Diskuse:Panning

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Odvození slova se mi nezdá. Jak by se z "panorama" mohlo odvodit "panning"? Naproti tomu anglické sloveso to pan znamená rýžovat a souvisí s the pan, ošatka, pánev. Při rýžování se sítem rychle kmitá sem a tam. --Sokoljan (diskuse) 26. 7. 2012, 19:06 (UTC)

The English itinerant portrait painter Robert Barker coined the word "panorama", from Greek pan ("all") horama ("view") in 1792 to describe his paintings of Edinburgh, Scotland shown on a cylindrical surface, which he soon was exhibiting in London, as "The Panorama". In 1793 Barker moved his panoramas to the first purpose-built panorama building in the world, in Leicester Square, and made a fortune. --Svajcr (diskuse) 26. 7. 2012, 20:15 (UTC)
O tom nepochybuji (viz [1], ale nezdá se mi, že by ze slova panorama mohlo vzniknout slovo panning, jak se v článku tvrdí. Přijde mi mnohem pravděpodobnější, že je to od slovesa to pan (rýžovat), resp. substantiva pan, mísa, ošatka. Rýžuje se totiž kmitáním ošatkou. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 28. 7. 2012, 10:40 (UTC)