Diskuse:Pseudonáhodná čísla

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pojmenování singulár nebo plurál[editovat zdroj]

(Přesunuto z Wikipedista diskuse:Mormegil)

Pseudonáhodné číslo je podle mě číslo, vygenerované algoritmem pro pseudonáhodná čísla. To bych se taky mohl ptát, jestli 7 je náhodné číslo. Tahle otázka je špatně položená a nepovažuju za vhodné s ní argumentovat. To, že pojem nelze snadno definovat v jednotném čísle, neznamená, že pojem neexistuje. (Srovnej třeba se pojmem "jedinec".) Nicméně redirect je funkční a to by snad mělo stačit. Přesto zvaž, jestli stránku nepřesunout. Dík. --Miraceti 10:40, 23. 9. 2005 (UTC)

Jak už jsem psal, asi by nejmoudřejší byl přesun někam na pseudonáhodnost, případně pseudonáhodná posloupnost, nebo (nejspíše) rovnou generátor pseudonáhodných čísel a bude jasno.
Jedinec se sice špatně definuje bez odvolání na větší skupinu, ale může sám o sobě existovat (i pokud by daný jedinec byl jediný na světě, stále by byl jedincem). Naproti tomu pseudonáhodné číslo izolovaně existovat nemůže, takový pojem nemá smysl. (Pseudo)náhodnost je právě ten vztah mezi mnoha čísly.
--Mormegil 10:48, 23. 9. 2005 (UTC)

Jak myslíš... Ale ono číslo samo o sobě bez vztahu mezi dalšími čísly taky nemá moc smysl. --Miraceti 10:52, 23. 9. 2005 (UTC)

Páni kolegové. Články musejí být dva (generátor extra, kvůli interwiki, která jsou na dvojí články), teď jsem v tom dost dlouhou chvíli dělal na jiných jazycích pořádek. Nejlepší bude asi Pseudonáhodná posloupnost a Generátor pseudonáhodných čísel. Pokud provedete přesun názvu, změňte, prosím interwiki na en:, de: a es: Miaow Miaow 11:08, 23. 9. 2005 (UTC)
To, že to mají někde špatně, neznamená, že to musíme mít stejně špatně i tady. ;-) Pro začátek bych viděl jako důležitější spíš ten generátor, ale proč ne. --Mormegil 11:16, 23. 9. 2005 (UTC)

Nevím, jestli se dá souhlasit s názorem, že náhodnost čísla má význam pouze v posloupnosti. Pokud provedu klasický pokus z teorie pravděpodobnosti a hodím si hrací kostkou, získám náhodné číslo z určitého intervalu. Rozhodně k tomu nepotřebuji nějakou posloupnost. Je pravda, že pokud budu mít posloupnost čísel, mohu hodnotit její náhodnost z toho pohledu, jestli získání každého dalšího čísla byl jev závislý či nezávislý na číslech předchozích. Ale to podle mého názoru neznamená, že nemohu hodnotit míru náhodnosti jednoho čísla, které jsem získal jako výsledek nějakého pokusu. A rozhodně nemohu souhlasit s názorem, že pojem pseudonáhodné číslo neexistuje nebo že je nesmyslný. To že má nějaký pojem význam pouze v určitém kontextu přece neznamená, že neexistuje. Navíc se pojem pseudonáhodné číslo běžně používá a určitě bych jej v encyklopedii hledal v jednotném čísle.

Abych předešel případnému nedorozumnění, musím zdůraznit, že tento problém rozhodně nepovažuji za zásadní a pokud existuje přesměrování, asi je to v podstatě jedno. --Petr.adamek 11:25, 23. 9. 2005 (UTC)

Drobná poznámka ke spojení "deterministickým algoritmem" - algoritmus snad jiný než deterministický být nemůže. Karel Břinda 3. 3. 2011, 14:52 (UTC)