18:43 (UTC)
Další nesmysl - počty ptáků v Evropě nestoupají, ale naopak místy až drasticky klesají. Opravím co nejdříve. --Martin Vavřík 3. 2. 2009, 08:47 (UTC)