Diskuse:Protestantismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Qasinka v tématu „Rozdíl mezi protestanty a denominačními

Co je evangelické, evangelikální a evangelikálské[editovat zdroj]

Víceméně náhodou jsem narazil na tenhle článek Co je evangelické, evangelikální a evangelikálské. Zdá se mi, že články na toto téma na wiki tyto termíny vůbec nerozlišují. Nevím, zda existuje i jiný pohled na toto rozdělení, ale víceméně s těmi Britskými listy souhlasím. Pokud by se tu našel nějaký evangelík (nebo snad evangelikál), tak v tom může udělat pořádek. --Puppenbenutzer 18. 7. 2008, 23:52 (UTC)

V článku se uvádí: Na přelomu 20. a 21. století prožila rozkol - => Dal jsem šablonu [[zdroj?]]. Není uvedeno konkrétně o jaký rozkol se jedná. --Aqualung 24. 9. 2008, 21:25 (UTC)


Blízkost Církve československé husitské k římskému katolictví je relativní v porovnání s Anglikánskou církví, která zde ve článku je řazena mezi protestantské. Pokud připustím, že Církev československá husitská je na rozhraní mezi katolictvím a protestantizmem, potom Anglikánská církev je významě blíže katolickému pojetí zbožnosti.--87.249.141.10 22. 12. 2009, 11:52 (UTC)

Rozdíl mezi protestanty a denominačními[editovat zdroj]

Tyto církve:

   Bratrská jednota baptistů 
   Armáda spásy 
   Církev adventistů sedmého dne
   Křesťanské sbory 
   Apoštolská církev 
   Křesťanské společenství 
   a celá řada dalších

Nejsou protestantské, ale jsou to denominační církve. Říká se jim také evangelikálové - kladou důraz na evangelium, ale s evangelíky mají společné jen to, že se nemodlí k zemřelým, jinak v podstatě nic. Nejsou to evangelíci, i když se někdy za evangelíky/protestanty označují, třeba při misiích, aby působili důvěryhodněji u oslovovaných lidí. Oficiálně se však většinou i samy tyto církve od protestantismu distancují (např. celosvětově letniční církve v Systematické teologii od Stanley M. Hortona a kol.)

Rozlišujme čtyři skupiny církví: - katolické církve (sjednoceny pod papežem, který je v Římě, r. 1054 odděleny od pravoslaví) - pravoslavné církve (r. 1054 odděleny od katolicismu) - protestantské církve (na Tridentském koncilu odděleny od katolicismu) - denominační církve (oddělují se zejména od katolicismu a protestantismu nebo samy od sebe navzájem nebo vznikají nově samostatně, vznikají dodnes jako nové církve bez sjednocení v uniích)

Všechny mají společné to, že vyznávají Apoštolské vyznání víry, tedy Nicejský, a také další z prvních ekumenických koncilů, na kterých se definovala kristologická a pneumatologická nauka - jednoduše: Všichni vyznávají Trojici, proto se řadí ke křesťanství.

Při výčtu církví je opomenuta sice potlačená avšak obnovená církev moravská a česká Jednota bratrská. První je cyrilometodějská přesunující se z Moravy do Čech a druhá, vznikající na jejích základech jsoucí již Husem v naprostém rozporu s Římem, nemůže být zahrnována do protestantských 16. století, neboť jim předcházela. Ve výčtu mají být uvedené na prvních místech se zohledněním, že onen evropský protestantismus nastartovali. Proč mají studenti, hlavně historických směrů, všude číst, začalo to na západě, když věřící velkoněmecké říše, Anglie, Francie či Španělska se od Čechů učili a jejich katolicizmem ovlivněné církve dnes ve spolupráci s Římem vše zamlžují a obrací ve svůj prospěch.--Zvažující (diskuse) 15. 3. 2015, 23:35 (CET)Odpovědět

Milý Zvažující, Vaše rozdělení lze mít za pozoruhodné, nicméně v encyklopedii není místo pro individuální výzkum, ale je třeba zde shrnout aktuální stav obecného vědeckého poznání na dané téma. Dle tohoto poznání je evangelikalismus jednoznačně podmnožinou protestantismu. A akutečně mají oba proudy daleko více styčných bodů, než jen nemodlení se k zemřelým.--Qasinka (diskuse) 16. 3. 2015, 19:49 (CET)Odpovědět