Diskuse:Python

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Překlad slova "python"[editovat zdroj]

Nemůžu v rychlosti nikde najít, jak se do češtiny překládá python co je hadem, nebude snad třeba rozcestníku? (a pak je ještě Monty Python) -jkb- 11:12, 20. 12. 2004 (UTC)

Kvůli hadovi ne, to je totiž hroznýš. --Mormegil 13:20, 20. 12. 2004 (UTC)
Aha, to byl dobrý postřeh. Dík za link. Ale zůstávají: prorok, věštec (a ten Monty). -jkb- 14:29, 21. 12. 2004 (UTC)

Jak se korekně postupuje při převzetí obrázku z anglické wikipedie (logo Pythonu)?[editovat zdroj]

Na anglické stránce je použito logo http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Python_logo.svg

Lze takové logo mechanicky přenést mezi obrázky na české wikipedii? Podle textu tamtéž asi ne. Zdá se, že autor to "obkreslil", ale není mi jasné, do jaké míry legálně. Odvolává se na to, že jde pravděpodobně o "fair use". Osobně mám velmi pozitivní zkušenost při komunikaci přímo s GvR. Mám v tomto směru podniknout nějaké kroky, nebo se už někdo o něco podobného pokouší?

--Pepr 11:16, 23. 7. 2007 (UTC)

Proštudoval sis toto ? (já moc ne, takže posílam jen link a nevyjadřuji se) Mykhal 10:16, 8. 11. 2007 (UTC)
Na té stránce se toho moc nedozvíme, píše se tam v podstatě to, že když nějaká firma něco implementuje v Pythonu, tak by organizace PSF byla ráda, kdyby k tomu ta firma přilepila logo Pythonu. Jinak na té samé stránce je k dispozici i logo ve formátu SVG, takže není nutné kopírovat neoficiální verzi z anglické Wikipedie. Předpokládám, že Guido se k tomu osobně vyjadřovat nebude, protože českému právnímu řádu pravděpodobně nerozumí. Osobně se domnívám, že logo tu nemá co dělat, stejně jako každá jiná ochranná známka. (I když je to škoda.) --slady 10:58, 8. 11. 2007 (UTC)
http://www.python.org/psf/trademarks/#unaltered-logos Mykhal 21:54, 8. 11. 2007 (UTC)
Možná by stálo za to, kdybyste místo odkazu vyjadřoval spíše svůj názor. Takhle nějak nechápu, kam tím míříte. Jestli máte na mysli „nekomerční použití nepozměněného loga,“ tak to je na české Wikipedii neakceptovatelné. --slady 09:00, 9. 11. 2007 (UTC)
Ano, takhle jsem to pochopil, ikdyž jsem to nestudoval do všech detailů se sbírkou zákonů před sebou. Pokud majitel loga povoluje jeho nekomerční použití, jak to může český parlament někomu zakázat ? Anebo se na wikipedii jedná o komerční použití ? Díky za objasnění. Mykhal 10:56, 9. 11. 2007 (UTC)
Parlament to nezakazuje. Na cs:WP je dohoda, že se nebudou používat obrázky povolené „pro reklamní účely,“ „loga firem“ atp. Myslím, že logo Pythonu do toho spadá. Chtělo by to názor ještě nějakého dalšího Wikipedisty. --slady 15:42, 9. 11. 2007 (UTC)
Je to logo jazyka, které bylo vytvořeno pro účely zviditelňování jazyka. PSF je registrovala jako TM, aby pravděpodobně zamezila tomu, že to někdo udělá s komerčními záměry a bude se pak soudit... Známe to. Otázka také je, zda PSF má být považováno za firmu v komerčním smyslu. Jde o neziskovou organizaci. Trošku mi to připadá, že se u nás snažíme být svázanější, než je to nutné. Ptejme se, komu by to umístění obrázku sem prospělo, komu by uškodilo a jestli náhodou právě tohle není to správné použití, pro které bylo logo navrženo. Na anglické stránce použito je a zdá se, že nikdo nikoho za to nesoudí. --Pepr 15:35, 10. 3. 2008 (UTC)

Typy nelze libovolně míchat[editovat zdroj]

Navrhuju vypuštění nebo předělání stejnojmenné sekce. Minimálně bych titulek změnil na "Typová kontrola" a větu o míchání typů bych dal do textu, ale spíše bych to ještě nějak přeformuloval, protože takhle by to mohlo svádět k myšlence, že například nelze vytvořit list obsahující různé typy (třeba l = [1, '2', None, [-1, 1], {'x': 7}]. Ta typová kontrola taky nebude nějak extrasilná, když povolí porovnávat třeba '45' > 123 (mimochodem, je to True). (v Pythonu 3 to už naštěstí udělat nepůjde) Mykhal 10:11, 8. 11. 2007 (UTC)

Původní záměr byl učinit body stručného obsahu na začátku plynule čitelné, jako kdyby to byla stručná verze textu samotného. Z tohoto pohledu by se měly upravit spíš body Ortogonalita operátorů a Interaktivní režim překladače. Ale "nikdy to nebude dokonalé" -- kompromisy jsou někdy lidštější. Možná by se odstavec měl trochu rozšířit. Poznámku k heterogennosti seznamu jsem zapracoval do výše uvedeného bodu. Ten příklad srovnávání řetězce s číslem je zjevně chybou implementace a ne záměrem. --Pepr 15:55, 10. 3. 2008 (UTC)

malá písmena[editovat zdroj]

Proč jsou v kodech tak malá písmena? Skoro to ani není vidět. ff7 xpsp3. --Ivanhoe2012 7. 10. 2011, 15:45 (UTC)

python 3x[editovat zdroj]

Možná by to již chtělo, více zvýraznit trojkovou řadu. Tedy příklady uvádět v té syntaxi a někde na konci uvést, jako to bylo/je ve dvojkové řadě. Takže přesně naopak než to je teď ;-) --Ivanhoe2012 7. 10. 2011, 15:48 (UTC)

Příklady[editovat zdroj]

U příkladů nemusí být raw_input, stačí input (automaticky číslo).