Diskuse:Rána

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 18 dny od uživatele Marek Genius v tématu „Rána versus úraz

Urgentně upravit[editovat zdroj]

Podle mě to už na urgentně upravit není. --Vojtech.dostal 11:10, 15. 6. 2008 (UTC)

Rána versus úraz[editovat zdroj]

Je nějaký rozdíl mezi ránou a úrazem? Máme tu článek Úraz a článek Rána, bylo by dobré vyjasnit, zda to medicína nějak rozlišuje. Podle původní definice (ping @Wikipedista:Vojtěch Dostál) je rána či také poranění „typ zranění, při němž je narušena kůže či podkožní tkáň“. Poranění v současnosti přesměrovává na Rána, Zranění přesměrovává na Úraz. Takže ne každý úraz je ránou? Byl by nějaký příklad úrazu, který není ránou? Jedná se o nějaký vnitřní úraz, kdy kůže nebyla narušena? Z definice též vyplývá, že poranění ≠ zranění, protože poranění je rána, kdežto zranění je úraz. Skutečně tomu tak je? Zranění je širší pojem než poranění? V současnosti byla z definice podkožní tkáň vyškrtnuta („typ zranění, při němž je narušena celistvost kůže“), to proto, že podkožní tkáň je součástí kůže?

SSČ to vidí zase trochu jinak. Dle ní úraz je „těžší poranění živého organizmu“ neboli trauma, takže zatímco dle české Wikipedie je každé poranění úrazem, ale ne každý úraz je poraněním, tak dle IJP není každé poranění úrazem, ale každý úraz je poraněním. Dle SSJČ je potom úraz, zranění, poranění či trauma totéž. Rána je dle SSČ „místo na těle, kde je porušena tkáň vnějším zásahem“ (dle SSČ tedy nemusí nutně jít o kůži co třeba oko?). Poranění je dle SSČ totéž co úraz, zranění je pak dle SSČ i SSJČ totéž co poranění či rána. Trauma potom SSČ označuje jako poranění či úraz, ASCS a SSJČ i jako ránu, přičemž to všechny tři příručky chápou šířeji, tedy i jako psychické problémy.

Bylo by vhodné rozdíl mezi těmito pěti pojmy (rána, poranění, zranění, úraz, trauma) vyjasnit, případně potom poslučovat či rozdělit. --Marek Genius (diskuse) 29. 3. 2024, 14:30 (CET)Odpovědět