Diskuse:RGB

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jaký freeware (nebo jiný program, který je zadarmo) program umí konvertovat obrázek z RGB do CMYK? --snek01 15:28, 1. 10. 2005 (UTC)

Nejsem si jist, ale XnView nebo i Irfan View, oba freware, oba tuším česky, mimo to konvertují tucty či stovky formátů. -jkb- 15:32, 1. 10. 2005 (UTC)
Konvertování mezi mnoha formáty tuto možnost nezaručuje.

presunuto z clanku[editovat zdroj]

Anonym 147.230.14.253 pridal do clanku text, ktery mozna muze byt k veci, ale je napsan naprosto mizerne. Davam jej sem, aby se tim treba nekdo inspiroval. Drobne jsem upravil formatovani. Neco z toho by se mozna lepe hodilo do clanku Aditivní míchání barev. --Jx 17:37, 27. 11. 2007 (UTC)

---

Tento odstavec pojednává obecně o konceptu pro všechna různá RGB barevá spektra která používají RGB barevný model, která jsou používána v jednom provedení, nebo v historii používána v jiných obrazových elektronických technologiích.

podrobněji

RGB barevný model[editovat zdroj]

Zastoupení a míchání aditivních barev. Promítání základních barev světla na obrazovku ukazuje aditivní barvy kdy se dvě překrývají; kombinace všech tří : červené,zelené,a modré v odpovídající intenzitě vytváří bílou.

RGB barevný model je model aditivních barev, kde červené, zelené, a modré světlo je mícháno dohromady různými způsoby o rozšířená barevná pole. Jméno tohoto modelu vzniká spojením tří počátečních písmen základních barev, red, green,a blue. Název RGBA je užívaný pro Red, Green, Blue, Alpha . Toto není odlišný barevný model, ale odlišné zpodobnění ; Alpha je užívána jako průhlednost.

RGB barevný model sám o sobě nedefinuje jak je charakterizována ‘červená’, ‘zelená’ a ‘modrá’ v barevné rytmice/ colorimetrically, a také možnosti jejich míchání nejsou přesně specifikovány,ale jsou relativní. Když jsou přesně chromaticky definovány základní červená, zelená, a modrá, barevný model pak získá absolutní barevné spektrum, jako sRGB nebo Adobe RGB;

ukázat RGB barevné spectrum v detailu'.

Aditivní základní barvy[editovat zdroj]

Výběr ze 'základních' barev souvisí s fyziologií lidského oka; dobré primární částice jsou podněty, které zvětšují rozdíl mezi reakcemi kuželových buněk lidské sítnice na světlo o různých vlnových dékách, a tímto tvoří rozsáhlý barevný trojúhelník.

Běžné tři druhy světlo-citlivosti fotoreceptoru (- citlivá nervová zakončení reagující na světlo ) na lidské oko (kuželová buňka) odpovídá často žluté (dlouhým vlnám neboL), zelené (středně nebo M) a fialová (krátké nebo S) světlo ( a to vrchol vlnové délky blížící se 570 nm, 540 nm a 440 nm).

Rozdíly tří druhů přijímaných signálů dovolují mozku rozlišit široké škály různých barev ,ačkoli bývají většinou velmi citlivé na nažloutle-zelené světlo a na rozdíly mezi hodnotou posunu v zeleno-oranžovém poli.

---