Diskuse:Osvojení

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Bazi v tématu „Homoparentilita

„Z osvojení je vyloučena také osoba žijící v registrovaném partnerství“ To by IMHO chtělo příslušný paragraf. Proč není osoba žijící v registrovaném partnerství považována za singl? Dle zákona může být osvojitelem i osamělá osoba, lhostejno, zda muž či žena. S pozdravem --Jenda H. 24. 4. 2010, 16:07 (UTC)

Je to tak, jak je uvedeno (jde o § 13). Ačkoli je to skutečně legislativním paradoxem, přestože osamělá osoba bez ohledu na pohlaví, pohlavní identitu či sexuální orientaci může požádat o osvojení, po vstupu do registrovaného partnerství je jí toto právo odepřeno. To ostatně už cca rok řeší/neřeší některé instituce této země, zatím bez úspěchu. Osoba žijící v registrovaném partnerství samozřejmě singl není, protože uzavření partnerství s sebou nese statusovou změnu a osoba v partnerství není považována za osamělou. Viz např. [1] nebo [2] --Bazi 24. 4. 2010, 20:45 (UTC)

Pouze ČR, wikipedie je obecná encyklopedie[editovat zdroj]

Adopce je instutce užívaná tisíce let ve velké části světa, tento článek se zabývá aktuálním stavem v ČR a jeho vývojem za posledích několik desetiletí!

Existuje mnoho jurisdikcí (USA, Rakousko,...), kde je možná adopce dospělé. Také by bylo vhodné takto právně laděný článek opatřit odkazem na další článek s tabulkou všech světových jurisdikcí a jejich právním upravením adopce (jako tomu je například u článků o legalitě trestu smrti, legalitě marihuany, legalitě stejnopohlavních sňatků, legalitě držení zbraní,...legalitě téměř všeho, protože většina podobných článků na českojazyčné wikipedii se zabývá pouze stavem v ČR)-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.233.178.207 (diskuse)

Souhlasím. Zřejmě máme málo editorů, kteří by se tímto zabývali a zvyšovali kvalitu článků v této oblasti. --Vojtech.dostal 12. 7. 2011, 06:01 (UTC)
Také souhlasím. A doporučuji: WP:ESO --Bazi 12. 7. 2011, 09:57 (UTC)

Homoparentilita[editovat zdroj]

Celá ta část podporuje adpoci LGBT. Navíc se domnívám, že Irsko nebylo zdaleka první, které to povolilo a o jiných státech tam není ni slova. 188.75.177.218 9. 4. 2021, 18:58 (CEST)Odpovědět

Díky za námět, příslušnou sekci jsem upravil, aby její vyznění bylo neutrálnější. Pokud tam chybí informace o dalších zemích, není to nutně důvod ke zpochybnění neutrality, jen jsou informace neúplné. Ostatně už je zde výzva ke globalizaci článku. --Bazi (diskuse) 9. 4. 2021, 19:15 (CEST)Odpovědět
Už je to lepší, ovšem ještě by to chtělo odstranit informace, že oba partneři jsou biologickými rodiči. Nikdy tomu tak není - jde o biologické dítě jednoho z nich a vajíčko/spermie od dárce. A také by to chtělo zmínit opačný pohled na věc.
To Irsko už bylo jenom třešnička na dortu.
188.75.177.218 10. 4. 2021, 07:55 (CEST)Odpovědět
Otázka biologického rodičovství je asi složitější, ale ta formulace („V České republice žije řada stejnopohlavních párů, které vychovávají děti a jsou jejich biologickými rodiči.“) obsahuje IMHO přiměřené zjednodušení. Páry mohou mít jedno i více dětí, z páru pak zpravidla oba mohou být biologickými rodiči, jestli společně u jednoho dítěte, nebo nikoli, je pak už podružné. Případná přeformulace by byla kostrbatá a nepřinášela by žádnou informační hodnotu. --Bazi (diskuse) 12. 4. 2021, 12:46 (CEST)Odpovědět