Diskuse:Planeta

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Avšak je téměř vyloučené, aby se našlo těleso, jehož velikost by byla srovnatelná nebo větší než např. Marsu nebo Merkuru. To bych netvrdil s takovou jistotou...v jisté vzdálenosti od Slunce být mohou.--Mirek256 19:27, 17. 8. 2005 (UTC)

Jelikož se v dané větě jedná spíše o názor než o fakt a není uvedeno, kdo tento názor zastává, prozatím jsem ji vymazal a upozornil na to pana Bzucina na jeho diskusní stránce. --Beren 13:59, 20. 8. 2005 (UTC)

Podívejte se na tento odkaz: http://www.princeton.edu/~willman/tno-comet/%7Ca] -- můžete tam vidět odhad počtu TNO s velikostí. Popřípadě na obrázku http://www.johnstonsarchive.net/astro/tnos3.gif můžete vidět, jaké jsou velikosti TNO s tím, že Merkur je asi o 60 pixelů směrem nahoru (až nad nadpisem). Obrázek je starý možná i dva roky, nejsou v něm nejnovější objevy.

Jediný důvod proč hledat (teoreticky) velké tělesa za dráhou Neptunu je odhad hmoty, která by se měla za ním nacházet: kolem 20--50 hmot Země. Ale například nedávná studie The Size Distribution of Trans-Neptunian Bodies (Bernstein, G. M.; Trilling, D. E.; Allen, R. L.; Brown, M. E.; Holman, M.; Malhotra, R.; ADS code: 2004AJ....128.1364B) ukazuje, že celková pororovaná hmota TNO nemůže být větší než několik hmot Pluta, přičemž nejhmotnější tělesa tvoří největší část hmoty Kuiperova pásu. Článek tvrdící opak jsem nenašel.

Domnívám se proto, že argumenty svědčící pro neexistenci těles jsou dva, oba přesvědčivé: celková hmota Kuiperova pásu a graf závislosti počtu TNO na jejich průměru.


Zdravim Bzucina, jak to vypada na Troji, uz je otvrenej lab:)? Mirne sem upravil tu vetu a vratil ji tam, dal ji tam vcetne odkazu /jedne byl spatne/. cechizace /telesemi x telesy/ --Nolanus 13:03, 30. 9. 2005 (UTC)