Diskuse:Přísudek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

hoj lidi pls poradte mi jak se to dealá ve skutecnosti nějak mi to nejde :(

Definice a význam přísudku[editovat zdroj]

Nějak tomu nerozumím. Ve větě "Petra včera jela na kole v prudkém lijáku": je přísudek "jela" nebo "včera jela na kole v prudkém lijáku"? Pokud to druhé, je to tedy tak že Věta := Podmět + Přísudek, a že předmět a příslovečné určení je součástí přísudku, kde "+" je operace zřetězení?

Nabízí se další otázky. Jsou přívlastky mimo podmět a přísudek či jsou jejich součástí? Tedy, ve větě "Dobrý lékář je i dobrý psycholog", je podmět "lékař" nebo "dobrý lékař"; a je přísudek "je psycholog" nebo "je dobrý psycholog"? --Dan Polansky 20. 9. 2008, 11:09 (UTC)

Pokud je některý větný člen rozvinutý dalšími větnými členy, tak je samozřejmě chápaný jako rozvinutý dalšími větnými členy. Pro rozlišení je možné mluvit například o holém větném členu (tedy jádru větného členu, jímž je větný člen navázán na svůj řídící větný člen) a rozvinutém větném členu (tedy včetně větných členů, které jsou na něm závislé). V případě rozvinutého podmětu nebo přísudku se obvykle mluví o podmětové části věty a přísudkové části věty. Přívlastek samozřejmě rozvíjí ten větný člen, ke kterému se vztahuje, tedy nejčastěji podmět nebo předmět, případně nějakou větnou část přísudku nebo příslovečného určení. --ŠJů 22. 9. 2008, 00:21 (UTC)
Zdravím a po dvou letech dodávám: Záleží na teorii. V závislostních skladbách je tomu skutečně tak, že přísudkem (a větným členem obecně) se rozumí zpravidla jedno slovo. Je to dáno tím, že závislostní skladby většinou nedefinují tzv. složky, tedy skupiny více větných členů (skladebné dvojice jsou něco jiného). To na co naráží Dan Polansky je spíše pohled syntaxe složkové, kde podmět a přísudek opravdu společně zahrnují zpravidla celou větu (ne vždy). Příbuzný termín predikát, někdy používaný jako latinský ekvivalent českého přísudek, tedy zejména jako trapič dětí, má o dost širší užití, a to jak v češtině tak i v angličtině. V češtině se např. používá v predikátové logice (všimněte si, že "přísudková logika" se neříká). V angličtině se termín predikát někdy užívá jako synonymum termínu sloveso, ovšem zpravidla pouze tehdy, má-li uživatel na zřeteli sémanticko-valenční vlastnosti daného slovesa. Radooz 22. 4. 2010, 18:43 (UTC)

Několikanásobný přísudek x souvětí souřadné[editovat zdroj]

Už jsem kdysi dávno (22.4.2012) editovala druhý příklad rozdílu mezi několikanásobným přísudkem a souvětím souřadným. Tenkrát věty v souvětí souřadném neměly shodný subjekt a proto příklad neukazoval správně na zmiňovaný rozdíl. Přesto jsem chtěla co nejvíce zachovat to, jak byl příklad podán. Když jsem se na tuto stránku však po roce vrátila, shledala jsem, že je tento příklad přece jen velice sporný a první věta (s několikanásobným predikátem) může být klidně považována za souvětí souřadné. Proto jsem zadala zcela nový příklad snad už je to tentokrát zcela správně ;-) --ListickaFox (diskuse) 18. 5. 2013, 13:44 (UTC)