Diskuse:Pájení

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Leotard v tématu „Základní způsoby pájení

Dosavadní článek o pájení je chudý na informace, nesystematický a ne zcela přesný. Proto si dovoluji jej od základu přepracovat. Jsem si vědom, že bude mít určitě jisté nedostatky a uvítám proto jeho úpravy dalšími přispěvateli.(Caboz 16. 7. 2011, 13:46 (UTC)).

samozřejmě editujte s odvahou a nezapomeňte na zdroje včetně řádkových. --aleš/ALu 16. 7. 2011, 13:55 (UTC).
Článek je hodně stručný, docela systematický a nepřesnosti byly už dávno odstraněny. Nezapomeňte při případných úpravách na uvádění zdrojů a vyhněte se propagačním textům. Leotard 17. 7. 2011, 05:54 (UTC)
Upozorňuji, že používání pájek s obsahem olova je od července 2006 zakázáno (RoHS). Vzhledem k dlouhé době od zákazu jsou tyto pájky již reálně nedostupné a nepoužívají se. Staré zásoby spotřebovali všichni výrobci i většina kutilů. Leotard 18. 7. 2011, 06:46 (UTC)

Devastace článku[editovat zdroj]

Tak nám wikipedista Caboz udělal z článku o pájení paskvil. Neozdrojované, bez linků na ostatní hesla ve wikipedii. Nejlépe celé smazat a začít znovu. Kde jste správci, abyste zabránili řádění podobných nevzdělaných aktivistů? Leotard 18. 7. 2011, 10:57 (UTC)

"Vážený"pane Leotarde. Děkuji ván za vaši "konstruktivní" kritiku mého pohledu na problematiku pájení. Asi vám nezbude než to napravit, třeba návratem k vaší původní verzi. Jak jste poznal že jsem nevzdělaný aktivista? Snad z toho, že můj článek obsahuje mnohem více informací než ten váš? Přeji vám mnoho úspěchů. Autor "paskvilu".

Prosím podepisujte se, aby bylo jasné, kdo a co vytvořil. Já to tak vždy dělám. Svoji nevzdělanost předvedl wikipedista "Caboz" smazáním většiny textu týkajícího se pájení v elektrotechnice a vložením neozdrojovaných informací o okrajových (využívaných pouze na specializovaných pracovištích) postupech jako je vakuové pájení. Tragické je, že zde skoro nejsou odkazy do jiných článků Wikipedie. To považuji za zásadní chybu. Navíc existují i jiné, modernější tištěné zdroje, než kniha z roku 1989. Předvedené dílo by bylo vhodné zásadním způsobem přepracovat, já na to zatím nemám čas, proto nic zbrkle nemažu (na rozdíl od wikipedisty Caboz) a pokud si dokážu udělat čas, tak sem informace o pájení v elektrotechnice znovu vložím. Leotard 18. 7. 2011, 14:24 (UTC)

Přejmenování článku[editovat zdroj]

Po totálním přepsání původně obecného článku o pájení a nahrazení textu o pájení v elektrotechnice a elektronice popisem postupů používaných spíše ve strojírenství navrhuji článek přejmenovat, tak aby název lépe odpovídal obsahu. Navrhuji třeba "Pájení ve strojírenství" nebo něco obdobného. Současný název je zavádějící. Leotard 18. 7. 2011, 14:37 (UTC)

Přejmenování článku jsem už provedl. Pod názvem "Pájení ve strojírenství a výzkumu" jsem jej zveřejnil na nové stránce. Že se naše pohledy na pájení neshodují je zřejmě dáno tím, že pracujeme v jiných oborech : já od r. 1948 v oboru vědy a výzkumu, konkrétněji vakuové a ultravakuové technice, elektronové mikroskopii, svařování elektronovým svazkem a kryotechnice, kde všude pájení je důležitá techhnologie. Můj pohled s vaším se proto nemůže shodovat. Omlouvám se za trochu ukvapené smazání vašeho textu, ale snad se dá najít v historie a vrátit pod původní název. Přeji si i vám, aby se to podařilo. Snad by bylo dobře název vašeho článku doplnit (Pájení v elektrotechnice či elektronice)(Caboz 18. 7. 2011, 15:54 (UTC))

