Diskuse:Planckova konstanta

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Petr Karel v tématu „Zmena definície jednotiek SI

Kilogram a Planckova konstanta[editovat zdroj]

Ahoj. Která tvrzení jsou odvážná? Zdroje jsem se snažil dodat, spousta jich je taky v hesle výkonové váhy. Aldebaran bulletinů na toto téma je několik. --egg 20. 8. 2008, 13:56 (UTC)

čus hlavně to tvrzení že je to nejpřesnější metoda měření, možná sem se unáhlil a tohle například http://www.gymtc.cz/natura/1998/10/9810-5.html je to samí co ted dělá ta výkonová váha . Právě teď čtu ty hrozně dlouhý anglický refy a zjišťuju jak je tam napáno že je nejpřesnější. Se zabývam metrologii dost do hloubky a slova jako nejpřesnější mě děsí, vědečtější by bylo je přenější než tyto metody.......ty refy sou ale ohromě dlouhý--H11 20. 8. 2008, 14:16 (UTC)

V tom gymtc.cz/natura (což není zrovna spolehlivý zdroj) mluví právě o tom watt ballance (=výkonové váhy), co mají v NIST. Pokud víš o nějakém současném experimentu přesnějším než , sem s ním. --egg 20. 8. 2008, 14:55 (UTC)

jasně že nevim:-),ale taky nevim jestli neexituje:-)--H11 20. 8. 2008, 14:57 (UTC)

Zmena definície jednotiek SI[editovat zdroj]

Zdravím, narazil som na tento článok, kde ma zarazilo, že ešte nebol aktualizovaný, čo sa týka predefinovania jednotiek SI a stanovenia pevnej hodnoty pre Planckovu konštantu. Keďže nemám moc nadanie vytvárať texty, tak len pripomínam, aby nejaký náhodný okoloidúci editor vedel, že treba editovať. --Viliam Furík (diskuse) 3. 2. 2019, 21:19 (CET)Odpovědět

Díky za upozornění. Nebojte se, redefinice vstupuje v platnost až 20. května, už se zde na to připravujeme. Bylo by sice možné uvést zde hodnotu (i s nepřesností) ze speciální adjustace CODATA 2017 (účelově vydané pro stanovení hodnot do nových definic), která ale nezahrnula všechny konstanty, jako ta z r. 2014, z níž jsou konzistentní hodnoty všech konstant čerpány v celé české wikipedii. Lepší asi bude počkat na květen, od kterého bude dána přesnou hodnotou. Uvidíme, zda se do té doby povede CODATA vydat novou celkovou adjustaci všech konstant, založenou již na nově definovaných jednotkách, jak bylo slíbeno. Bude totiž nutno (jako minimum) opravit nejen konstanty, které se stávají přesnou hodnotou, ale i ty, které naopak svou přesnost ztrácejí (molární hmotnostní konstanta, permitivita a permeabilita vakua, ...). Na jaře plánuji připravit jakýsi miniwikiprojekt, jehož účelem bude vytipovat všechny dotčené články a připravit způsoby jejich úpravy, aby aktualizace v květnu byla bezproblémová. Dám Vám vědět, abyste se mohl zapojit (buďte bez obav, kromě článku Nové definice SI to budou jen elementární úpravy textu či jen opravy číselných hodnot). Zdraví Petr Karel (diskuse) 4. 2. 2019, 09:34 (CET)Odpovědět