Diskuse:Pevný disk

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Sokoljan v tématu „Potřeba redigovat

Popis obrázku s motorem disku[editovat zdroj]

Zajímalo by mne, proč je u obrázku s motorem disku napsáno že je to krokový motor ? Krokový motor měly dříve disky k pohybu hlav. Aby byl samotný diskový motor krokový přece není možné, když se točí rychlostí řádově v mnoha tisících otáčkách/sec. Krokové motory mají minimální rychlost a posunují se právě po "krocích" (např. disketové mechaniky,odtud podivné zvuky při zápisu/čtení). Musí to tedy být chyba.

Motor není krokový[editovat zdroj]

Ano, diskové plotny pohání přece třífázový motor. Z napájecího napětí disku je toto napětí vhodnou elektronikou vytvořeno (při pohledu na motor zespoda je vidět 3 piny). Díky tomu také motor nemusí mít komutátor. 90.176.19.214 14:24, 16. 4. 2008 (UTC)

... jenže v běžném počítači žádné tři fáze nejsou protože nejsou ani v zásuvce, bude to tedy jednofázový asynchronní motor nebo motor synchronní ** --MiroslavJosef 14:27, 16. 4. 2008 (UTC)

To, že není v zásuvce třífázový proud neznamená, že nemůže být vyroben z napájecího napětí. Disk napájí napětí 5V a 12V, popřípadě jen 5V stejnosměrných. Z tohoto napětí není problém elektronikou třífázové napětí vyrobit (samozřejmě nebude sinusové). Například i CD-ROM používá k pohonu disku třífázový motor (má výhodu ve snadném brždění).


Jsem z oboru, a ve skutečnosti je to opravdu třífázový motor. Napájecí třífázové napětí se vyrábí v pomocném integrovaném obvodu. Tabovl 13:44, 11. 6. 2008 (UTC)

Jsem taky z oboru, jsem pohonář. Podle mě tu slučujete dohromady dvě věci. 1) krokový motor je synchronní motor, který je schopný pracovat(otáčet se) v nespojitém režimu, po krocích (a konstrukcí magnetického obvodu je dosaženo, že kroků je víc než pólů). Podle mě pro otáčení ploten není krokování potřeba, a ani není možné, protože hustota záznamu by vyžadovala daleko více kroků než je možné mechanicky dosáhnout. 2) počet fází - krokové motory jsou většinou čtyřfázové, ale není to pravidlem. Počet fází je naprosto libovolný a volí si ho konstruktér. Pro krokové je to násobek čtyř, pro ostatní násobek tří. Čím méně, tím je motor jednodušší, při čemž 3 jsou minimum (nepočítám-li dvoufázové motory s deformovaným polem). Disk jsem zatím ještě nerozebíral, ale u CD/DVD mechanik (kterých jsem rozebral několik) se běžně pro rotaci používají buď obyčejné stejnosměrmé motory s permanentním magnetem nebo jejich bezkartáčoví nástupci (BLDC, komutátor je nahrazený elektronikou a je obrácená funkce rotoru a statoru - cívky jsou na statoru, magnet na rotoru) a v několika případech jsem vymontoval čtyřfázový krokový motor. Ale myslim, že při rychlostech, kterými se plotna disku otáčí už ten krokový motor nekrokuje, ale otáčí se plynule a elektronika ho musí řídit tak, aby nedošlo k výpadku kroku (protože to by asi plotnám nesvědčilo). V disku bych spíš čekal BLDC, nebo synchronní motor. (Zdánlivě je to totéž a ono opravdu je, drobná odlišnost je, že z BLDC vedou dva silové dráty + případné řízení (elektronika je integrovaná uvnitř), kdežto ze synchronního(i krokového) vede tolik drátů, kolik má fází a elektronika je vně). 147.231.33.73 3. 7. 2012, 15:18 (UTC)


Řekněte jestli se pletu - ale v mp3 přehrávači jsem snad mechanický HDD neviděl (omlouvám se jestli se pletu). --Stoupa84 18. 1. 2010, 22:57 (UTC)