Žádný článek "Pájení ve výzkumu" nevidím. Ve vakuové technice nepracuji, moje znalosti z tohoto oboru jsou chatrné, proto bych si nikdy netroufal radikálně měnit text z tohoto oboru. Pokud by byla pravda, že nějakou dobu ve vědě a výzkumu pracujete, věděl byste něco málo o publikování. Třeba jen podle toho, jak publikovali ostatní. Jednoduše tomu, že pracujete, nebo jste pracoval ve vědě a výzkumu nevěřím. Ale nepotřebuji, abyste to mně, nebo komukoli jinému dokazoval. Na wikipedii může publikovat každý, kdo má znalosti, nebo si je dokáže obstarat. To jste nepředvedl. Článek "Pájení" je nyní, především Vaší zásluhou, mnohem horší, než před Vaším zásahem. Na vytváření nového článku o pájení v elektrotechnice v současnosti nemám čas. Takže to bude muset počkat na někoho jiného, případně na mne, až si ten čas udělám. Leotard 18. 7. 2011, 16:58 (UTC)

Pokus shrnout celou problematiku pájení do jednoho článku se nezdařil, proto se pokouším o jiné řešení, rozdělením informací do specializovaných článků (s užší tématikou): Pájení v elektronice a Pájení v průmyslu a výzkumu.(Caboz 20. 7. 2011, 10:58 (UTC)).

Vrátil jsem situaci do stavu před zásahem uživatele Caboz. Do úvodu jsem přidal odkaz pomocí šablony Různé významy, rozcestník na dva články netřeba. Dohlížet na editace nezkušených uživatelů (což jste myslím oba) není vpravomoci správců a nemají na to ani kapacity. Je dobré tu a tam uživatele ještě o něco nezkušenějšího přibrzdit a správně nasměrovat. Osobně si nemyslím, že by bylo nutné dělat zvláštní článek na Pájení ve výzkumu a průmyslu, pořád je to pájení, i když se dělá např. horkou vlnou. Časem se možná objeví tlak na sloučení obou článků... kdo ví. Každopádně uživatel Caboz obsah tohoto článku mazat neměl, každopádně nešlo jistě o zlou vůli, spíše nezkušenost - tedy opět - zásahu zprávců netřeba. Přeji hezký den a hodě zapájených kontaktů. PS z pájení jsem měl na průmce za 1. :c) --DeeMusil 20. 7. 2011, 16:16 (UTC)

Pane Musile. Díky za Váš velmi rozumný a konstruktivní přístup k problému, který jsem z nezkušenosti zavinil a za který se omlouvám. V budouxnu budu opatrnější, (aspoň se o to budu snažit).(Caboz 20. 7. 2011, 17:29 (UTC))

Sloučení[editovat zdroj]

Navrhuji sloučit s článkem Pájení v elektronice, protože informace tam se povětšinou kryjí s těmi zde a ty zbývající dle mne nevydají na samostatný článek. --G3ron1mo 23. 7. 2011, 10:59 (UTC)

