Diskuse:Propadlý hlas

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Marně hledám, ale "ztracený hlas" nenacházím v české literatuře. Volební systémy nejsou má silná stránka, ale pojem propadlý hlas se imho používá pouze v případu jedna. --Elm 6. 12. 2011, 10:45 (UTC)

Pokud máte českou literaturu, která se problematikou zabývá, směle článek upravte podle české terminologie v ní používané. Já znám „ztracený hlas“ ze zcela laických rozhovorů, blogů nebo novinových článků. Tu druhou možnost, která asi v tuto chvíli českého voliče vůbec netrápí a je zajímavá spíš pro volební teoretiky, jsem tam přidal na základě anglického článku (samotného by mne asi ani nenapadla). Každopádně bych pojednával o obou případech v jednom článku. S tím, že propadlý hlas může být uveden coby odborný termín s prvním významem, pokud to odborné zdroje dokládají, zatímco ztracený hlas je možná jen lidové označení pro totéž (nebo může být bráno jako volné sousloví, které můžeme bez zmatení čtenáře použít i pro ten obecnější koncept).--Tchoř 6. 12. 2011, 11:40 (UTC)
Právě, že česká terminologie se tímto zabývá stroze. Já znám jen termín propadlý hlas. ("18,8 % hlasů propadlo, jelikož strany, pro které byly odevzdány, nepřekročily uzavírací klauzuli." [1]). Nepřipadá mi pravděpodobné, že politologové počítali ztracené hlasy, tak, že třeba ve druhém kole většinového systému by vítěz se ziskem 70% hlasů znamenalo, že 20% hlasů pro něj jsou ztracené hlasy. Ani v anglické literatuře se mi nepodařilo ověřit, že by wasted vote byl "hlas, který nepomohl kandidáta zvolit" (samo o sobě je divné takový hlas nazývat ztraceným, protože se nikam neztratil), chápu-li definice správně. --Elm 6. 12. 2011, 18:45 (UTC)
K otázce ztracený/propadlý – já holt v době zakládání článku potkal spíš pojem ztracený (V důsledku toho, že mandát získá jen jeden kandidát, jsou hlasy ostatním kandidátům považovány za ztracené.)
Co se týče ztracenosti/propadlosti „přebytečných hlasů“, to může mít předpokládám význam třeba v en:Cumulative voting.--Tchoř 6. 12. 2011, 20:24 (UTC)
Spojení "propadlý hlas" mi připadá běžnější a srozumitelnější. Název článku "ztracený hlas" ve mně evokuje spíše něakou zdravotní vadu (analogicky k pojmu "ztráta sluchu") nebo nějakou chybu ve zpracovací proceduře (zašantročený lístek, chybějící data z některého okrsku apod.). Propadlý hlas by zase mohl evokovat nějaký neplatný hlas (třeba pozdě odeslaný či špatně vyplněný), ale přece jen mi to přijde pro daný význam (hlas, který nebyl proměněn v žádné mandáty) výstižnější. --ŠJů 4. 1. 2012, 10:31 (UTC)

Určitě spousta způsobů propadnutí hlasu chybí - viz například http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/156534-obecni-volby-prohraly-strany-v-pramenech-dva-neplatne-hlasy/ --ŠJů 4. 1. 2012, 10:37 (UTC)