Zdravím, myslím, že se pletete; na ukázku můžete přímo kliknout na odkaz MP3 přehrávač, který je v článku (do článku jsem já nijak nepřispíval). Nebo zkuste interwiki odkazy u Pevný disk, vyhledat „mp3 přehrávač s HDD“ na Internetu… S pozdravem --Knuckle 18. 1. 2010, 23:20 (UTC)

Vhodný odkaz[editovat zdroj]

V historii jsem uviděl odstranění ext. odkazu 3D Model pevného disku (vyžaduje Unity Web Player) a ptám se na váš názor jestli opravdu smazat a důvod nebo jestli ponechat, ano není zdaleka dokonalý (hlavičky nesmí vyjet z plotny do vzduchu, protože by se k sobě přitáhly (magnety) a tím by se při zpětném nasazení na plotnu mohli poničit nebo ji, ale i tak mě to příjde pokud by se to doladilo jako dobrá věc, lepší by bylo to mít přímo na WIKI. --Paxan 12. 11. 2010, 19:43 (UTC)

Já v tom takový přínos nevidím. Je nutné instalovat software do počítače, nic to nevysvětluje, hlavy mimo plotny nevyjíždějí... Větší hodnotu by měl jednoduchý animovaný GIF na commons. Skoro to vypadá, že jste na té stránce zainteresován. V takovém případě by sem ten odkaz nepatřil dvojnásobně. --Milan Keršláger 13. 11. 2010, 18:03 (UTC)
Zainteresovaný v žádném případě, pouze jsem chtěl odpověd i ostatních, instalace dodatečného SW je "problém". Jako jeden z argumentů, který byl pro jenom diskuzi a né revert bylo amatérské/nedobré zpracování, které by mohlo způsobit u některých zeinformovanost. Osobně jsem to tímto uzavřel s tím, že to nebudu řešit. Jedinou výhodu proti GIFU to má v možnosti popisu. --Paxan 24. 11. 2010, 21:01 (UTC)
Do Wikipedie se nesmí vkládat odkazy na vlastní díla nebo psát články sám o sobě. Sebeprezentace je zakázána. --Milan Keršláger 11. 12. 2010, 23:01 (UTC)
Ironie je že podle této věty, bych měl hned zrušit všechno co jsem kdy přidal, hlavně pokud bych někdy udělal nějaký schéma (obecně obrázky) a atd... Někdy mě fascinují některý pravidla a birokracie :-) --Paxan 13. 12. 2010, 07:12 (UTC)
To je samozřejmě nesmysl. Stejně jako byrokracie s měkkým „i“. Wikipedie jen není vaše domácí stránka na self-promote, pochopte to prosím. --Milan Keršláger 14. 12. 2010, 06:35 (UTC)
Abych musel na Wiki zdrojovat pravopis, to se mi ještě nestalo. Nicméně pro vás: http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=100#nadpis10, http://cs.wiktionary.org/wiki/lyžina --88.146.38.162 24. 1. 2011, 18:01 (UTC)

Diskové plotny - materiál[editovat zdroj]

Z vlastní zkušenosti vím, že některé SCSI disky a SAS disky mají pokovené skleněné plotny. Nemohl jsem ale najít žádné reference a proto to píšu do diskuze. Nemohl by se po tom někdo znalejší podívat prosím? Nerad bych doplňoval nepodložené informace a rozjížděl tím editace typu "vlastní výzkum". Díky. --81.201.56.243 26. 10. 2017, 20:39 (CEST)Odpovědět

Potřeba redigovat[editovat zdroj]

Článek je hodně splácaný a i když jsem vyhodil pár dávno zastaralých informací (počty ploten, adresování, interface) a věcných nesmyslů, zbývá jich tam dost. Jak k němu každý něco přidal, je tam dost duplikátů i zbytečností a jazyková úroveň bídná. Potřeboval by zkrátka přepsat. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 16. 5. 2019, 21:40 (CEST)Odpovědět