Diskuse:Popluží

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Svenkaj v tématu „Přepracování článku

Popluží není měrnou jednotkou. Vyjadřuje plochu (orné půdy), kterou bylo možno obdělat z jednoho místa. Velikost popluží závisela na konfiguraci orné půdy a terénu. Lokátoři zřizovali novou ves tak, aby její popluží leželo mimo popluží stávajících vsí, tedy zhruba ve větší vzdálenosti, než dvojnásobek ekonomické "dojezdové" vzdálenosti selského spřežení. Hustota vsí v Česku (kromě pohraničí) je určena velikostí místního popluží. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.160.14.133 (diskuse)

Popluží - Hide[editovat zdroj]

Tento článek hovoří o tom, že se jedná o českou měrnou jednotku. Ostatní jazyky mluví o tom, že je to staroanglická jednotka. Pokud mají všichni pravdu, neměla by mít česká verze jinojazyčnou verzi, která by se vztahovala k české verzi popluží. Petr Tomasovsky (diskuse) 29. 12. 2021, 15:21 (CET)Odpovědět

Přepracování článku[editovat zdroj]

S ohledem na racionální připomínky výše jsem článek přepracoval, i když se necítím být odborníkem. Při přepracování jsem se snažil o:

  • vysvětlení, že se nejedná o neměnnou jednotku plochy v dnešním smyslu
  • odstranění jisté chaotičnosti a tím ztrátu návazností
  • ozdrojování (neozdrojované částečně vypuštěno, i když nemusí být nepravda)
  • problém byl s linkem na cizojazyčné Wikipedie (@Petr Tomasovsky:) - podle mne by provázání mělo být spíš s německým heslem Hufe, které nemá v angličtině ekvivalent (ach, ta česká představa, že všecko vychází především z angličtiny :-) ), ale posouzení nechávám na jiných; proto jsem to textu uvedl německé Hufe i anglické Hide, které podle mne mají podobný základ - obživu jedné rodiny.

Budu jen rád, pokud někdo znalejší zpřesní.--Svenkaj (diskuse) 29. 12. 2021, 20:11 (CET)Odpovědět