Diskuse:Pezizomycotina

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je mi to líto, ale třída Ascomycetes v současných mykologických systémech již neexisuje. --HayoBaeß 19:35, 26. 10. 2006 (UTC)

Není problém, víte-li, jak vypadá současný systém, napište to do wikipedie. Do tohoto článku napište, jak se věci mají, do vyšších i nižších článků pak doplňte nový systém, nebo nejlépe několik systémů s vysvětlením. Možným problémem, nebo spíše zdlouhavou nudnou prací, bude pak oprava taxoboxů v článcích o druzích hub. --Bodlina 19:47, 26. 10. 2006 (UTC)

Oprava taxoboxů u jednotlivých druhů hub bude samozřejmě práce zdlouhavá a nudná, nicméně soudím, že žádný systém je lepší než jakýkoli systém. V každém případě Ti patří velké díky za houbové a jiné biologické články a "prvočlánky" o mikroorganismech, které tak nějak spadají do okruhu mých zájmů. Prosím, by se mi tykalo. --HayoBaeß 06:34, 27. 10. 2006 (UTC)

s tvrzením o neexistenci třídy Asomycetes bych si dovolil nesouhlasit s odkazem na Index Fungorum kde je například smrž černohnědý zařazen následovně:

Position in classification: Morchellaceae, Pezizales, Pezizomycetidae, Ascomycetes, Ascomycota, Fungi

přímý odkaz: http://www.indexfungorum.org/Names/NamesRecord.asp?RecordID=247978 --213.226.195.75 07:29, 27. 10. 2006 (UTC)


Díky za upozornění, svůj předešlý příspěvek k této diskusi upřesním. Třída Ascomycetes není již více akceptována v tom pojetí (resp. s tou náplní podtříd) jak se v diskutovaném článku uvádí. Dnes je třída Ascomycetes v podstatě synonymní s pododdělením Pezizomycotina oddělení Ascomycota (Vřeckovýtrusé houby).--HayoBaeß 11:24, 27. 10. 2006 (UTC)

Je to práce s těmi houbymi. Systém se v posledních letech měnil dost rychle.--Juan de Vojníkov 12:33, 27. 10. 2006 (UTC)

Ono je to bohužel stejné i u ostatních tzv. "nižších rostlin", a patrně nejen tam. Myslím, že by stálo za úvahu iniciovat obecnější diskusi ohledně způsobu uvádění systémů organismů v biologických článcích Wikipedie. Autoři by například měli uvádět původ a období vzniku svých převzatých a z více možností vybraných systémů. Čtenář by pak jistě také ocenil informaci, na základě jakých že znaků se vlastně ta která skupina vnitřně člení. Strohé tabulky tříd, podtříd a dalších kategorií jsou, uvedeny bez kontextu, takřka beze smyslu.--HayoBaeß 13:47, 27. 10. 2006 (UTC)

S tím jaký budeme a jaký bereme systém organizmů Vám neporadím. Myslím, že to tu ani nikdo nekontroluje, takže si každý zakládá systém jaký chce. Co se týče strohosti tabulek, tak mě to nepřipadá. Když se chcete dozvědět něco o charakteristikách dané čeledě, tak si v boxu na danou čeleď klikněte. Biologií se na české wiki zabývá hodně wikipedistů. Vizte zde: Wikipedie:WikiProjekt Klasifikace biologie. Bude lepší když se s touto diskuzí přesuneme právě tam: Wikipedie diskuse:WikiProjekt Klasifikace biologie.--Juan de Vojníkov 14:16, 27. 10. 2006 (UTC)

Přepracováno[editovat zdroj]

Cca ve smyslu výše uvedených připomínek, ještě zbývá vyřešit problém, zda je to třída nebo spíše podkmen/pododdělení, jak se častěji uvádí. Spíše to druhé, zkusím rekrutovat nějakého robota.--Vojtech.dostal 26. 2. 2010, 18:03 (UTC)