Souhlas, článek Pájení v elektrotechnice neměl vůbec vzniknout...--DeeMusil 25. 7. 2011, 15:52 (UTC)
a nestálo by za to to rozhodit na tvrdé pájení a měkké pájení? i kvůli iw a pak možná z toho vyplyne i to pájení v elektrotechnice a průmyslu. --Technyck (aleš/ALu) 25. 7. 2011, 16:19 (UTC).
myslím, že na to v článku není dostatek informací. Možná to můžeme označit za cílovou variantu, ale na české Wiki nemůžeme mít 3M článků ani v dohlednu, takže bych se InterWiki řídil jen orientačně.--DeeMusil 26. 7. 2011, 15:38 (UTC)
Hodlám podle výzvy v záhlaví vložit do tohoto článku celý obsah článku "Pájení v elektronice" a článek "Pájení v elektronice" navrhnout ke smazání. Článek "Pájení" bych rád doeditoval tak, aby popisoval přednostně metody pájení používané v elektrotechnice, elektronice, mikroelektronice atd. Metody pájení, používané převážně ve strojírenství, vakuové technice, tedy neelektrických oborech bych chtěl ponechat v článku "Pájení v průmyslu …". Pokud se zadaří tento článek (Pájení) dostatečně rozvinout, budu pro něj hledat jiný, více "elektrický" název. Současný stav, kdy vedle sebe existují články "Pájení v elektronice" a "Pájení" s obdobným obsahem považuji za matoucí a zbytečný. Leotard (diskuse) 1. 11. 2012, 20:49 (UTC)

Pájení slinutých karbidů[editovat zdroj]

Tak nevím jestli vložit toto téma do článku "Pájení a způsoby pájení" nebo do tohoto článku, ale toto pájení neodpovídá ani způsobu "nánosové" ani "kapilární". Nebo samostatný článek? --Juniperbushman (diskuse) 12. 3. 2015, 01:20 (CET)Odpovědět

Ideální by byl samostatný článek, jestliže máte dostatek podkladů a zdrojů. Jestliže máte dojem, že rozsah podkladů na samostatný článek zatím nestačí, já bych volil vložení do článku "Pájení a způsoby pájení". Není žádný problém následně téma pájení slinutých karbidů osamostatnit do vlastního článku. --Leotard (diskuse) 12. 3. 2015, 07:07 (CET)Odpovědět
Což o to, já bych ten článek klidně napsal. Ale nedokážu jej odzrojovat, protože psaným zdrojem informací jsou firemní předpisy, návody a technologické postupy, které jsou duševním vlastnictvím firmy, kde jsem pracoval! --Juniperbushman (diskuse) 9. 5. 2015, 23:49 (CEST)Odpovědět
V obecné rovině je již ozdrojováno. Postarší kniha: Ruža, Viliam: Pájení, obsahuje i text o pájení slinutých karbidů. Modernější zdroje by se daly dohledat v některé publikaci o svařování. Jestliže ale máte informace, které jsou vlastnictvím firmy, mohl by to být význačný problém. Minimálně v tom, že někdo z firmy by text smazal. Správná cesta by zřejmě bylo se znalostí věci - a tady nevadí, že jste znalost získal prací ve firmě - dohledat vhodný text v nějaké běžně dostupné knize. Běžně dostupnou myslím ve veřejné knihovně, ani já nevlastním všechny knihy, ze kterých jsem kdy citoval. --Leotard (diskuse) 10. 5. 2015, 08:22 (CEST)Odpovědět

Základní způsoby pájení[editovat zdroj]

Popis kapilárního pájení je chybný. Při kapilárním pájení dochází k zabíhání pájky do úzké mezery vlivem kapilarity. Pamatuji ze školy, že jsme v laboratoři prováděli zkoušku zabíhavosti pájky. Popisovaný způsob vyplňování mezery pájkou lze nazvat „zalévání pájkou“. Takto se pájejí právě slinuté karbidy.--Juniperbushman (diskuse) 24. 9. 2015, 23:04 (CEST)Odpovědět

Máte-li vhodné zdroje, určitě popis kapilárního pájení opravte. V elektrotechnice (elektronice) se užívají způsoby pájení, které se jen obtížně dají jednoznačně charakterizovat jako kapilární nebo nánosové - je to spíš kombinace obou. Celý odstavec "Základní způsoby pájení" by si určitě zasloužil přepracovat. Jen nevím, kde získat dostatečně věrohodné zdroje, odborných knih dnes už mnoho nevychází. --Leotard (diskuse) 25. 9. 2015, 14:14 (CEST)Odpovědět