Diskuse:Perth (rozcestník)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rozcestník[editovat zdroj]

Už jsem se ptal v diskusi u článku Perth (Západní Austrálie), a protože nikdo nereagoval, ještě jednou zde: Proč je pod Perth rozcestník? Kolik z běžných uživatelů zná jiné užití než to pro velké australské město? Pokud nebudou v nejbližší době námitky, nechám provést přesun na Perth (rozcestník) a na Perth bude australské město. Díky. Okino 16:07, 28. 1. 2008 (UTC)

Já bych námitku měl, těch odkazů na rozcestník zase není až tolik moc, napočítal jsem jich nějakých 30, a na Perth (Západní Austrálie) jich odkazuje nějakých 20. Ze statistického hlediska máš jistě pravdu, že je to nejčastější užití, ale zase v absolutním měřítku to není tak časté, že by bylo na závadu, když si to každý zvykne specifikovat. Z logického hlediska by to měl zůstat rozcestník. Třeba když se řekne Windows, tak si naprostá většina lidí představí Microsoft Windows, a to je chyba, protože Windows jsou třeba také X-Windows, a to, že jejich uživatelů je početně méně než MS Windows, není chyba těch uživatelů. A tady, když bude chtít někdo uvést na pravou míru ten rozcestník, tak bude bude muset editovat stovky stránek, protože lidí, kteří znají MS Windows je ještě víc, než těch, kteří znají hlavní město Západní Austrálie. A stejně se to bude muset jednou udělat. Takže měnit tenhle rozcestník Perth na nerozcestník by byl krok zpátky. --Kychot 21:00, 5. 2. 2008 (UTC)
S dovolením, tohle neberu za argument. Existují totiž určitá doporučení pro Wikipedii, týkající se názvů článků a rozcestníků. Ta jasně říkají, že pokud je jeden název jasně častěji očekávaný, má být preferovaný. Nevím, jaká je situace u Františků Černých, sám bych si nebyl tak jistý, že by hokejista tak jasně vyhrál (viz prostý Google test), ale u Windows a Perthu je to jednoznačné, zatím nebyl podán žádný argument o opaku, že MS Windows a australské město nejsou jednoznačně nejočekávanější významy. Pokud tedy neexistuje jiný důležitý argument, proč volit tuto existující možnost, je potřeba provést změnu, protože Wikipedie je tu pro uživatele, který nemá zájem po zadání hesla Praha proklikávat rozcestník na článek Praha (město) jen proto, že formálně je nutný rozcestník, protože Praha je také hora apod. Nadále tedy předpokládám v nejbližší době zpětné přejmenování, pokud nedojde argument, proč v souladu se současným územ Wikipedie ponechat existující stav. Případnou diskusi o formě rozcestníků a jmen článků je nutno vést obecně u příslušných doporučení. Okino 23:05, 6. 2. 2008 (UTC)

Obsah článku[editovat zdroj]

Obsah článku vypadá spíš jako informace z letáku nějaké cestovní kanceláře. Chtělo by to upravit. Jsou tam pro wikipedii nepodstatné informace a mnohé podstatné info tam chybí. Wenyar 10:16, 9. 6. 2008 (UTC)

V tomto článku ? V rozcestníku ? --MiroslavJosef 10:18, 9. 6. 2008 (UTC)

Omlouvám se, myslela jsem článek o Perthu v Austrálii. Přepíši to do diskuse přímo tam. Wenyar 16:32, 23. 6. 2008 (UTC)